Landschappen

De Flaes en landschapsfotografie

  • 15 september 2014

Om vier uur mijn bed uit om een ochtend en voormiddag te gaan fotograferen….. Dit was de randvoorwaarde van het laatste praktijkonderdeel van de “Masterclass I” fotografiecursus die ik bij Johan van de Watering volg. “De Flaes” is een ven in een nat heidegebied en ligt op landgoed “De Utrecht”. Dit landgoed ligt ten zuiden van het dorpje Esbeek, in de buurt van Tilburg. Om 6 uur was het verzamelen bij de uitspanning “In den Bockenreijder”. Om 1/2 7 stonden we al aan de rand van het ven opgesteld met onze fotocamera’s en statieven. Er was een beetje ochtendmist. De zon zou rond 7 uur opkomen. Het “blauwe uurtje” was al begonnen.

sized_DSC_1707_2060

Langzaam werd het lichter en begon er een beetje kleur in de omgeving te komen in de vorm van prachtige pasteltinten. Ik stond nog steeds tegen het licht in te fotograferen. Op het moment dat ik deze foto gemaakt heb, maakte in gebruik van mijn lichtste grijsverloopfilter.

sized_DSC_1718_2061

Onderstaand was de zon al even op en kwam deze net boven de boom uitgestegen. Inmiddels maakte ik gebruik van 2 grijsverloopfilters over elkaar. Het is hier al moeilijk om de belichting onder controle te houden. Tegen het licht in fotograferen gaat eigenlijk niet meer helemaal lekker. Ik heb een heel laag standpunt ingenomen, zodat het een beetje lijkt alsof ik vanuit de waterlelies aan het fotograferen ben. Dat is ook wel een beetje zo.

sized_DSC_1779_2076

Inmiddels ben ik wat aan het rondlopen geweest langs de oever van het ven, om te kijken naar een ander mooi fotostekje. Maar persoonlijk vond ik dat niet veel opleveren en ben ik toch teruggekeerd naar de plek waar ik de ochtend begonnen ben. Op onderstaande foto was de zon ongeveer 1 1/2 uur op. Ik heb wél tegen de zon in gefotografeerd, maar de zon zelf viel buiten beeld. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van een grijsverloopfilter.

sized_DSC_1793_2067

Inmiddels hadden we al 2 uur staan fotograferen en wilden we even verkassen naar de Flaestoren, een uitkijktoren van 24 meter hoog die uitzicht biedt over landgoed “De Utrecht” en in het bijzonder het “Flaes” en het Goorven. Maar voordat we de toren bereikt hadden, stonden we al weer uitgebreid langs een bosrand z.g. “zonharpen” te fotograferen. Deze ontstaan door ochtendmist en zonnestralen.

sized_DSC_1799_2066

Pas ongeveer een half uur later stonden we op de toren, waar vanaf we inderdaad een prachtig uitzicht hadden. En door het prachtige licht waren op dat moment niet eens de vennen waar we op uit keken de grootste aandachtstrekker. In nabewerking heb ik deze foto omgezet in zwart/wit.

sized_DSC_1854_2069

Daarna zijn we lekker koffie met gebak gaan nuttigen bij “In den Bockenreijder”. De verdere ochtend en vroege middag hebben we nog uitgebreid gefotografeerd langs de oevers van de Reusel. Bij onderstaande foto heb ik zowel gebruik gemaakt van een polarisatiefilter als van een grijsfilter. Het eerste filter om reflecties tegen te gaan in het water zodat je tot de bodem kunt doorkijken. Het tweede filter om met een langere sluitertijd te kunnen werken, zodat het stromende water een beetje een zijig karakter krijgt. Ik kwam erachter dat op dit moment van de dag het z.g. “dynamisch bereik” te groot was, m.a.w. mijn camera kon de verschillen tussen de lichtste en donkerste plek niet meer overbruggen, waardoor een aantal lichtvlekken wat uitgebeten zijn.

sized_DSC_1869_2072

Wij hebben eind september nog één nabespreekavond met Johan tegoed, daarna is voor ons de fotocursus voor dit jaar ten einde. De Masterclass bij Johan van de Watering is mij enorm goed bevallen. Het grootste gedeelte van ons groepje (inclusief mijzelf) gaat in 2015 zelfs verder met een Masterclass II traject.

Kijk voor meer foto’s van “De Flaes” en landgoed “De Utrecht” ook eens bij “recente foto’s”.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
Monique Baart
9 jaren geleden

Jody, deze foto’s zijn opnieuw een feest om naar te kijken. Je zult in de masterclass II nog meer leren en ons tracteren op nog meer prachtige natuur en dieren foto’s. Ik kijk er al naar uit.
Groetjes Monique

Ronald
9 jaren geleden

Knap werk! Prachtige sfeeropnames! Filters laten daarbij ook duidelijk hun meerwaarde zien. En een geweldige locatie om daar ’s ochtendsvroeg te zijn.
Groetjes, Ronald.