Bloemen en planten

Op zoek naar lijnen, kleur en licht tussen de tulpen

  • 28 mei 2018

Op het moment dat de tulpen dit jaar in volle bloei stonden, waren zo ook direct uitgebloeid. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef heeft de warme periode midden april voor een enorme groei- en bloei versnelling gezorgd. Gelukkig komen niet alle velden tegelijk in bloei. Maar de kans was heel groot dat je na de 3de week van april al gekopte banen tulpen in de bloeiende velden zag. Afijn, we moet het er maar mee doen. De landbouw wordt niet stilgelegd voor het korps (amateur)fotografen en selfiemakers.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 23-4-2018Een mooie avond in de 3de week van april.

Ik ben dol op de abstracte inrichting en het lijnenspel van de Noordoostpolder. Landbouwgrond leent zich heel goed voor wat meer abstracte landschapsfotografie. Ik kan hier heerlijk spelen met lijnen.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 23-4-2018De windmolens van de Noordoostpolder. Je vindt ze mooi of niet. Ik vind dat ze veel toevoegen aan het landschap.

Een andere avond. Zonder gunstige omstandigheden. Maar wel met een prachtig dier tussen de tulpen.

Haas tussen de tulpen, Noordoostpolder, 27-4-2018Ook kleine vogels als kwikstaarten en graspiepers staan erom bekend dat ze zich tussen en op de tulpen begeven.

Het was nog een heel spel tussen de haas en mij. Ik wilde graag iets dichterbij komen. Maar op het moment dat ik me bewoog legde de haas zijn oren in z’n nek. Toch iets minder fotogeniek dan de oren recht omhoog. Tegen zonsondergang ontstonden er toch nog even mooie lichtomstandigheden.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 27-4-2018De zon laat zich nog even zien. Zoals je ziet zijn de banen links en rechts van het paarse veld al gekopt.

Een ochtend met een aardige zonsopkomst. Met behulp van het programma “The Photographer’s Ephemeris” zoek ik de percelen op waar de zonsopkomst en -ondergang op gericht is. In de praktijk moet dan maar blijken of daar dit jaar werkelijk tulpen verbouwd worden. Want het gebruik van de percelen in de Noordoostpolder is elk jaar anders.

e Noordoostpolder, 28-4-2018Een beeld bestaand uit 2 foto’s om zowel de voor als de achtergrond scherp te krijgen.

Elk jaar worden percelen voor andere gewassen gebruikt. Dit om de grond niet uit te putten. Soms blijft er wel eens een bolletje achter. En steekt er een jaar later een eenzame tulp zijn kopje boven de grond.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 28-4-2018“Hé, waar is de rest?”

Toen de zon ging schijnen bleek het ook nog een beetje heiig te zijn. Met een zoomlens heb ik deze omstandigheden extra aangedikt.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 28-4-2018Zo kan een relatief saaie en stralende ochtend toch nog wel een hele mooie lichtval en uitstraling krijgen.

Vlak voordat de tulpen gekopt worden gaan medewerkers het veld in om de anders gekleurde er alsnog tussenuit te halen. Fotografisch is het natuurlijk leuk om een exoot tussen een homogene massa te hebben.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 28-4-2018Een mooie combinatie: anders zijn en dan ook nog je kopje boven het “maaiveld” uit durven steken!

Naast het programma “The Photographer’s Ephemeris” is het voor mij vooral een kwestie van rondrijden door de Noordoostpolder. Meestal maak ik hierbij gebruik van de Tulpenroute. Eén avond had ik een prachtige locatie gezien met een kanaaltje en velden met allerlei kleuren tulpen. Ik dacht “Als hier mist is, wordt het een prachtige foto”. Een week later was al een deel van de velden gekopt. De mist kwam wel.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 29-4-2018Ochtendmist geeft altijd extra cachet aan een foto.

Vooraf leek mij een wit tulpenveld in de mist ook een prachtig uitgangspunt. Uiteindelijk heb ik een veld gevonden die ook nog eens in de juiste richting lag.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 29-4-2018Serener kun je het bijna niet hebben…..

Als je het leuk vindt meer te lezen over en te zien van tulpenvelden van de Noordoostpolder, kijk dan ook eens hier:

 

 

 

 

 

6 Comments on Op zoek naar lijnen, kleur en licht tussen de tulpen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.