Wil jij meer creatief worden in wildlifefotografie?

Wij bieden je de mogelijkheid te fotograferen onder de beste en meest unieke omstandigheden ter wereld

In Hongarije vind je een kleine 150 kilometer onder Budapest de hemel op aarde voor elke natuurfotograaf. Wereldberoemde en prijzen winnende natuurfotograaf Bence Mate heeft hier circa 40 verschillende fotohutten voor jou beschikbaar. Hier fotografeer je onder de unieke condities die Bence heeft ontwikkeld zeker 30 soorten vogels en meerdere soorten zoogdieren. Alle hutten hebben doordachte en unieke kenmerken zoals een bijzondere achtergrond, lichtval, vijver of zelf regelbare lichtinstallatie. Nergens ter wereld heb je zó veel mogelijkheden creatief aan de slag te gaan met je natuurfotografie. Maar pas op! Hier fotograferen werkt verslavend. Zodra je de ongekende mogelijkheden ontdekt, wil je alleen maar meer en ga je zeker terug willen komen.

Wil jij ook eens fotograferen vanuit de fotohutten van Bence Mate in Hongarije? Neem dan contact met mij op. Meer informatie hiervoor vind je onderaan deze pagina.

Maak nader kennis met natuurfotograaf Bence Mate

Bence Mate (1985) fotografeert al vanaf zijn jonge jaren. Omdat hij met zijn fotoapparatuur niet de foto’s kon maken die hij wilde begon hij schuilhutten te bouwen van waaruit hij onzichtbaar voor de dieren ze van heel dichtbij kon fotograferen. Zijn bijnaam is dan ook ‘The invisible wildlife photographer’. Op jonge leeftijd won hij een aantal keer de prestigieuze fotografiewedstrijd ‘Young wildlife photographer of the year’. Wat hij als volwassene bij de ‘Wildlife photographer of the year’ nog eens herhaalde.

Bence Mate

Door het succes van zijn foto’s ontstond uit de wereld van natuurfotografen steeds meer de vraag of gebruik gemaakt kon worden van zijn faciliteiten. Daarom legt Bence zich sinds 2006 toe op fotografie toerisme, kun je gebruik maken van zijn fotohutten en logeren op zijn boerderij .

Als je het leuk vindt te zien wie Bence Mate is en hoe hij fotografisch te werk gaat, kijk dan eens deze film.

Bence Mate fotohutten

Bence Mate ontwikkelt zijn fotohutten telkens verder. Omdat hij zijn specifieke kennis van wildlife combineert met creatieve ideeën is hij in staat zijn schuilhutten voortdurend te innoveren. Hij denkt na over achtergronden en wat het mooiste licht is om een bepaalde vogel of dier te fotograferen. Bence weet als geen ander bij zijn hutten een leefomgeving te creëren waarbij de dieren zich thuis voelen.

Otter in tegenlicht, Bence Mate hides Hongarije, 7-6-2021

Inmiddels heeft Bence op en rond zijn boerderij circa 40 luxe fotohutten gebouwd. Elke fotohut heeft specifieke kenmerken: een bijzondere achtergrond, een vijver die op een dusdanige manier gebouwd is dat dieren naar een bepaalde positie geleid worden, mogelijkheden om met spiegels het licht te sturen of zelfs een zelf regelbare lichtinstallatie. In de zomerperiode fotografeer je hier zeker 30 soorten vogels, zoals bijeneter, scharrelaar, hop, steenuil, blauwe en zilver reiger, kwak, sperwer en havik. Ook zoogdieren zoals otter, siesel, haas en ree fotografeer je hier zo goed als zeker. Zelfs in de wintertijd wordt hier gefotografeerd. dan zijn er minder soorten vogels en dieren en beschikbare fotohutten, maar de lichtcondities zijn uniek.

Reeën, Pusztaszer, Hongarije, 4-1-2022

Verslag van het fotograferen bij Bence Mate, een meer dan unieke ervaring

Naar fotohut Theater

Samen met gids Koko en een andere fotograaf loop ik tussen het riet richting een houten huisje, het voorportaal van de fotohut Theater. Achter het riet hoor ik vogels tekeer gaan. Links en rechts van het huisje zie ik twee enorme pijpen die tot de plas achter het riet lopen. De pijpen liggen vol met vis die straks met behulp van water naar de plas gespoeld wordt. Maar nu is het eerst schoenen uit en het gebouwtje binnengaan.

Fotohut met twee zijden

Koko loodst ons een trapje af en we moeten circa 10 meter gebogen door een lage gang lopen naar een ander vertrek. Als mijn ogen aan het donker gewend zijn zie ik 3 luxe draaifauteuils staan. Elke is uitgerust met een zwenkarm met daarop een z.g. twinshooter waarop je 2 camera’s kunt monteren. Tussen de stoelen hangen zwarte gordijnen. Want wat blijkt, vanuit deze hut kun je vanaf 2 zijden fotograferen met elke een totaal andere achtergrond. Kies je het ene raam dan zorg je dat het andere is afgeschermd met het gordijn. En visa versa natuurlijk.

Wateroppervlak op ooghoogte

Koko helpt mij mijn apparatuur te monteren en als we helemaal klaar zijn doet hij het scherm dat voor het raam hangt omhoog. Ik weet niet wat ik zie. Ik zit op waterspiegelhoogte en kijk een lepelaar recht in de ogen. Althans, dat denk ik, want door het speciale glas ziet de lepelaar mij niet. In ieder geval zolang ik niet met mijn handen te dicht bij het glas kom en zorg dat de gordijnen netjes op hun plaats hangen. Naast deze lepelaar staan nog een aantal andere lepelaars, blauwe en zilver reigers, kwakken en zwarte en witte ooievaars voor of in de buurt van onze hut.

Moment van actie zelf in de hand

We mogen zelf bepalen wanneer we we de vis via de pijp de plas in spoelen. Nu staan sommige vogels nog op hun gemak te dutten, schreiden een aantal op hun steltpoten een beetje door de plas op zoek naar lekkers en geven anderen hun verenpak een poetsbeurt. Eén ding is zeker, zodra de vis in de plas spoelt, breekt de gekte uit en wordt het een leuke uitdaging zo veel mogelijk actie vast te leggen.

Grijze reiger, Pusztaszer, Hongarije, 29-5-2021

 

Natuurfotografie in verschillende jaargetijden

Het is mogelijk in verschillende seizoenen bij Bence Mate te fotograferen: voorjaar, zomer en winter.

Voor de vogels betekent het voorjaar baltstijd, in de vroege zomer broeden ze en na het uitkomen van de eieren vliegen ze af en aan met voedsel. In de zomertijd komen de oudervogels bij van het grootbrengen van jongen en laten deze laatsten zich veelvuldig zien. Medio nazomer en herfst migreren een aantal vogelsoorten naar warmere streken. In het voorjaar en de zomer zie je dus de meeste soorten vogels. De siesels zijn altijd heel actief vanaf het voorjaar tot en met de herfst. Daarna zijn ze in winterslaap van oktober tot en met maart. De otter is in principe altijd aanwezig. Mooie bijkomstigheid is dat in het late voorjaar veel insecten zoals vlinders rondvliegen en enorm veel klaprozenvelden in de omgeving te vinden zijn.

Klaprozen, Pusztaszer, Hongerije, 2-6-2021

In de winter zijn minder soorten vogels aanwezig en 6 hutten operationeel. Alle zes de hutten zijn verwarmd en hebben extra verlichting die ook nog eens in bijna alle gevallen zelf te regelen is. Naar grote waarschijnlijkheid krijg je blauwe en zilver reiger voor je lens, aalscholver, buizerd en kiekendief. En als je geluk hebt landen er visarenden voor je neus. De kans is groot dat de ijsvogel actief is. Qua zoogdieren heb je grote kans kans op de otter, ree en haas.

Grijze reiger, Pusztaszer, Hongarije, 5-1-2022

Zelf fotograferen bij Bence Mate

Ben jij enthousiast geworden en zou je zelf eens bij Bence Mate in Hongarije in het Walhalla van de natuurfotograaf willen fotograferen? Ben je toe aan een volgende stap in je natuurfotografie en wil jij ook gebruik maken van de unieke mogelijkheden om je eigen lichtcondities te regisseren? Een boeking bij Bence gaat per week en loopt vanaf zaterdag na de middag tot en met de zaterdag erop tot de middag. Wil je meer weten over beschikbaarheid, prijzen en voorwaarden, stuur mij dan een e-mail. Tot horens!

Lees en bekijk veel meer over het fotograferen bij Bence Mate