Reizen

Zo fotogeniek is Rügen in Duitsland

  • 29 oktober 2021

Met zijn grillige krijtrotsenkust, relatief rustige Oostzee en bodden en grillige schiereilanden en landtongen is Rügen zonder twijfel het mooiste eiland van Duitsland. Omdat hier ook nog eens het mooiste wandelpad van Duitsland loopt, de Hochuferweg, leek het me leuk en interessant er met mijn foto-uitrusting een kijkje te gaan nemen. Hieronder mijn verhaal, inclusief locatie-aanduidingen en fototips.

Kraanvogels bij zonsondergang, Rügen, Duitsland, 8-10-2021

Kraanvogels onderweg naar hun slaapplaats. Gefotografeerd vanuit het uitzichtpunt bij Bobbin.

Op het moment dat ik de kraanvogel en zeearend fotoreis in Duitsland en Polen van Nature Talks boek, bedenk ik me direct dat ik deze reis mooi kan combineren met een bezoek aan Rügen. Toch blijft het lang onzeker of de fotoreis door alle corona perikelen doorgaat. Maar het blijkt toch op tijd dat er geen beperkingen zouden zijn.

Omdat de tijd ter plaatse altijd tekort is, zoek ik meestal vooraf wat de fotografische mogelijkheden zijn. Maar door drukte en een chaotische aanloop heb ik dat deze keer minimaal gedaan. Vervolgens denk ik, dat doe ik ter plekke wel. Omdat er altijd fotografen zijn die leuke blogs over hun fotografische belevenissen schrijven vond ik na wat googlen een aantal leuke en fotogenieke plekken op Rügen om mee te kunnen starten.

Als je de legenda in de linker bovenhoek van de kaart open klikt dan zie je de namen van de plekken waar ik op Rügen gefotografeerd heb.

En zo strijk ik de laatste week van september neer in een appartement op Rügen in het plaatsje Hagen in NP Jasmund. Hier vanuit verken ik het eiland Rügen al wandelend en fotograferend. En om me te helpen te oriënteren maak ik gebruik van de wandelapp Komoot.

Krüppelbuchen im Hexenwald

Een plek waartoe ik me direct aangetrokken voel zijn de Krüppelbuchen in Waldpark Semper bij Lietzow. Hier staat een groepje bijzonder grillig gevormde bomen die met elkaar een bladerdak als een koepel vormen. Op mijn eerste ochtend op Rügen stap ik met foto-apparatuur het bos bij Lietzow in om te proberen de heksen te vangen. Eerst moet ik even zoeken, maar de beschrijving van een grote iglo van takken en bladeren is heel treffend. Speciaal voor deze locatie heb ik mijn 12 mm lens meegenomen. Uiteindelijk ben ik hier 4 uur aan het fotograferen, omdat ik geen genoeg krijg van de aparte vormen die in mijn vizier verschijnen. Als gevolg hiervan slaat mijn fantasie op hol. Want ik zie heksen elkaar achterna zitten, draken zich oprijzen en bosfeeën swingen.

Waldpark Semper en het strand van Liezow zijn zeker een verdere verkenning waard. Want in het Waldpark staan fantastisch mooie bomen. Verder loopt er een wandelroute doorheen die ook een stukje langs de kust gaat. En op het strand van Lietzow staan mooie palenrijen en een vervallen steiger.

Kieler Ufer

Kiefer Ufer, Rügen, Duitsland, 28-9-2021

Af en toe brokkelt de hoge oever af en storten delen met bomen en al naar beneden.

De volgende locatie die ik op de korrel heb ligt aan de oostzijde van Rügen, in NP Jasmund: Kieler Ufer aan Hochuferweg aan de Oostzee. Met het getijverschil van 8 meter aan de Opaalkust in Frankrijk in mijn hoofd, blijkt tot mijn grote verrassing dat de Oostzee nauwelijks verloop in hoogte van de zeespiegel heeft. Dit is al één zorg minder in mijn voorbereiding. Maar hoewel ik amper 5 kilometer van Kieler Ufer logeer, is de plek niet makkelijk bereikbaar als ik bij zonsopkomst of -ondergang hier wil fotograferen. Want ik moet minimaal een uur wandelen met hoogteverschilletjes én circa 100 hoogtemeters van de hoge oever afdalen naar het strand. Met een lijnbus zijn 3 van de 5 kilometer te overbruggen, maar deze vertrekt pas vanaf 9 uur ‘s-ochtends. Echter, dit is voor mij geen optie, want dan staat de zon al uren aan de hemel.

Bij daglicht verken ik de route naar Kieler Ufer. Vervolgens wandel ik de volgende ochtend met gevulde fototas en statief in het pikkedonker richting de kust. Kieler Ufer heeft een kiezelstrand en om via de hoge oever naar beneden te komen moet ik een aanzienlijk hoge steile houten trap af. Maar dan heb ik ook een Tripple A locatie om me fotografisch helemaal uit te leven. Waarschijnlijk door de lastige bereikbaarheid ben ik hier uren alleen.

De eerste foto heb ik gemaakt tijdens mijn voorverkenningstocht. Wanneer ik de volgende ochtend in alle vroegte op het strand arriveer, blijkt dat ik de enige ben die vandaag de struintocht in het donker door het bos heeft gewaagd. 

Cap Arkona

Cap Arkona, Rügen, Duitsland, 29-9-2021

Aalscholvers op de ruïne van een oud lichtbaken.

Even heb ik genoeg van het vroege opstaan en besluit ik het noorden van Rügen te bezoeken: Cap Arkona. Hier loopt een geroemde wandeling langs de noordpunt van het eiland. Tot mijn verrassing ben ik ‘s-ochtends om 1/2 9 de eerste auto die op de verplichte en supergrote parkeerplaats van Putgarten parkeert. Bewapend met rugzak, fototoestel met 24-70 mm lens en digitale routebegeleider Komoot begin ik aan mijn wandelroute. Als eerste passeer ik de vuurtoren die heel veel wordt gefotografeerd, maar ik ben niet onder de indruk. Wanneer ik bij het strand aankom, zie ik dat deze uit zand bestaat met kiezels en zwerfkeien. Ook de hoge oevers bestaan voornamelijk uit zand. In tegenstelling tot de krijtoevers van NP Jasmund ziet dit er niet zo spectaculair uit.

Vervolgens kom ik via een mooie route langs het strand in het pittoreske plaatsje Vitt. Hier kom ik ineens enorm veel toeristen tegen. Deze blijken te zijn losgelaten uit bussen en paardentrams, of te voet of per fiets naar het plaatsje gekomen. Wanneer ik terugkom bij de parkeerplaats in Putgarten staat deze ineens bomvol met auto’s. Ik moet hier wegwezen, mij te druk!

Mijn wandeling start door de velden met in mijn rug Putgarten. Eerst ga ik het strand op bij de uiterste noordpunt. Als ik hierna langs de vuurtoren wandel zie ik dat hier ook kunstenaars zijn gevestigd. Wanneer ik de vuurtoren gepasseerd ben en een stukje door een veld gelopen hebt, kom ik wederom bij een afdaling naar het strand. Vanaf hier loop ik naar het visserplaatsje Vitt, waar heerlijke gerookte vis wordt verkocht. 

Piratenschlucht

Piratenschlucht, Rügen, Duitsland, 9-10-2021

Terug naar de oostzijde van Rügen en NP Jasmund. Hier begint grenzend aan de plaats Sassnitz de Hochuferweg die doorloopt tot aan het plaatsje Lohme. Over de Hochuferweg lees je hieronder meer. Ongeveer een kilometer van Sassnitz ligt de Piratenschlucht, een stuk kiezelstrand waar je via een steile trap op komt. Ook hier kun je geweldig mooie foto’s maken van de krijtrotswanden, het strand met kiezels en grote zwerfkeien en de zee. Omdat dit strand makkelijker bereikbaar is, ga je er waarschijnlijk niet alleen zijn.

Schwanenstein

Schwanenstein, Rügen, Duitsland, 30-9-2021

Als iedereen naar huis is en ik nog niet.

Voor vandaag heb ik besloten me te richten op de zonsondergang en ga daarvoor naar het strand van Lohme. Hier kom je al na een paar minuten wandelen vanaf de parkeerplaats in het centrum op het strand. In zee ligt een enorme zwerfkei die als attractie dient, maar ik laat deze voor wat het is. Ik loop verder van deze spot af om me vooral te richten op de andere grote keien en hier een mooi ritme in te zoeken.

Overigens vind ik het wandelen over het keienstrand op z’n zachts gezegd onaangenaam. Want met rubber laarzen aan en een flinke fototas op de rug is het echt balanceren. En dan ook nog over glibberige keien een stukje de zee in lopen, het ontlokt mij alleen maar gevloek en getier. Ik zal maar niet verder uitweiden over de pijnlijke knie en blauwe plek van 15 cm doorsnee op mijn heup die ik opgelopen heb. Alles voor een foto, zal ik maar zeggen…

Strand van Lietzow

Strand van Lietzow, Rügen, Duiitsland, 9-10-2021

Terug naar Lietzow voor het strand en de zonsondergang. Tijdens mijn eerste bezoek hier, toen ik naar de Krüppelbuchen ging zoeken, heb ik al gezien dat hier mooie palenrijen en een krakkemikkige fotogenieke steiger in het water staan. Bovendien ziet de kust er mooi uit. Het gevolg is dat ik deze avond tot ver na zonsondergang sta te fotograferen.

Hochuferweg

Hochuferweg, Rügen, Duitsland, 2-10-2021

De grillige kustlijn met krijtrotsen is spectaculair om te zien. Maar het is niet ongevaarlijk over het strand te wandelen. Want regelmatig brokkelen delen met bomen en al af en storten naar beneden.

Tussen plaatsjes Sassnitz en Lohme loopt als wandelpad van circa 13 kilometer langs de kust de Hochuferweg. Dit pad gaat nagenoeg pal aan de kust en dwars door UNESCO beukenbossen. Onderweg word je getrakteerd op mooie uitzichten op de Oostzee, de krijtrotsen, markante bezienswaardigheden als Wissower Klinken (die heden ten dage voor een groot gedeelte ingestort is) en Köningstuhl en stranden als Piratenschlucht en Kieler Ufer.

Ik loop het pad in etappes zodat ik zo veel mogelijk tijd heb me op het fotograferen te richten. De bomen die in dit bos staan zijn grillig, markant en feeëriek tegelijk. Met zachte lichtval en schaduwen is het een feestje ze in beeld te brengen.

Dranske

Strand bij Dranske, Rügen, Duitsland, 11-10-2021

Ik zie foto’s van palenrijen met op het strand kiezels die mij bijzonder aanspreken. Want tot nu toe heb ik alleen palenrijen in zand gezien. Via Google maps probeer ik de locatie te spotten, maar dat valt nog niet mee. Uiteindelijk vind ik een fotoreisbeschrijving waarin de vermoedelijke locatie genoemd staat. Dus besluit ik mijn laatste avond en zonsondergang op het kiezelstrand van Dranske door te brengen.

Vandaag is het weer onstuimig. Hoewel de zon schijnt en de lucht blauw is, waait het zeker windkracht 7 en krijg ik de wind recht van voren. Omdat ik er geen bal aan vind met fel zonlicht te fotograferen sta ik, om de tijd te doden tot zonsondergang, er maar wat op los te schieten. Inmiddels loopt het tegen zonsondergang en eindelijk komen er wat wolken aan. Maar razendsnel ontwikkelt zich een enorme donkere lucht in de verte, waarbij ik niet in de gaten heb dat deze óók al bijna boven mij hangt. Druipend druip ik het strand af, met pijn in mijn hart ondergaande zon, kletterende regen, felgekleurde regenboog en frontstorm achter me latend.

Kraanvogels

Kraanvogels, Rügen, Duitsland, 11-10-2021

In oktober rusten kraanvogels die op trek zijn van noord naar zuid op Rügen. Hierbij overnachten ze in de ondiepe wateren rond het eiland en foerageren overdag massaal op akkers waar bijvoorbeeld het mais net geoogst is. De bestemming van de akkers is elk jaar anders, dus exacte locaties kan ik niet aanwijzen. Maar als je een beetje rondrijdt over de binnenwegen tussen Bobbin, Neddesitz, Polkvitz, Polchow en Sagard kom je ze in de velden tegen. Ook kun je ‘s-ochtends bij het ochtendgloren kijken waar ze vanaf hun slaapplaats heen vliegen om te foerageren en in die richting ze zoeken. Maar eerst natuurlijk de overvliegende kraanvogels fotograferen tijdens het opkomen van de zon en tegen hopelijk gekleurde lucht!

Meer over fotograferen in Duitsland

Vind je het leuk meer te lezen over natuurfotografie in Duitsland, bekijk dan ook eens deze blogs:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirjam Klever
2 jaren geleden

Wat een mooie foto’s Jody. Mijn complimenten.

Wouter van de Weerd
2 jaren geleden

Wat een geweldige foto-trip heb je weer gemaakt!
Zeer gevarieerd, met mooie en bijzondere onderwerpen! Die je allemaal weer zo gefotografeerd én beschreven hebt dat je er ook gelijk zelf naar toe wilt gaan 🙂
(nu staat Rügen toch al op ons lijstje, dus t.z.t. kom ik zeker weer eens hier kijken naar jouw beschrijvingen van de diverse locaties.)
En ik begin er dit keer -dus- maar niet aan om favoriete foto’s te benoemen 😉

Groetjes,
Wouter

Incanto Images
Incanto Images
2 jaren geleden

Wat heb je er een mooie tijd gehad. Prachtige foto’s weten te maken. Ik had hier maar één dag om alles te zien. dat krijg je wanneer je met een groep op doorreis bent…Ik heb genoten van je foto’s, misschien nog een keertje terug…

Groetjes Von

Jacques De Craene
Jacques De Craene
2 jaren geleden

Jody, wat een mooie fotoreis is dat!
Met de nodige uitleg, die je van velen niet zou krijgen.
Geweldig.

Carla Groenenboom
Carla Groenenboom
2 jaren geleden

Leuk beschreven foto-ervaringen en heel mooie foto’s. Het gaat niet altijd van een leien dakje maar je foto’s mogen er zijn.

Hans Brongers
2 jaren geleden

Wat een geweldig mooi gebied en wat een geweldig mooie opnames!