blog

Provence: Licht, sfeer, landschappen en geveltjes

 • 7 augustus 2016

Ik ben inmiddels drie weken terug uit de Provence, en heb me sindsdien door circa 1500 foto’s heen geworsteld. Ik heb namelijk een fotoworkshop in de Provence gevolgd. Vorig jaar heb ik deel genomen aan een fotoworkshop van Bart Heirweg aan de Opaalkust in noord Frankrijk en dat beviel zó goed dat ik op zoek ging naar een volgende fotoreis met hem. Mijn keuze viel op zijn fotoreis naar de Provence, omdat dit gebied mijn fantasie enorm prikkelde en ik droombeelden had van middeleeuwse stadjes, knoestige oudjes, bloeiende lavendel- en zonnebloemvelden en prachtige landschappen. En de Provence ligt niet al te ver weg, zou ik met mijn auto er naar toe kunnen rijden en mijn verblijf verlengen om zelfstandig nog een aantal dagen op pad te gaan. Dus een boeking bij reisorganisatie Starling volgde. De reis van Bart Heirweg naar de Provence zit uitstekend in elkaar: we logeerden in een villa, die zeker het niveau van Villa Velderhof evenaarde, we werden tot in de grond toe verwend door de meegereisde kok en koksmaat, Bart’s moeder Regine en haar partner Marnix, de fotolocaties waren uitgekiend en Bart stond ons cursisten gevraagd en ongevraagd bij met raad en daad. Het enige dat we nog hoefden te doen was op het knopje drukken…… nou ja, bijna dan…..

Straatjes: slenteren door de straatjes van stadjes en dorpjes in de Provence is een heerlijke bezigheid. Fotografisch is het interessanter om dit ‘s-ochtends vroeg te doen of laat in de middag c.q. vroege avond vanwege het harde zonlicht dat overdag enorme contrasten kan geven. Lopen door de straatjes prikkelt je zintuigen enorm: je ziet de lijnen van de straatjes en de huizen, de prachtige kleuren van de gevels, uithangborden, houten afwerkingen, luiken, deurknoppen, bloemen en bloempotten en andere leuke details.

Geveltjes: in de straatjes zie je al snel details. Soms wordt je hier noodgedwongen naartoe gedreven omdat het licht te hard is om overzichtsfoto’s te maken. Maar soms kom je aan bepaalde geveltjes niet voorbij zonder deze vast te leggen. Máár compositiefouten liggen op de loer: houd je camera zo recht mogelijk, als het kan op gelijke hoogte of neem afstand als je ramen en deuren fotografeert. Anders zwabberen de lijnen alle kanten op. Op één of andere manier werken de Provençalen mij op een prettige manier op mijn gemoed: door hun lieflijke kleurgebruik, de bloempotten die in de straten en voor de huizen staan, het in stand houden van verweerd hout en verweerde kleuren, en nog meer. Nou ja, kijk zelf maar.

Licht: het licht in de Provence is één van de mooiste onderdelen om in je foto’s te betrekken, maar ook één van de moeilijkste. Bij geen bewolking is het zonlicht knoerthard en mocht je materiaal zoals lens of filter (licht) beschadigd of vervuild zijn, het valt genadeloos door de mand met bijna onbruikbare foto’s. Bij lichte bewolking kleurt het ochtend- en avondlicht de omgeving met prachtige pastelkleuren. Aan de eerste foto hieronder zit nog een verhaaltje vast: we stonden ‘s-ochtends vroeg in de buurt van Valensole om lavendelvelden bij zonsopkomst te fotograferen. Iedereen was door Bart in stelling gebracht om te gaan fotograferen op het moment dat de zon boven de bergen uit zou komen. De zon komt op en ik maak foto’s. Één groot vlekkenfestival op de foto! Beschadigingen op het filter en misschien ook wel vuil deden mijn foto’s direct mislukken. Bart had het snel door en hielp mij door snel een belichtingstrapje van foto’s te maken zonder filter. “Probeer er in nabewerking maar wat van te maken door ze samen te voegen”. “Vlekkeloos” is de foto niet, maar ik wil ‘m hier graag tonen. Dit eindresultaat bestaat uit 4 foto’s en is als HDR afgewerkt met NIK software.

Landschap: het landschap in de Provence kent vele kleurschakeringen, vormen en structuren. Als landschapsfotograaf zou je hier de rest van je leven aan de gang kunnen. Landschapsfotografie is niet alleen een wijdgezicht met horizon. Óók foto’s van landschappen zonder horizon kunnen heel sprekend zijn. De foto wordt meer besloten en het “verhaal” wordt compacter, met minder factoren die kunnen afleiden van de essentie die je wilt laten zien.

Toerisme: ik heb me toch weer laten verrassen door het gedrag van toeristen, in dit geval in de Provence: Aziaten door hun grote aantallen, specifieke kleding die vooral afgestemd is om zich in de lavendelvelden en zonnebloemvelden te laten fotograferen, het eeuwige “V” teken, je zou denken na 30 jaar doen ze wel een keer wat anders, en het gegiebel… pfff. Bussen vol met Italianen, zodra deze open gaan denderen ze met grote passen door de velden, via de regels of gewoon overdwars… En iedereen die met zichzelf op de foto wil en desnoods zijn camera op een bezemsteel of antenne monteert. Ik had véél meer foto’s hiervan moeten maken!!!

Met de lavendel- en saliegeuren nog in mijn neus, kan ik de volgende balans opmaken. Na de workshop ben ik nog 5 dagen op mezelf in de Provence gebleven. In totaal heb ik circa 1500 foto’s gemaakt. Ik logeerde de laatste 5 dagen in een B&B, waar de eigenaar uitstekend Engels schreef, maar geen woord Engels sprak. Iemand anders correspondeerde in het Engels voor hem. O ja, ik spreek zelf bijna geen Frans. Heb ik circa 600 km rondgereden op zoek naar “Schonne kotjes in Lavendelvelden”. Heb ik mijn auto in een gat gereden en ben ik via de ANWB “gered”. Is de laatste 5 dagen mijn gemiddelde aan fotoproductie per dag ingestort omdat ik niet meer gefaciliteerd en gepamperd werd en zelf mijn locaties moest zoeken. En heb ik een heleboel cabriorijders uitgelachen omdat het met 37 graden werkelijk niet te doen is om met open kap te rijden. Blijkbaar deden ze het niet omdat het kan…. maar omdat het moét.

Als je het leuk vindt meer foto’s te zien die ik gemaakt heb in de Provence, klik dan HIER.

14 Comments on Provence: Licht, sfeer, landschappen en geveltjes

 • Joost says:
  7 augustus 2016 at 10:25 am

  Gewoon schitterende foto’s, geeft weer inspiratie. Lijkt me een grandioze en leerzame werkshop.
  Groetjes
  Joost.

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 augustus 2016 at 6:22 am

   Hoi Joost, dank voor je mooie compliment. Een workshop is intensief, maar geeft weer zo veel nieuwe inzichten! Erg leuk! Gr Jody

   Beantwoorden

 • Evelien says:
  7 augustus 2016 at 12:47 pm

  Prachtig!

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 augustus 2016 at 6:23 am

   Dank Evelien!

   Beantwoorden

 • Corrie Schalij says:
  7 augustus 2016 at 2:35 pm

  Hoi Jody,
  het is op en top genieten om aan de hand van jouw beelden door de Provence te dwalen.
  Prachtige foto’s, zowel de heerlijke doorkijkjes, trappetjes en details in de dorpen als de landschappen.
  Om bij weg te dromen…

  Hartelijke groet, Corrie

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 augustus 2016 at 6:23 am

   Dank je wel, Corrie!

   Beantwoorden

 • Leontine says:
  7 augustus 2016 at 3:24 pm

  Prachtige foto’s; leuke tekst.
  Geweldig dit alles, ik zie mijzelf daar al toeren in de Provence!

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 augustus 2016 at 6:21 am

   Als mijn blog aanleiding is dat jij nog een keer naar de Provence gaat dan ga ik heel erg trots zijn!

   Beantwoorden

 • Jeannette Mulder says:
  7 augustus 2016 at 5:34 pm

  Kok in huis….niet verkeerd! Leuk verhaal met mooi foto’s. Lavendelvelden me wit grasplanten (weet naam niet) ertussen op lavendel met wit huis en een boom vind ik mooiste want wit grasplanten zie je terug van wit huis. Ook mooi zacht en sereen plaatje
  Groetjes
  Jeannette

  Beantwoorden

  • admin says:
   8 augustus 2016 at 6:19 am

   Hoi Jeanette, het witte tussen de lavendel is een grassoort dat uitgedroogd is. Ik denk een soort onkruid, maar het staat prachtig in het lavendelveld. Net zoals zo veel andere bloemen! Eigenlijk heb ik deze foto wat afgeraffeld, want op het weggetje hier naar toe had ik in de verte een rijtje bomen gezien met lavendelregels er naar toe. Dus ik ben al heel snel terug gelopen. Achteraf viel die andere scène toch wat tegen. Mijn favoriete foto’s zijn het kerkje van Saignon in avondlicht, het lavendelveld met daarnaast het graanvelden en het mannetje in rood T-shirt in het lavendelveld. Gr Jody

   Beantwoorden

 • Linda Bosmuis says:
  8 augustus 2016 at 9:48 am

  Mmmmm heerlijke serie foto’s weer. Vind de foto’s van de straatjes een echt zomer gevoel geven.
  Ben benieuwd naar de volgende blog.

  Beantwoorden

  • admin says:
   9 augustus 2016 at 6:50 am

   Dank voor de complimenten, Linda! Ik ben zelf ook benieuwd naar mijn volgende blog!

   Beantwoorden

 • Wouter van de Weerd says:
  10 augustus 2016 at 8:15 pm

  Hoi Jody,
  Prachtige blog weer, met een mooi verhaal en fraaie foto’s. Ook je extra serie foto’s bevat een paar hele fraaie beelden! Wat mij betreft kan je er zo een mooie serie ansichtkaarten van maken 🙂
  Vooral de details van de huizen, met de luiken, deuren, naambordjes en gekleurde muren vind ik erg sterk.
  Ook -vooral- de eerste lavendel-foto en de serie van de Valensole zijn erg goed gelukt.

  Zo te zien en lezen een geslaagde fotoreis!

  Groet, Wouter

  Beantwoorden

 • Loes Belovics says:
  28 augustus 2016 at 8:26 am

  Een mooi compleet verslag van al je avonturen en een fijne ruime variatie in foto’s, je beheerst heel wat takken van de sport, complimenten!

  Groetjes Loes

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.