blog

Vlinder locaties in Viroinval

  • 12 augustus 2020

Het was nog spannend! Vrijdag 19 juni werden we bij B&B La Calestienne (uitstekend logeren en eten!) in Nismes Viroinval verwacht. Er was door het corona virus al sinds maart geen verkeer tussen Nederland en België toegestaan. Uiteindelijk hoorden we 2 weken vóór die datum dat de grens tussen België en Nederland waarschijnlijk op maandag 15 juni open zou gaan. En zo geschiedde. Gelukkig! Want ik had inmiddels wel zin in een uitje naar de vlinder locaties in Viroinval na vanaf half maart een heel groot deel van mijn tijd thuis gezeten te hebben. 100% thuiswerken, beetje boodschappen doen en geen zin in het weekend in mijn Utrechtse omgeving de hort op te gaan omdat ik het te druk vond. Gelukkig kon ik af en toe een weekend naar een vriend in de Noordoostpolder. En inmiddels ga ik ook weer naar de sportschool. Dus ik ben al weer een beetje in beweging. Had ik in eerste instantie nog voor 4 dagen bij La Calestienne gereserveerd, daar heb ik gauw een volle week van gemaakt om mezelf een beetje te troosten.

Dambordje, Viroinval, 24-6-2020Batman in een nieuw strijdpakje.

Nu ben ik zeker niet voor de eerste keer in Viroinval en heb ik inmiddels behoorlijk wat locatiekennis opgedaan. Kom, mocht je hier nog geen leuke veldjes voor dagvlinders kennen, ik kan je wel een beetje op weg helpen aan vlinder locaties in Viroinval.

Tienne Breumont

Dit is een heuvel die aan de rand van Nismes ligt aan de Allee de Orchidee. Hier zijn veel soorten vlinders te vinden, zoals: het dambordje, bleek blauwtje, bruin zandoogje, boswitje, paarse parelmoer, argusvlinder, sleedoornpage, hooibeestje, etc. Maar kijk vooral ook op Waarnemingen.be voor soorten vlinders op deze locatie. Want het zijn er nog veel meer.

Dambordje, Viroinval, 20-6-2020Deze foto is gemaakt op een plek met bosjes op de achtergrond waar het licht nog niet op viel. Omdat het dambordje licht van kleur is, is het makkelijk het totaalbeeld een paar stops minder te belichten.

Dambordje, Viroinval, 20-6-2020

Ook bij dit beeld heb ik gebruik gemaakt van de achtergrond. In dit geval waren het boomkruinen waar het licht doorheen viel en een bewolkte hemel. Ik heb dus van onder naar boven gefotografeerd. Verder heb ik bewust gekozen voor een wat ruimere opzet van de compositie om te laten zien waar de vlindertjes al slapend te vinden zijn. Bijvoorbeeld in sleedoorn struiken, dus.

‘Het bospad’ Rue Ingremez Phillipville

Het bospad is een hobbelweg maar is in principe helemaal met de auto op en neer te rijden. Vaak blijven er plassen op het pad liggen waar vlinders zoals kleine en zelfs grote ijsvlinder komen drinken.  Hoewel het er wemelt van de vlinders, zijn ze lastig slapend aan te treffen. Het pad loopt namelijk door bospercelen en waarschijnlijk slapen veel vlinders in de bomen. Wordt het eenmaal warm dan vliegen overal vlinders. Maar ja, probeer ze dan maar eens te fotograferen. Laat ik zeggen dat ik het een hele grote uitdaging vind. Verderop loopt parallel aan het bospad een ravel, een ander woord voor fietspad, waar ook veel vlinders vliegen. Voor de specifieke soorten verwijs ik je wederom naar Waarnemingen.be.

Bosparelmoervlinder, Viroinval, 25-6-2020Omdat het licht zo prachtig zacht was en daardoor de kleuren fijntjes, heb ik deze bosparelmoervlinder van onder naar boven gefotografeerd tegen het licht dat door de bomen viel. Door het kleine diafragmagetal ontstaan mooie lichtbellen.

Bosparelmoervlinder, Viroinval, 22-6-2020Op jacht op elkaar.

Bosparelmoervlinder, Viroinval, 22-6-2020

Mooi scheel is niet lelijk.

La Roche Tarouee

Deze locatie ligt vlak buiten de bebouwde kom van Nismes aan autoweg N99. Ook dit is een heuvel en hij heeft veel kalkrotsen. Wel is het gebied een beetje besloten door bomen, waardoor het lastig is bij zonsopkomst pure tegenlichtfoto’s te maken. Anderzijds kun je hier heel mooi werken met het licht dat door de bomen valt. Bekijk op Waarnemingen.be welke vlinders je hier kunt fotograferen.

Dambordje, Viroinval, 21-6-2020Mijn eerste foto van deze ochtend. Op zoek naar doorkijkjes vond ik deze. Lekker een beetje sinister. Daar hou ik van!

Dambordje, Viroinval, 21-6-2020

Wie maakt mij wat?

Dambordje, Viroinval, 23-6-2020Eén van de weinige ochtenden met dauw. Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van het tegenlicht en de foto zeker 3 stops minder belicht dan de camera aangaf.

Tienne aux Pauquis

Dit is een wat hoger gelegen plateau met graslanden en steile helling gelegen tussen Nismes en Dourbes. Je kunt over het onverharde maar slechte deel van Rue de Mariembourg een heel eind met de auto voorzichtig naar boven rijden. Maar als je bang bent je auto te beschadigen kun je deze ook beneden parkeren en een stukje omhoog met de benenwagen. Het is ongeveer 750 mtr. lopen naar de graslanden waar de vlinders zitten. Er zijn hier verschillende soorten vlinders te vinden, maar ik kom hier vooral voor het groot geaderd witje. Wist je dat een groot geaderd witje haar vleugels met lichaamsvocht oppompt nadat zij uit de pop gekropen is? Vond ik ze een paar jaar terug nog met trossen aan de bloemen hangend, nu eind juni waren ze niet meer in grote getallen aanwezig. Maar ze waren er in ieder geval wel.

Groot geaderd witje, Viroinval, 26-6-2020Een groot geaderd witje maar eens flink van dichtbij gefotografeerd. Ik heb gewerkt met een tussenring.

Groot geaderd witje, Viroinval, 26-6-2020Mier komt op audiëntie bij groot geaderd witje.

Groot geaderd witje, Viroinval, 26-6-2020Met focus op aderen en transparantie.

Mijn lijst van veldjes waar je vlinder kunt fotograferen is zeker niet compleet. De velden bij Fondry des Chien is ook één van de vlinder locaties in Viroinval, echter waar ikzelf deze keer niet gefotografeerd heb. Maar je kunt je met dit lijstje zeker een paar dagen vermaken. Overigens zijn in elk grasland met bloemen en zelfs in bermen langs de weg vlinders te vinden. Zolang de velden en bermen toegankelijk zijn kun je kijken of er iets te fotograferen valt.

 

 

10 Comments on Vlinder locaties in Viroinval

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.