blog

Lofoten: verstilling in de actie

 • 4 april 2016

“Vreemde titel”, zul je misschien denken. Tegenstrijdig? Prikkelend? Naar de Lofoten, een groep eilanden in het noorden van Noorwegen, worden op dit moment veel fotoreizen georganiseerd. Ik vind die reizen heel verleidelijk en soms ook moeilijk te weerstaan. Je wordt, zeg 8 dagen, op de mooiste plekjes neergezet. Als je een goede fotograaf als organisator hebt krijg je uitgebreide instructies en tips. Eigenlijk hoef je bijna alleen maar af te drukken en is de genotsfactor hoog. Wel moet je je plekje delen met andere fotografen, van je eigen reis of  als het tegenzit ook nog een hele batterij fotografen die je niet kent. Want iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in landschapsfotografie kent dezelfde mooie plekjes. Inmiddels weet ik ook dat fotografiereizen tamelijk inactief zijn qua lichaamsbeweging: meer dan 5 kilometer sjouwen met een fototas en statief is voor veel fotografen nauwelijks haalbaar, inclusief mijzelf. En deze fotografiereizen zijn waanzinnig duur: je bent zó een paar duizend euro lichter…. Gelukkig kennen de Lofoten nog meer redenen om er naar toe te gaan, zoals bijvoorbeeld natuurbeleving, rust, wandelen en cultuur. Samen met mijn reisvriend Jan koos ik voor een sneeuwwandelreis naar de Lofoten, met groep, georganiseerd door SNP: lekker actief, gezellig, niet té zwaar (zodat ik tijdens het wandelen toch wat tijd zou hebben om te fotograferen) en fijn alles geregeld. En tijdens het wandelen kom je vaak op plekken waar de gemiddelde fotograaf aan voorbij rijdt. Begin maart was het zover en vertrokken we voor 8 dagen naar Svolvaer. Alles wat ik over de Lofoten gezien en gehoord heb en mij mooi leek is waar! Het landschap met zee, bergen en sneeuw is sprookjesachtig en verstild en het licht is ongekend mooi. Maar hoe ga ik nu die verstilling proberen vast te leggen tijdens de actie van het sneeuwwandelen? Want ik wil mezelf fysiek niet over mijn toeren helpen. En ik wil mijn groepsgenoten niet iedere keer op me laten wachten. Het is allemaal meegevallen. Er zijn meer mensen die van fotograferen houden en naast het wandelen ook graag willen genieten van de omgeving. Er is één dag besteed aan culture aspecten. En de reisbegeleiding heeft geholpen een fotogenieke locatie nogmaals te bezoeken. Hieronder mijn verstilde momenten tijdens een actieve week op de Lofoten.

Als het leuk vindt om meer foto’s van mij van deze reis naar de Lofoten te zien, kijk dan ook eens hier.

18 Comments on Lofoten: verstilling in de actie

 • Wouter van de Weerd says:
  4 april 2016 at 8:37 pm

  Prachtige serie! Mooi dat je het wandelen zo toch nog hebt kunnen combineren met fotograferen.
  Het licht in je foto’s is bijzonder, je hebt de sfeer zo erg fraai kunnen vastleggen.
  En je hebt ook een mooie diepte in de foto’s weten te krijgen met de voor- en achtergronden.
  Vooral 3, 4, 5 en 10 springen er voor mij echt uit. En uiteraard je tweede Noorderlicht foto 🙂

  Groetjes, Wouter

  Beantwoorden

 • Sylvia van Leeuwen says:
  4 april 2016 at 8:38 pm

  Mooie foto’s Jody!

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 april 2016 at 7:39 pm

   Dank voor het compliment. Leuk dat je gekeken hebt! Gr Jody

   Beantwoorden

 • kiran says:
  4 april 2016 at 9:26 pm

  Een mooi verslag van een indrukkende reis als ik het zo zie. Fijn dat je ook het Noorderlicht hebt kunnen vastleggen. Mijn voorkeur voor de foto’s is de eerste 5.

  Beantwoorden

 • Menno says:
  4 april 2016 at 9:28 pm

  Wat een mooie serie! Lijkt mij geweldig om ook keer naar de eilanden af te reizen. 🙂

  Beantwoorden

 • Nannike Buvelot says:
  4 april 2016 at 9:34 pm

  Fantastisch Jody! Wat een mooi donker-licht en sfeer, zo voelde het echt daar. Noorderlicht was prachtig.
  Die brug verdwijnt in het niets…

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 april 2016 at 7:40 pm

   Mooie complimenten. Leuk dat de foto’s je aanspreken! Gr Jody

   Beantwoorden

 • Wilbert Boeren says:
  5 april 2016 at 8:17 am

  Dankbaar werk van dankbare herinneringen Jody! Er zit veel moois tussen, overigens niet alleen in deze serie van de Lofoten! Keep the good work up!

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 april 2016 at 7:41 pm

   Wilbert, dank voor dit mooie warme compliment! Ik waardeer dit enorm! Ook jij veel plezier en succes met jouw creatieve uitingen! Gr Jody

   Beantwoorden

 • Hennie says:
  5 april 2016 at 9:59 pm

  Prachtig Jody, een mooie sfeer die je weergeeft, de titel is mooi gekozen!

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 april 2016 at 7:41 pm

   Dank je wel, Hennie! Gr Jody

   Beantwoorden

 • Yvonne - Incanto Images Fotografie says:
  6 april 2016 at 8:08 am

  Wat een prachtige mooie afwisselende serie, ik ga nog een keer kijken, het is prachtig. Zal een bijzondere reis geweest zijn..

  Groetjes Von

  Beantwoorden

 • Loes Belovics says:
  8 april 2016 at 2:56 pm

  Ongelooflijk dat je tijdens een wandelvakantie de rust vond om deze foto’s te maken. Ze zijn allemaal schitterend, goed belicht, weloverwogen composities, vakwerk! Alleen de eerste en derde foto van het Noorderlicht vind ik minder geslaagd, vanwege het vele licht bij de bebouwing, dat vind ik toch wel storend.
  Foto 14 valt me op door de mooie bewerking.

  Complimenten en groetjes
  Loes

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 april 2016 at 7:47 pm

   Dat het gelukt is om mooie foto’s onderweg te maken heeft ook vooral te maken met de ontspannen mensen van de groep.
   De Noorderlichtfoto’s met bebouwing zijn vanaf het balkon van ons hotel genomen. Het is lastig om de lucht en het noorderlicht en het licht op de grond met elkaar in balans te brengen.
   Heb jij wel eens Noorderlicht gezien? Wat ik gezien heb, is op het oog enigszins vaag, soms grijzig, soms groenig. Op het moment dat je het gaat fotograferen ga je meerdere seconden belichten en dan verschijnt er een fel groen licht. Deze foto heeft in nabewerking nog wel een stootje “hoge lichten” gehad. In werkelijkheid heb ik het met mijn blote oog niet zo gezien.

   Beantwoorden

 • Helga says:
  8 april 2016 at 7:42 pm

  Wat een mooie beleving om mee te maken. Goede keuze om te gaan sneeuwwandelen. En de foto’s zijn zeer inspirerend. Indrukwekkende herinneringen!

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 april 2016 at 7:49 pm

   Dank je wel, Helga! Gr Jody

   Beantwoorden

 • Ella van de Klundert says:
  9 april 2016 at 9:06 pm

  Hai Jody, prachtige serie foto’s. Ik ben blij dat ik deze beelden ook in het echt heb mogen zien, maar met deze foto’s zijn de herinneringen wel heel bijzonder vastgelegd. Ik ben helemaal weg van de foto van de bootjes tegen de achtergrond van die machtige besneeuwde bergen. En de foto op het strand van Henningsvaer vind ik ook subliem. Je hebt een goed oog voor mooie foto’s. Leerzaam ook voor mezelf om vanuit een andere dan de gebruikelijke hoek te fotograferen. Groeten van Ella.

  Beantwoorden

 • Monique Baart says:
  19 april 2016 at 7:32 pm

  Hee Jody, prachtige foto’s. Ik krijg het er koud van. De 2e foto van het groene licht is super mooi. Lijkt me leuk om dit in het echt te zien, maar als je sommige kleuren iet met het blote oog waar kan nemen is het bij je hebben van een goed fototoestel een must.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.