blog

Speulderbos een beetje anders

  • 5 december 2016

Het Speulderbos vind ik persoonlijk één van de mooiste bossen van Nederland. Ik kom er met enige regelmaat. Soms om te wandelen, soms om te fotograferen. Dit jaar had ik het plan opgevat om medio september het Speulderbos wat nader te gaan verkennen en op zoek te gaan naar mooie plekjes, waar ik terug zou gaan komen als de herfst écht los zou barsten met z’n mooie kleuren en grillige omstandigheden.

12 september: nog geen spoortje van de herfst en de temperatuurmeter is totaal niet onder de indruk bij het behalen van temperaturen warmer dan 25 graden. Deze dag begint heiig, maar binnen de kortste keren wandel ik onder zeer warme omstandigheden. Desalniettemin zijn de omstandigheden prachtig en kan ik ook nog genieten van de relatieve koelte van het bos. Mooie fotogenieke plekjes vind ik in het Speulderbos rond het Solse Gat. In de vroege ochtend mag ik genieten van een beetje mist en zonneharpen.

22 september: er wordt mist voorspeld en ik besluit een ochtend verlof te nemen om de kans te grijpen het Speulderbos vast te kunnen leggen in mist. Ik pols Ronald van Dijk of hij kans ziet om mee te gaan. En leuk, hij kan. We spreken om 7 uur af bij Boshuis Drie. In tegenstelling tot de voorspellingen is de lucht kraakhelder. Wat een teleurstelling voor zó véél moeite! Maar goed, nu we er toch zijn wandelen we maar op ons gemak het bos in op zoek naar mooie beelden. Echt spektakel hebben we niet gevonden, maar het was een heerlijk ochtendje fotograferen. We sluiten af bij Boshuis Drie met koffie en appelgebak.

27 november: de tijd gaat snel: een reisje naar Schotland, een beetje ziek, weinig tijd, ongunstige omstandigheden als ik wel tijd heb om te gaan fotograferen en je zit zó bijna in de winter. Of het Speulderbos deze herfst werkelijk een kleurenspektakel heeft gehad, ben ik niet van overtuigd. Ook is er volgens mij deze herfst geen massale paddenstoelenuitbraak geweest. Wel heb ik een aantal mooie foto’s op Facebook gezien die waren gemaakt in het Speulderbos. Toch een aanleiding voor mij om op deze zondagochtend het bos nog maar eens in te duiken. Waar was ik naar op zoek? sfeer: het liefst herfstsfeer, licht en vooral dansende bomen met tegenlicht. Dat is gelukt, maar in totaal andere vormen dan dat ik vooraf bedacht had, die me zomaar zijn overkomen.

Vind je het leuk om méér te lezen over het fotograferen in het Speulderbos, kijk dan ook eens naar mijn blog uit 2014.

 

5 Comments on Speulderbos een beetje anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.