Landschappen

De Kalmthoutse Heide verkend….. en fotografisch vastgelegd!

  • 30 juni 2014

Na me opgegeven te hebben voor een fotoworkshop avond- en landschapsfotografie op de Buisse Heide van natuurfotograaf Johan van de Watering via Natuurmonumenten, bedacht ik een tijdje terug dat ik dit wel kon combineren met 1,5 dag fotograferen op de Kalmthoutse Heide in België. Deze twee locaties liggen maar iets van 25 kilometer uit elkaar. Dus vrijdagmiddag vrijaf genomen om me vast te installeren op mijn logeeradres in Kalmthout. Na het eten zou ik dan terugrijden naar de Buisse Heide om me om 7 uur aan te sluiten bij de workshop. Maar inmiddels was er zwaar weer op komst met regen en onweer, met het gevolg dat ik een berichtje van Johan ontving dat de workshop niet door zou gaan. Balen. Dan moest ik me maar in Kalmthout vermaken. Volgens buienradar zou onweersgebied in ieder geval Kalmthout niet raken. Rond een uur of 6 ben ik naar een parkeerplaats langs de Verbindingsstraat gereden om vanaf daar een rondje rond het Stappersven te wandelen. In de eerste plaats om te kijken of hier mooie plekjes zouden zijn om op dat moment te fotograferen. In tweede plaats om te kijken of er interessante plekken zouden zijn om bij zonsopgang te fotograferen. Gedurende het wandeltochtje begon het tóch wat te regenen. Dan is het lastig apparatuur en filters droog te houden. Wel heb ik heerlijk kunnen experimenteren met lange sluitertijden, grijsfilter en grijsverloopfilter. De onderstaande foto heb ik later omgezet naar zwart/wit.

sized_DSC_8343_1833a

En de volgende dag om 1/2 5 op om de zonsopkomst mee te maken. Ik ben teruggegaan naar het Stappersven, naar dezelfde zijde als waar ik de vorige avond geweest ben. Het was nog steeds enigszins bewolkt, maar dat geeft vaak wel heel mooi licht. Ik had gehoopt op ochtendmist, maar helaas was hier geen sprake van. Bij de onderstaande foto heb ik gebruik gemaakt van een grijsverloopfilter. Ik realiseer me dat de tak die in het water ligt niet heel erg mooi is, maar voor mijn idee valt dat gelukkig een beetje weg door het kleurenspel en de spiegeling op het water.

sized_DSC_8392_1845

Na me hier een paar uurtjes uitgeleefd te hebben ben ik teruggelopen naar de Verbindingsstraat en ben ik aan de andere zijde van de weg nog wat gaan fotograferen. Daarna ben ik een stukje heide opgelopen waar ik gisteravond wat Icarusblauwtjes had gezien. Hier heb ik de foto’s van de juffers gemaakt. Waaronder de onderstaande, van een Lantaarntje. Zie je de mijten in de nek en de oksel van de juffer zitten?

sized_DSC_8430_1846

Na deze sessie ben ik teruggegaan naar de B&B om te ontbijten. Daarna heb ik nog een uiltje geknapt. Rond een uur of 1 ben ik vervolgens naar een gedeelte van de Kalmthoutse Heide gegaan waar bezoekerscentrum “De Vroente” staat. Van hieruit starten diverse wandelingen en ik had bedacht om de wandeling “Libel” maar eens af te struinen. Een pad van 4,7 kilometer waar ik úúúúúúren over gedaan heb. Eerst achter Icarusblauwtjes en andere vlindertjes aangezeten, die véél te actief waren en wat me dus nul foto’s opgeleverd heeft. Ik heb bij het ven de Putse Moer gezocht naar plekken waar Libellen konden zitten, om die de volgende ochtend bij zonsopgang te kunnen fotograferen. Daarna heb ik me op de Zonnedauw gestort. Een interessante, maar zeer vermoeide bezigheid, want die plantjes zijn maar een paar centimeter hoog en je moet ook nog uitkijken dat je andere plantjes niet tijdens je geconcentreerde bezigheid verpletterd. Ik heb een plantje betrapt die een vlieg aan het consumeren was…. Uiteindelijk heb ik de wandeling “Libel” uitgelopen en was ik rond een uur of 6 in de B&B. Je kunt je misschien voorstellen dat ik om 8 uur op apegapen lag…. Waarna de wekker om 1/2 5 weer ging. Maar dit maal slaapuren genoeg gehad. Na het weer buiten gecheckt te hebben, bleek dat het licht regende. Nou, daar zat ik dus niet op te wachten en ben ik weer voor even mijn bed ingedoken. Even later nog eens gevoeld. In de verte begon het langzaam licht te worden en de lucht leek toch wel redelijk helder. Uiteindelijk aangekleed, spullen bij elkaar gepakt en vertrokken richting Vroente. En deze ochtend dus wel een beetje ochtendmist. In het eerste half uur ben ik druk geweest met landschapsfotografie. Daarna was macro aan de buurt. Na enkeldiep door de modder te zijn gesopt van de Putse Moer vond ik dan toch een libel die én bedauwd én mooi in het ochtendlicht zat.

sized_DSC_8517_1847

Zo ben ik nog tot 1/2 10 bezig geweest. Daarna ontbijt in de B&B. Ik had nog plannen om naar het Arboretum in Kalmthout te gaan, maar uiteindelijk begon het zondagmiddag vroeg toch flink te regenen. En eerlijk gezegd had ik ook niet veel zin en energie meer. Ik kijk met genoegen terug op een weekeinde waar ik fotografisch flink los ben gegaan. Ik ben zelf heel tevreden met de resultaten. Kijk voor meer foto’s van dit weekeinde op de Kalmthoutse Heide ook eens bij “Recente foto’s”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
Monique Baart
9 jaren geleden

Wat leuk dat je zo bezig kunt zijn met je hobby. De foto’s zijn prachtig. Complimenten. Groetjes Monique

menno
menno
9 jaren geleden

Wat een geweldige foto’s!! Ik vind dit een van je mooiste (foto)series.