blog

Zeeland: Zeeuws licht of Zeeuwse bolussen?

  • 23 maart 2016

In februari 2015 heb ik deelgenomen aan een weekendworkshop in Zeeland georganiseerd door Johan van de Watering. We hebben toen zó veel plezier gehad en zó veel geleerd, dat een heel gedeelte van de groep direct een optie bij Johan aanvroeg voor het weekend Zeeland in 2016. Ook ik. Wel hebben we met een aantal mensen afgesproken om het weekend met een extra dag te verlengen, omdat we ook graag de Zeelandbrug wilden fotograferen, één van de spectaculaire bouwwerken van Zeeland. Op vrijdag 26 februari reed ik dus weer met een afgeladen auto richting Walcheren. Een gezellig weerzien met bekenden en de ontmoeting met een aantal nieuwe gezichten. Traditiegetrouw start Johan zijn Zeelandse workshops met koffie en Zeeuwse bolussen, een lekkernij waaraan je lang blijft vastplakken. Uiteindelijk hebben we ons met enige moeite losgemaakt van de bolussen en zijn we ten eerste male het strand opgegaan, op zoek naar het Zeeuwse licht. Ter voorbereiding op dit weekend had ik voor mezelf wel een paar voornemens gemaakt: bij het fotograferen van de palen wilde ik meer afstand nemen, ik wilde me vooral ook op andere onderwerpen richten dan alleen de palenrijen. En ik wilde meer aandacht voor details. Op het strand aangekomen deden de licht en luchtomstandigheden mij vermoeden dat het een fotografisch een lastige avond zou worden.

Zo zie je maar dat er uit elke omstandigheid wel iets te slepen is: vóór zonsondergang prachtig diffuus licht met als gevolg mooie zachte grijstinten. Ná zonsondergang brak het blauwe uurtje aan. Na het fotograferen hebben we met de groep heerlijk en gezellig gegeten bij de lokale strandtent. Zaterdagochtend stond het Veerse Meer op het programma. Al ruim vóór zonsondergang togen we richting het meer. Daar aangekomen besloot ik naar de achterste steigers te lopen. Kijken, bedenken, installeren en schieten maar….

De zonsopkomst was niet spectaculair, maar wel zacht, lieflijk en vol pasteltinten. Lekker spelen met composities en filters. Rond een uur of 9 zijn we teruggereden voor ontbijt en later op de ochtend hebben we onze eerste fotoresultaten met elkaar besproken. In de namiddag zijn we weer teruggegaan naar het strand, maar nu op een andere locatie. Ook nu weer een hele softe zonsondergang met prachtige kleuren. Ik merk dat het mij goed doet om meerdere keren op een zelfde locatie terug te komen. Ik leer van de keren daarvoor, ik pas nieuwe ideeën toe (die ik soms bij anderen gezien heb) en vaak heb je weer totaal andere licht en weersomstandigheden waar je op in moet spelen.

Zondagochtend voor de 2de keer aan het Veerse Meer (dit was voor mij in 2 jaar de 4de ochtend dat ik hier was). Johan haalde mij uit mijn bubbel, het gevecht met de compositie van de steiger, waarna ik de eerste foto maakte, die meer gebaseerd was op het licht. De laatste foto is van de Zeelandbrug. Hoewel ik hier meerdere foto’s heb gemaakt en best mooie omstandigheden had, is het mij niet gelukt méér fatsoenlijke foto’s te maken. Mijn fotomateriaal was zó verrot smerig en vet dat het mij ter plaatse niet meer lukte e.e.a. schoon te krijgen.

Zondag ná het ontbijt was de workshop voorbij en ben ik met Marjan, Annemiek en Jeanette gebleven. Jeanette trok haar eigen plan, maar die kwamen we in de namiddag weer tegen op het strand van Westkapelle. Daar hebben we met z’n vieren genoten van een zeer spectaculaire zonsondergang. Ik ben behoorlijk aan het experimenteren geweest met filters. Van de middelste foto is de lucht enorm spectaculair, maar wilde ik de zee “glad” hebben en heb ik gewerkt met een grijsfilter. Hierdoor is de lucht een beetje “dichtgelopen” en zijn de wolken diep grijs geworden. Hoewel ik weg ben van de kleuren van het zonlicht weet ik niet zo goed wat ik van de rest van het kleurenresultaat en bijeffecten (gladde zee, bewogen lucht) moet vinden. Wat vinden jullie?

Inmiddels hebben we de nabespreekavond in Roosendaal ook achter de rug. Ook hier speelden de bolussen en het licht een hoofdrol. De bolussen die uiteindelijk niet opkwamen en het licht dat zich in allerlei kleurschakeringen liet vertegenwoordigen. Ennuh….. weer paaltjes te over.

Vind je het leuk om nóg een paar foto’s van dit Zeeland en dit weekend te bekijken, kijk dan ook eens bij “recente foto’s”. Of kijk eens naar mijn blog over het fotograferen in Zeeland van vorig jaar.

 

 

8 Comments on Zeeland: Zeeuws licht of Zeeuwse bolussen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.