Bloemen en planten

Fotografeer de bloesems, het is zó voorbij

  • 1 april 2021

Pruimenbloesem, eigen tuin, 1-4-2020

De altijd uitbundige fruitbomenbloei is voor mij één van de fotografische hoogtepunten van de maand april. Op dat moment zijn de meeste bomen nog kaal, zelfs de fruitbomen hebben nog geen blaadjes. Daarom vallen de lichte roze en witte bloesems extra goed op. Zijn de meeste natuurfotografen al een tijdje uit hun winterslaap en hebben zich inmiddels gebogen over sneeuwklok, narcis en bosanemoon of hun lens gericht op flikflooiende vogels, nu is ook de rest van Nederland niet meer te houden en trekt men massaal en in kolonnes te voet, op fiets of e-bike de buitengebieden in. De winter achter zich latend, op zoek naar de échte lentesfeer, genietend van de massale bloesembloei.

Bloesems in Limburg, 26-4-2015

Welke is eerst?

Als ik uitga van de ‘big 4’: pruim, kers, appel en peer, is begin april meestal de pruim die het eerste zijn bloesems opent. Op de voet gevolgd door de kers. Circa 2 weken later volgen appel en peer, waarvan je tot in mei bloeiende bomen kunt vinden. Als je de bloei goed in de gaten houdt kun je dus van begin april tot half mei (circa 1,5 maand!) genieten van het fotograferen van bloesems. Maar leun nu niet op je gemak achterover, een individuele bloesemboom is hooguit een paar dagen op z’n mooist.

Fruitbomen, Limburg, 26-4-2015

Elke bloesemsoort is anders

Bloesems zijn bloesems. Toch? Dus niet. Het leuke is dat elke fruitsoort zijn eigen bloesem heeft. Zelf vind ik de pruimenbloesem het mooist: ze zijn fijntjes, hagelwit en hebben prachtige lange gele meeldraden. Door het vroege tijdstip dat de pruimenboom in bloei staat heeft deze nog geen blaadjes, waardoor de bloesems extra goed opvallen.

Ook de kersenboom heeft spierwitte bloesems. De bloesemtrossen hangen wat meer naar beneden. Het meest bijzondere kenmerk is dat de bloemen aan lange steeltjes groeien die soms wel 5 cm lang zijn. De steeltjes waar straks de kersen aan hangen. op het moment dat de kersenboom in bloei staat ontspruiten ook de eerste groene blaadjes.

Ook de perenbloesem is wit, maar heeft iets stevigere blaadjes dan de pruimenbloesem. De perenboom komt nét iets later in bloei, waardoor de eerste groene blaadjes zich ook aan de boom manifesteren.

Last but not least is de appelbloesem. Deze bloesem is wat groter dan de andere bloesems. Maar het meest belangrijke kenmerk is dat deze roze gekleurd is en niet wit.

Appelbloesem, Limburg, 26-4-2015

Een paar praktische fotografietips

De uitdaging bij het fotograferen van bloesems is de aandacht op het goede punt leggen. Want bloesems zitten met velen aan een boom, er zitten blaadjes omheen, er zijn altijd donkere lelijke takken in de buurt en een fruitboom wordt vaak vergezeld door nog véél meer fruitbomen. Druk, druk, druk, dus. Toch kun je hiermee eindeloos variëren en vooral op zoek gaan naar rust, rust, rust.

Welk detailniveau vind je mooi
Om een gevoel bij het onderwerp bloesem te krijgen, kun je beginnen met foto’s te maken vanaf veraf met meerdere bomen in beeld om daarna steeds dichterbij te komen totdat je nog maar een paar of één bloem in beeld hebt. Fotografeer zo vanuit verschillende hoeken. Kijk eens terug welk beeld je het meeste aanspreekt en ga daarmee variëren met scherptediepte, kleuren en licht.

Varieer in scherptediepte
Bloesems zijn bij uitstek geschikt om te fotograferen met weinig scherptediepte, dus een grote diafragma-opening (klein diafragmagetal). Zo kun je bijvoorbeeld een scherpe voorgrond creëren en een onscherpe achtergrond. Of precies andersom. Ook interessant is een onscherpe voor- én achtergrond en scherpe bloesems in het midden. De onscherpte brengt extra rust in de foto omdat maar naar een kleiner scherp deel de aandacht getrokken wordt.

Speel met kleuren en licht
Alleen al de zachtheid van het licht en de warmere kleuren pleiten ervoor aan het begin of einde van de dag te fotograferen. Bovendien kom je veel minder mensen overdag tegen die hetzelfde plan hebben als jij.
Maar ook hard licht heeft zijn voordelen. Dit licht kan heerlijk door de bloemblaadjes schijnen, waardoor ze gaan stralen. Witte blaadjes lenen zich ook perfect voor highkey opnames. Door overbelichten vallen donkere en storende elementen sneller weg, zodat je de essentie overhoudt.

Pruimenbloesem, eigen tuin, 1-4-2020

Interessante weersomstandigheden

Zon
Leuk is om de bloesems van beneden naar boven met blauwe lucht te fotograferen. De lichte bloesems steken geweldig mooi hiertegen af.

Regen
Fotografeer de bloesems tijdens of net na een regenbui als de regendruppels er nog op zitten. Fotografeer tegen het licht in zodat deze weerkaatst wordt in de druppels.

Mist
Bloesems fotograferen in de mist kan prima. Hiermee creëer je een mystieke en aparte sfeer.

Vorst
Nachtvorst en bloesems gaan niet goed samen. De bloesem vriest namelijk kapot. Fruittelers beregenen bij dreigende nachtvorst vaak hun fruitbomen, waardoor zich een ijslaag in de vorm van een pegel om de bloesem vormt die de bloem juist beschermd tegen kapot vriezen. Bloesems met ijspegels zie je niet vaak en ook niet jaarlijks. Dus als je de kans hebt dit fenomeen te fotograferen moet je dit met 2 handen aanpakken.

Bloesems in de mist, Mariënwaerdt, Beesd, 21-4-2021

Waar zijn bloesems te vinden

Waarschijnlijk vind je al fruitbomen vlakbij je voordeur. Maar zoek je concentraties in bloei staande fruitbomen, dan zijn er in Nederland drie belangrijke fruitteeltgebieden:

  • Rivierenland, bekend van Linge en Betuwe;
  • Zuid Limburg, in het Geuldal vind je hoogstamboomgaarden met bloesems van appel-, peren-, kersen- en pruimen;
  • Zuid-Beveland, bekend om de perenbloesems.

Pruimenbloesem, eigen tuin, 1-4-2020

Nog wat leuke links voor meer informatie en activiteiten

Bloesems, Mariënwaerdt, 21-4-2018

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
3 jaren geleden

Mooi geschreven en gefotografeerd ?? Altijd een prachtig uitzicht alle bloesems

Wouter van de Weerd
3 jaren geleden

Hoi Jody,
Wat een handig en informatief blog is dit weer. Ik vergeet altijd de volgorde waarin de bloesem bloeit, dus nu kan ik dat makkelijk terugvinden 🙂
En het is een goede reminder om hiervoor weer eens op pad te gaan!

Mooie serie foto’s ook weer erbij.

Groetjes, Wouter

Hans Brongers
3 jaren geleden

Zeer informatief en fraaie opnames. Dank voor het delen,

Annelore
Annelore
3 jaren geleden

Leuk om te lezen en ook deze keer weer mooie beelden Jody