Herfstkleuren

De lol van het fotograferen in Schotland ’s weer en wind

  • 7 januari 2023

De regen klettert op mijn capuchon en druipt bovendien in straaltjes van mijn regenkleding af. Ik glimlach, want bij dit soort omstandigheden denk ik altijd terug aan mijn al weer een tijdje geleden overleden wandelvriendin Len Fischer. Zij sprak bij weer en wind immer twee iconische zinnen uit: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”. Met andere woorden: klaag niet en zorg dat je de volgende keer een betere kledinguitrusting hebt. Mede dankzij Len ben ik tijdens het fotograferen in Schotland goed op de uiteenlopende weersomstandigheden voorbereid.

Fotograferen in Schotland

Mijn liefde voor landschapsfotografie maakt dat ik me altijd al enorm aangetrokken voel tot het hele gevarieerde Schotse landschap en de ongekende ruigheid hiervan. Er zijn bergen, maar omdat deze niet heel hoog zijn oogt het landschap ook wijds, er zijn talloze rivieren met stroomversnellingen en prachtige glinsterende meren. Naast deze overweldigende natuur vind je hier bovendien veel cultureel erfgoed. En als je daar tijdens de herfst bent brengt deze bovendien mooie kleuren, snelle afwisseling van woeste luchten, warm zonlicht, kletterende regen en obscure mist met zich mee. In 2016 was ik al eens op het Schotse eiland Skye om te fotograferen. Nu ga ik fotograferen in Schotlands Glencoe omdat ik me aansluit bij de fotoreis van Nature Talks onder leiding van de hele goede landschapsfotograaf Michel Lucas.

Castle Stalker, Schotland, 16-11-2022Lekker spelen met water, licht en cultureel erfgoed bij Castle Stalker.

Stromend, bruisend en bulderend water

Riviertjes zijn er genoeg in de Schotse hooglanden. Het water stroomt bijna altijd, maar een regenbui kan ze flink doen aanzwellen waardoor er prachtige watervalletjes ontstaan. Het is een leuke uitdaging de riviertjes en watervalletjes op allerlei verschillende manieren te fotograferen. Zo kun je spelen met breedbeeld v.s. inzoomen, snelle sluitertijd v.s. langzaam en donkere uitvoering v.s. licht. We hebben gefotografeerd bij watervalletjes in de rivieren Coupall en Coe.

Waterval in Coupall rivier, Glencoe Schotland, 14-11-2022Watervalletjes in de Coupall rivier.

 

Overweldigende natuurlandschappen

Fotogenieke natuurlandschappen vind je in Schotland om elke bocht. Je hoeft maar voor je uit te kijken of de bergwanden af te speuren en je ziet een interessant onderwerp of mooie lijnen lopen. Ik word vaak door details gegrepen. Daarom fotografeer ik landschap bijna altijd met mijn 80-400 mm lens. Ik vind bar weer zoals regen, wind en woeste luchten de mooiste effecten geven. Door de nattigheid worden de kleuren veel verzadigder en regenachtig weer past ook goed bij Schotland. Dit maakt het fotograferen in Schotland zo geweldig.

Loch Tulla, Glencoe, Schotland, 15-11-2022Een scene bij Loch Tulla die feitelijk weinig te maken heeft met hetgeen waarom anderen daar naar toe gaan om te fotograferen. Ik had hier mijn eigen momentje.

 

Cultureel erfgoed

Schotland staat bol van cultureel erfgoed in de vorm van oude afbrokkelende kastelen en kerken, prachtige landhuizen, robuuste stenen bruggen en eeuwenoude landschappen. En dit alles ademt geschiedenis, verhalen, tradities en geheimen uit. Bovendien werkt dit alles enorm op de fantasie zodat als je ernaar kijkt de verhalen zich vanzelf beginnen te vertellen. Ik vind het een enorme leuke uitdaging datgene dat het uitzicht met me doet ook vast proberen te leggen. Zodat het beeld meerdere lagen krijgt: wat ik zie en wat ik voel.

Mieke, Schotland, 16-11-2022Eén van mijn reisgenoten, Mieke van den Berg, nam foto’s van zichzelf in het landschap. Vol bewondering heb ik haar activiteiten gedurende de week gevolgd. Om bovenstaande foto te maken waadde ze door ijskoud water. Overigens creërde ze voor ons overige deelnemers ook bijzondere fotomomenten. Wil je zien hoe Mieke zichzelf fotografeert en beelden van haar zien, kijk dan ook eens bij haar account op Instagram.

 

Details

Mijn 80-400 mm lens is als fotografie uitrusting mijn beste vriend. Ik denk dat het mijn meest gebruikte lens is. Hiermee fotografeer ik graag besloten landschappen. Tegelijkertijd ben ik dan flexibel om details uit dit landschap mee te nemen. Wat ik erg leuk vind is van relatief groothoek composities langzaam naar 400 mm beelden toe te werken.

Leisteenmijn, Schotland, 18-11-2022In een leisteenmijn hoopten we nog wat berkenboompjes te vinden in herfstkleuren. Veel blad was al verdwenen, maar blijkbaar stond dit boompje redelijk beschut voor wind en regen. Dankzij de regen en donkere achtergrond van de lei lichten de blaadjes fantastisch mooi op.

 

Fotograferen in Schotland geeft in mijn ogen altijd eindeloze invalshoeken. Ik heb me in ieder geval weer prima vermaakt en had er best nóg een week willen blijven.

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
1 jaar geleden

Zo te zien was het een prachtige reis. Mooi zoals je vele verschillende facetten van het landschap heb vastgelegd, met aandacht voor details en de ruime landschappen.
Heerlijk Schots weer ook erbij, dat geeft toch altijd een mooie sfeer 🙂
Groetjes, Wouter

Ward
Ward
1 jaar geleden

Ha Jody,
Ik zat er al een poosje op te wachten, de foto’s van je reis naar Schotland. Geweldige, jaloersmakende beelden. Alleen dat van die dame op de rots is absoluut niet wat ik apprecieer. Kwestie van smaak, zullen we maar zeggen.

Hilda
Hilda
1 jaar geleden

wat een fantastische serie, heel indrukwekkend. Mooi ook wat Mieke doet. Al is het me een raadsel hoe ze dat doet. Bedankt voor het delen

Menno
Menno
1 jaar geleden

De foto’s zijn weer geweldig 🙂

Jacques
Jacques
1 jaar geleden

weeral zeer mooie beelden