Leren van kunst, Art-based learning

Ben jij wel eens in gesprek geweest met een kunstwerk? Mocht dit niet zo zijn dan zou ik wel eens een hele nieuwe invalshoek voor je kunnen aansnijden die leidt tot het prikkelen en ontwikkelen van jouw creativiteit.

Creativiteit is jouw vaardigheid ideeën te bedenken en dingen te creëren die nieuw, verrassend en waardevol zijn voor jouzelf

Vind jij het ook lastig om jouw creativiteit aan te spreken? Als natuurfotograaf registreren we met onze camera vaak datgene wat we zien. Maar in veel mindere mate datgene wat we erbij voelen. Want hetgeen dat hiervoor nodig is, spreken we veel moeilijker aan en daarom lopen we hieraan veel te snel voorbij. Hierdoor blijven onze foto’s registratief, wat ons dan weer telleurstelt omdat we met de foto weer niet datgene verbeelden wat we eigenlijk willen laten zien.

Als kind hadden we veel fantasie. Denk maar terug aan de tijd dat we ons uren vermaakten met autootjes, lego of poppen. Onze kindergeest kende geen grenzen en daarom was spelen ook zo leuk. Maar vanaf de basisschool werd ons vooral logica, abstract en analytisch denken en de voorkeur aan regels te houden en numerieke vaardigheden aangeleerd. Onze verbeeldingskracht en fantasie worden vanuit onze opleidingen en werkomgeving nauwelijks nog geprikkeld. Maar er is veel hoop voor ons. Want creativiteit is een vaardigheid en daarom te leren.

Creativiteit is een vaardigheid en daarom te leren