blog

Opaalkust in zwart/wit

 • 17 mei 2015

Al een tijdje heb ik naast kleurenfotografie ook grote interesse in zwart/wit. Tijdens het uitzoeken van mijn foto’s die ik aan de Opaalkust heb gemaakt, ontstond bij mij het idee om een aantal foto’s om te zetten naar zwart/wit. Ik vind dat de beelden zich hiervoor erg goed lenen. Daarbij werken de weersomstandigheden die ik heb gehad aan de Opaalkust hier erg goed aan mee. Sinds kort heb ik het fotoprogramma Google Nik Collection. Onderdeel hiervan is Silver Efex Pro 2, een programma om foto’s in zwart/wit om te zetten. Je kunt handmatig de foto bewerken, maar je kunt ook gebruik maken van een groot aantal voorinstellingen. Je leest je foto in in het programma en je bekijkt je foto per instelling. Je kiest de instelling die je het beste bij de omstandigheden vindt passen of je kiest wat je het mooiste vindt uitkomen.

Ik heb ervoor gekozen om alle foto’s pittig af te werken in zwart/wit: hoog in contrast en hoog in scherpte of structuur. Gezien de weersomstandigheden vind ik dat goed passen. En het werkt ook goed bij de foto met de palen en de enorme schaduwen hierboven, zonnig weer dus.

Ook vind ik dat de wat ruwe afwerking het goed doet met de effecten van langere sluitertijden. De strepen in het water en in de lucht worden extra geaccentueerd. Een aantal van de zwart/wit foto’s in dit blog heb ik ook gepubliceerd als kleurenfoto. De foto’s in kleur komen in mijn ogen veel rustieker en egaler over. In zwart/wit heb je in mijn beleving meer mogelijkheden om te spelen met contrasten. Overigens zou ik ook zwart/wit versies van de foto’s kunnen maken die veel rustieker overkomen dan de foto’s in dit blog.

Zwart/wit werkt ook goed bij de dijk bij het strand van Sangatte. Hier werkt het zelfs vervreemdend. Welke gedachten komen er bij je op als je de foto van het de dijk en met de huizenrij bekijkt?

Tot slot: mijn favoriete palen!

5 Comments on Opaalkust in zwart/wit

 • Loes Belovics says:
  22 mei 2015 at 8:22 am

  Hoi Jody, wat een toeval, ik heb ook sinds kort de Nik collection, speciaal aangeschaft met het oop op de Opaalkust voor Z/W en HDR, maar ik heb daar uiteindelijk nog niks mee gedaan.
  Ik heb wel al lekker zitten stoeien in Color Efex Pro, en ach, de rest komt wel, toch?
  Mooi hoor, deze serie in Z/W, hoewel niet alle beelden me evenveel aanspreken.
  Nr 2 springt er uit door de mooie verdeling van de palen en de mooie lange schaduwen. Jammer dat de wolkenluch niet wat evenwichtiger over het beeld verdeeld is, ach ja, zo is het altijd wat 😉
  De foto’s van de trap in Sangatte vind ik heel boeiend en origineel. In Sangatte zijn wij helemaal niet geweest, nog maar een keertje terug dan.
  Staan de palen van foto 10 en 11 zo scheef of is dat vertekening van je groothoeklens? Wel mooie beelden overigens.

  Groetjes Loes

  Beantwoorden

  • admin says:
   22 mei 2015 at 8:10 pm

   Hoi Loes, ja, die Nik collection is weer een hele nieuwe dimensie. Als je naar de foto kijkt die tussen de foto’s van de trappen staat, dan zie je de palenrij staan die jij onder 10 en 11 bedoeld, maar dan vanaf de andere kant. Zoals je ziet staan die niet zo scheef als op foto 10 en 11. De vertekening heeft uiteraard ook met de groothoek te maken. Maar ik denk dat het er ook mee te maken heeft hoe dicht je op je onderwerp zit. Hoe dichter erop, hoe meer vertekening. Veel ruimte om achteraf digitaal te corrigeren had ik niet, omdat er dan palen van de foto af zouden vallen. Dus dit is iets waar ik in het veld meer rekening mee moet houden.

   Hartelijke groetjes, Jody

   Beantwoorden

 • Loes Belovics says:
  22 mei 2015 at 8:23 am

  Hoi Jody, wat een toeval, ik heb ook sinds kort de Nik collection, speciaal aangeschaft met het oop op de Opaalkust voor Z/W en HDR, maar ik heb daar uiteindelijk nog niks mee gedaan.
  Ik heb wel al lekker zitten stoeien in Color Efex Pro, en ach, de rest komt wel, toch?
  Mooi hoor, deze serie in Z/W, hoewel niet alle beelden me evenveel aanspreken.
  Nr 2 springt er uit door de mooie verdeling van de palen en de mooie lange schaduwen. Jammer dat de wolkenluch niet wat evenwichtiger over het beeld verdeeld is, ach ja, zo is het altijd wat 😉
  De foto’s van de trap in Sangatte vind ik heel boeiend en origineel. In Sangatte zijn wij helemaal niet geweest, nog maar een keertje terug dan.
  Staan de palen van foto 10 en 11 zo scheef of is dat vertekening van je groothoeklens? Wel mooie beelden overigens.

  Groetjes Loes

  Beantwoorden

 • Wouter van de Weerd says:
  22 mei 2015 at 9:25 am

  Hoi Jody,
  Mooie serie in zwart-wit!
  Ik heb bij een eerdere blog van je eens een opmerking gemaakt dat de z-w omzetting wel wat ‘pittiger’ van mij mocht, maar in deze serie heb je een prachtig contrast weten te geven aan de foto’s. Top.
  De onderwerpen lenen zich er ook prima voor. Vooral 1, 3, 6, 7 en 9 spreken mij erg aan. Die trap die zo in het niets verdwijnt: mooi beeld!

  Groetjes, Wouter

  Beantwoorden

  • admin says:
   22 mei 2015 at 8:12 pm

   Hoi Wouter. Ik was het helemaal met je opmerking op de andere z/w blog eens. Nu heb ik een programma dat specifiek voor z/w bewerking is: Google Nik Collection. Ik vind het heel leuk om hiermee te stoeien.

   Hartelijke groetjes, Jody

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.