Ben jij wel eens in gesprek geweest met een kunstwerk? Mocht dit niet zo zijn dan zou ik wel eens een hele nieuwe invalshoek voor je kunnen aansnijden die leidt tot het prikkelen en ontwikkelen van jouw creativiteit.
Hoeveel fantasie heb jij om nieuwe beelden te maken?
Vind jij het ook lastig om jouw creativiteit aan te spreken? Als natuurfotograaf registreren we met onze camera vaak datgene wat we zien. Maar in veel mindere mate datgene wat we erbij voelen. Want hetgeen dat hiervoor nodig is, spreken we meestal moeilijker aan en daarom lopen we hieraan veel te snel voorbij. Hierdoor blijven onze foto’s registratief, wat ons dan weer telleurstelt omdat we met de foto weer niet datgene verbeelden wat we eigenlijk willen laten zien.
De definitie van creativiteit
Om je creativiteit aan te kunnen spreken, moet je eerst weten waar deze te vinden is. Zo zijn er oneindig veel definities die omschrijven wat creativiteit inhoudt. Maar om met de deur in huis te vallen: er is geen eenduidige definitie. Zelf vind ik onderstaande de mooiste die ik gevonden heb. Vooral omdat deze het bij de persoon zelf houdt en het waardeoordeel van de ander weglaat:
Creativiteit is jouw vaardigheid ideeën te bedenken en dingen te creëren die nieuw, verrassend en waardevol zijn voor jouzelf
Wat als ik vertel dat het nooit te laat is je creativiteit aan te spreken?
Mocht je nu denken: Mijn creativiteit is wat het is en het wordt nooit meer dan dat, dan heb ik een hele positieve boodschap: wist je dat je creativiteit voor een groot deel gewoon kunt aanleren? Creatief denken is net zoals elke vaardigheid te trainen.
Cursus ‘Geef jouw natuurfotografie een creatieve boost’
Jeuken je handen al om met jouw creativiteit aan de slag te gaan? Dat is mooi, want om je te helpen bij het trainen van jouw creativiteit heb ik een heleboel gereedschappen bij elkaar gezocht. Al dit gereedschap bied ik samen met Nature Talks Photo Festival aan als 3-daagse cursus: ‘Geef jouw natuurfotografie een creatieve boost’. Tijdens deze cursus krijg je inzicht uit welke competenties creativiteit bestaat en aan welke van deze je nog kunt werken en hoe, laat ik je de leermethodiek Art Based Learning, leren van kunst in een museum doorlopen en laat ik je zien wat de drie pijlers van vooruitgang zijn en hoe je deze kunt gebruiken. Bovendien is er tussendoor veel ruimte om te fotograferen in een zeer fotogeniek natuurgebied.
En het allermooiste is dat de cursus niet stopt na deze fantastisch interessante en leerzame dagen. Want als kers op de taart krijg je ook een begeleidingstraject in de vorm van een 2-tal Zoombesprekingen met de cursusgroep én een besloten Facebookpagina voor tussentijdse vragen en feedback.
Kijk voor meer informatie en de eerste volgende cursusdata op de website van Nature Talks Photo Festival.
Creativiteit is een vaardigheid en daarom te leren
Voor wie
De leermethodiek Art Based Learning heb ik verwerkt in een 3-daagse cursus speciaal voor natuurfotografen die graag een stap willen maken in hun natuurfotografie en bijvoorbeeld van registrerend naar meer creatieve fotografie willen gaan. Of een zetje kunnen gebruiken meer projectmatig te gaan werken.
Leermethodiek Art Based Learning: in gesprek met een kunstwerk
2 jaar geleden maakte ik kennis met de leermethodiek Art Based Learning (ABL), leren van kunst, dat door professor Jeroen Lutters is ontwikkeld. Natuurlijk is het leren van kunst zo oud als kunst zelf ook is. Maar zijn methode laat je kennis opdoen met behulp van kunst, waarbij het je stimuleert ‘out of the box’ te denken. Dit klikt misschien vaag, maar ABL laat je vier praktische stappen doorlopen waarbij je door Slow Looking alle tijd en ruimte krijgt om tot nieuwe inzichten te komen via een kunstwerk als kennisbron. Ik heb zelf de ABL cursus doorlopen bij CultuurCollege en mag met het behaalde certificaat nu zelf met groepen de methodiek in de praktijk brengen.
Meer informatie
Voel jij je aangesproken of wil je meer weten over de cursus? Kijk dan voor een uitgebreide cursusbeschrijving op de website van Nature Talks Photo Festival.