Bence Mate fotohutten

Het wel en wee in de bijeneters kolonie

  • 21 juli 2021

Geconcentreerd zit ik naar een groepje exotisch gekleurde bijeneters te kijken die elkaar beurtelings van een tak afjagen om er zelf prinsheerlijk overzicht te kunnen houden. Ik word bijna tureluurs van het drukke gedrag van deze niet zulke hele kleine vogels (circa 28 cm). Voor mijn ogen wordt voortdurend gevochten, gesjanst, eten uitgewisseld, gesekst, gepoetst, gedut en aan- en afgevlogen. Door deze chaos en de snelheid van afwisseling van gebeurtenissen weet ik gewoon niet meer waar ik mijn camera op moet richten, met het gevolg dat ik vaak hele scenes maar half in beeld heb.

Daarom voel ik me gelukkig dat ik 2 volle dagen heb kunnen doorbrengen bij de bijeneters kolonie. Op deze manier kon ik op wat ik de eerste dag gemist had, de tweede dag in alle rust mijn camera richten.

Dagelijkse routine bij de bijeneters, Bence Mate hides, Hongarije, 31-5-2021

Bence Mate fotohutten

In mei/juni 2021 ben ik in Kiskunsag National Park in Hongarije geweest waar ik heb gefotografeerd vanuit de fotohutten van Bence Mate. Dit was een fotoreisje die ik voor de vroege zomer van 2020 had gepland, maar door coronabeperkingen was doorgeschoven. Ook dit jaar was het nog spannend of ik naar Hongarije zou kunnen. Vooral omdat ik met de auto wilde gaan en een overnachting in Duitsland nodig had. Hongarije was inmiddels veilig genoeg om heen te gaan en gelukkig mocht precies een week voordat ik verwacht werd bij Bence Mate in de hotels in Duitsland weer overnacht worden door toeristen.

Mijn plan om aansluitend aan Hongarije ook een week in Beieren Duitsland en daarna een week in de Brenne in Frankrijk te verblijven, heb ik maar laten varen. Want van Duitsland was ik tot kort voor mijn vertrek niet zeker of ik daar langere tijd zou kunnen blijven. En Frankrijk had een avondklok die een uur ná zonsopkomst eindigde. Daarom heb ik uiteindelijk besloten extra lang in Hongarije vakantie te vieren.

Fotograferen bij Bence Mate betekent dat je de beschikking hebt over 24 verschillende fotohutten in een beperkte straal rond je logeeradres waar je allerlei verschillende soorten vogels en zoogdieren in optimale omstandigheden kunt fotograferen. Sommige hutten zijn uitgerust met lichtinstallaties of spiegels om de lichtomstandigheden zelf te regelen en om creatieve uitvoeringen uit te proberen. Van deze 24 hutten staan er 2 bij een kolonie bijeneters die bestaat uit meer dan 100 vogels. Hierover gaat deze blog.

Bijeneter, Bence Mate hides, Hongarije, 10-6-2021

Bijeneters kolonie, wat een dynamiek!

Bijeneters overwinteren in Afrika en een aantal broedt daar ook. Maar grote groepen migreren en broeden in zuidwest, oost en centraal Europa en in delen van Azië. De naam zegt het al, ze eten bijen. Maar ze eten ook een grote verscheidenheid aan allerlei andere insecten zoals libellen, kevers en vlinders. Verder vormen ze met elkaar een kolonie en maken ze hun nesten graag in holen in (oever)wanden. In broedtijd is het een drukte van jewelste in de kolonie en zo eens een dagje een aantal individuele vogels proberen te volgen is enorm leuk. Hieronder mijn verslag.

De 2 bijeneters fotohutten van Bence Mate staan op het terrein van een paardenmanege aan de randen van een put met steile wanden. Hierin hebben de bijeneters holletjes gegraven waarin ze broeden. De ene hut kijkt richting het oosten en heeft ‘s-ochtends tegenlicht en de andere hut kijkt richting het westen en heeft ‘s-avonds tegenlicht. Ook de manegepaarden hebben een belangrijke functie. Want hun mest trekt talloze insecten aan die weer dienen als voedsel voor de bijeneters zelf en hun jongen. 

Samen op een stokje

Bijeneters zitten graag op kale takken of draden. Hilarische maar ook aandoenlijke momenten heb ik beleefd met bijeneters gezamenlijk op zo’n kale tak. Elkaar negerend of juist vooral dicht tegen elkaar aan. En op en neer zwiepend bij elke opvlieger vanaf en landing op de tak.

Etenstijd

Bijeneters eten vooral bijen en wespen en zijn dan ook immuun voor hun steken. Maar hiernaast eten ze nog vele andere insectensoorten. Hieronder een klein assortiment waarmee ze aan komen zetten. Om zelf op te peuzelen óf een partner te verleiden óf om hun nageslacht mee te voeren.

Sjansen

Door het koude voorjaar waren eind mei nog niet alle bijeneters voorzien van een partner, dus moest er nog flink gesjanst worden. Soms werd voor mijn ogen een koppeltje gevormd. Maar ik heb ook heel wat bijeneters een blauwtje zien lopen.

Vechten

In de paartijd is het een rivaliteit van jewelste. Mannetjes vechten om vrouwtjes. En vrouwtjes laten mannetjes waarmee ze niet willen paren héél duidelijk weten dat ze niets van hun avances moeten hebben. Dooien heb ik niet zien vallen, maar het ging er af en toe heftig aan toe. Wat soms dan ook wel weer hilarische taferelen gaf.

Seksen

Door het koude voorjaar waren de bijeneters dit jaar zeker 2 weken later actief met hun nageslacht. Op de 2 dagen dat ik ze gefotografeerd heb, waren ze nog volop bezig elkaar het hof te maken en aan het paren. Hoewel de actie de 2de dag al aardig aan het afnemen was en veel aandacht gericht was op broeden. Overigens heeft seksen in een kolonie het nadeel dat de buren zich er nogal eens mee komen bemoeien. O ja, het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij bijeneters moeilijk vast te stellen. Maar ik heb me laten vertellen door een deskundige dat het mannetje altijd bovenop zit en het vrouwtje onderop.

Niet seksen

En als je niet wilt seksen laat je je kerel gewoon van je rug afglijden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, de hoeveelheid foto’s die ik hier in 2 dagen heb kunnen maken is bijna onuitputtelijk.

Kijk voor meer informatie over het fotograferen bij Bence Mate op mijn webpagina Bence Mate Fotohutten.

Mocht je nu denken: Ik wil me ook graag een week lang onderdompelen in de fotohuttenfotografie bij Bence Mate in Hongarije, en je wilt hier meer over weten, stuur mij dan een e-mail via mijn e-mailadres op mijn contactpagina. Zeker als je redelijk zelfstandig kunt fotograferen, wat ervaring hebt met fotografie vanuit een fotohut en geen directe begeleiding nodig hebt van een ervaren fotograaf van een fotoreisorganisatie. Bence Mate heeft een hele staf in dienst die je begeleidt en bijna onbeperkt aanspreekbaar is voor vragen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corrie Schalij
2 jaren geleden

Ha Jody, een mooi voorbeeld van op de juiste tijd op de juiste plek zijn.
Zo heb je veel verschillend gedrag kunnen zien. Ik heb genoten van je leuke verslag en uiteraard van je prachtige foto’s.

Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
Wouter van de Weerd
2 jaren geleden

Volgens mij weet je wel dat ik geen echte liefhebber ben van fotohut-fotografie. Maar die hutten van Bence Maté zijn toch wel van een hele andere orde!

Wat een gave serie foto’s! Prachtige acties, geweldige scherpte en heerlijke kleuren 🙂
Dat moet echt genieten zijn geweest.

Het mailtje komt er aan 😉

Groetjes,
Wouter

Hans Brongers
2 jaren geleden

Wat een geweldige belevenis moet dat zijn geweest. Jouw relaas is in ieder geval erg pakkend en jouw foto’s echt geweldig mooi, spectaculair en vertederend! Je hebt het doen en laten van deze prachtige vogel erg goed in beeld gebracht