Bloemen en planten

Bloemenpracht van Kreta Griekenland

  • 1 juni 2024

Ik lig in een veld zodat ik de bloemenpracht van Kreta Griekenland kan fotograferen. Voor de vijfde keer probeer ik mijn fotoparapluutje in de grond te prikken zodat ik de orchidee die ik gevonden heb in de schaduw kan zetten. Het onderwerp in de schaduw en vóór- en achtergrond in de zon kan hele mooie effecten geven zoals het ontstaan van zachte pasteltinten. Maar wéér lukt het de wind eronder te kruipen en het papapluutje uit de grond te floepen en een stukje over het veld mee te nemen. Al zwaar geïrriteerd van de vorige vijf keer probeer ik met nóg meer kracht de stok van de paraplu in de grond te duwen waarbij ik ook aan de bovenkant duw. Hierdoor verbuig ik twee spanners. Niks aan te doen, hij staat weer. Floep, weer de wind eronder en weer weg. Dit keer waait de paraplu in een bramenstruik die er alles aan doet om zijn stekeltjes in het doek van de paraplu te boren. Ik doe mijn uiterste best me te beheersen en de paraplu niet uit de struik te rukken. Eenmaal los moet ik me toch afreageren. Ik neem de paraplu in mijn rechterhand en schiet deze als een voetbal over het veld. Dat doet me even goed. De paraplu gebruik ik de rest van de fotoreis niet meer. Ik maak bij nader inzien liever gebruik van het felle zonlicht tijdens het fotograferen van de bloemenpracht van Kreta Griekenland dan dat ik het buitensluit.

tongorchis, Kreta, Griekenland, 5-4-2024

Spelen met licht en donker bij deze tongorchis 

Bloemenpracht van Kreta Griekenland

Er groeien ruim 2.000 verschillende soorten planten en bloemen op Kreta en vele daarvan zijn endemisch en komen alleen hier voor. De meest zeldzame soorten zijn vooral in de bergen te vinden. Het hele jaar door bloeien er bloemen op Kreta, maar in de lenteperiode zie je toch wel de meeste soorten. Wij richten ons vooral op het fotograferen van wilde orchideeën die o.a. groeien op de hoogvlaktes in de bergen. Vind je het leuk te zien hoe Kreta eruit ziet, bekijk dan ook eens mijn blog “Landschap- en cultuurfotografie op Kreta Griekenland”.

Orchis Italica met spin, Kreta, Griekenland, 4-4-2024

Orchis Italica met spinnetje. het lichtspel dat je ziet is het zonlicht en een donkere achtergrond

Orchideeën zijn niet makkelijk te fotograferen

Ik heb vaker orchideeën geprobeerd te fotograferen. Maar ik liep er altijd tegenaan dat ze nogal verticaal en stakerig zijn en ik daarom geneigd ben dit bloemetje in portretstand vast te leggen. Nu heb ik me vooraf voorgenomen niet alleen met staande foto’s thuis te komen. Het vergt wel wat denkwerk om dit te voorkomen. Een manier is door details van de bloemen te fotograferen.

Neotinea Tridentata, Kreta, Griekenland, 4-4-2024

Neotinea Tridentata is een orchideeënsoort die vooral groeit in het Middellands Zeegebied. Zodra je inzoomt op de bloemen lijkt het net of je allemaal mannetjes ziet hangen

Poppenorchis, Kreta, Griekenland, 14-4-2024

Laat de beentjes maar zwaaien. Poppenorchis

Ophrys cretica, Kreta, Griekenland, 5-4-2024

Bijzonder grappig vind ik bijgaande foto. Bij nader onderzoek lijkt het om de soort ophrys cretica of ophrys ariadnae te gaan, een endemische soort. Wijzelf hebben deze orchideeënsoort al snel omgedoopt tot de “Tuxedo mannetjes”

Hoe ik probeer los te komen van het registrerend fotograferen

Loskomen van registrerend fotograferen van de bloemenpracht van Kreta Griekenland is niet bepaald een makkelijke opdracht aan mezelf. Dit lukt mij het beste als ik niet teveel binding heb met het onderwerp. Zo ben ik niet een uitgesproken groot liefhebber van bloemen en zoek ik ook niet specifieke soorten. Waarschijnlijk vind ik het daarom niet zo belangrijk alle kenmerken en aspecten hiervan vast te leggen. Zodoende permiteer ik het me bijvoorbeeld met weinig scherptediepte te werken, richt ik me op details en vind ik het leuk foto’s onder en over te belichten.

Poppenorchis, Kreta, Griekenland, 14-4-2024

Een krom gegroeide poppenorchis die mij direct intrigeert. Ik heb deze orchis van alle kanten gefotografeerd, van boven naar beneden, overdwars, zijwaarts. Dit is één van mijn favoriete resultaten

Wilde tulp, Kreta, Griekenland, 4-4-2024

Een wilde tulp in tegenlicht met de achtergrond nog in de schaduw. De tere dunne blaadjes laten prachtig het zonlicht doorschijnen wat mij uitnodigt de bloem terug te brengen naar de essentie van kleur, licht en schaduw

Lelie, Kreta, Griekenland, 5-4-2024

Twee lelies die achter elkaar aanvliegen

Fotograferen met een zo groot mogelijk diafragma

Vanaf het begin dat ik met macrofotografie ben begonnen heb ik mezelf aangeleerd te fotograferen met heel weinig scherptediepte. Ik gebruik dus een zo groot mogelijke diafragmaopening. De bloemenpracht van Kreta Griekenland heb ik ook zo benaderd. Hierdoor is vaak slechts een klein deel van de bloem scherp. Er ontstaat een hele vage omgeving wat soms uitwerkt als romantisch en soft en soms als donker en mysterieus. Zoals ik hierboven ook schrijf: ik vind het niet belangrijk dat alle onderdelen van een bloem hagelscherp op de foto staan. Wel vind ik dat er ergens een scherp deel moet zijn en deze moet ook logisch aanvoelen.

Witte affodil, Kreta, Griekenland, 5-4-2024

De witte affodil, een prachtige plant met bloemen als sterren

Witte affodil, Kreta, Griekenland, 13-4-2024

Witte affodil van bovenaf gefotografeerd

Kuifhyacint, Kreta, Griekenland, 13-4-2024

Het ging hier natuurlijk om het slakkenhuisje

De bloemenpracht van Kreta Griekenland is in het voorjaar beslist de moeite waard hier speciaal voor fotografie naar toe te gaan. Bovendien is de kans groot dat het weer heel aangenaam is met overdag temperaturen rond de 20 graden. Wil je niet alleen, dan kan je ook aansluiten bij een fotoreis zoals deze: Fotoreis Griekenland Creatieve natuurfotografie met wilde orchideeën.

Insect op margriet, Kreta, Griekenland, 11-4-2024

Rechtop in de wind

Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt met een Nikon systeemcamera, 105 mm macrolens en adapter.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
1 maand geleden

Haha, ik zie het helemaal voor me, hoe jij worstelt met je parapluutje en deze uiteindelijk een rotschop verkoopt 🙂
(vind ik overigens wel weer sneu, want het zielige parapluutje kon er natuurlijk ook niets aan doen 😉 )

Maar gelukkig heb je ook zonder een mooie serie foto’s kunnen maken. Knap dat je dan toch die knop om kan zetten en gewoon gebruik maakt van de omstandigheden en mogelijkheden die er zijn.

Leuk die afwisseling van low key en high key, en alle verschillende composities en standpunten!
Al met al een goede reclame voor de reis naar Kreta 🙂

Groetjes, Wouter

Ward
Ward
1 maand geleden

Blog gelezen, camera gepakt en meteen op zoek gegaan naar de bijenorchis. Uiterwaard in Everdingen staat er vol mee.
Dank voor de inspiratie Jody.

Monique Baart
1 maand geleden

Je hebt zulke prachtige bloemen/orchideeën gefotografeerd dat mijn foto’s van de orchideeën in Singapore erbij verbleken, die zijn gemaakt in een orchideeën tuin. Zo in het wild zijn ze echt prachtig zoals je het licht en de hoek uitkiest. ????

Jacques
Jacques
1 maand geleden

Jody terug een prachtig verhaal en leerrijk uitgelegd. Met prachtige foto’s om goesting te krijgen.