Bloemen en planten

De wilde bloemen van natuurterrein De Kievit in Harmelen

  • 25 juni 2014

Natuurterrein De Kievit  ligt in Harmelen en is gesitueerd tussen een woonwijk en de Hollandse Kade. De Kievit is eigendom van Utrechts Landschap en wordt beheerd door o.m. vrijwilligers van Stichting De Kievit. In 1992 is van het bestaande weiland achter de daglonershuisjes de bovenlaag afgegraven. In de ondergrond kunnen zaden decennia lang in ruste blijven. Doordat er minder meststoffen in de ondergrond zitten, komt de van oudsher voorkomende vegetatie eerder terug. Het terrein bestaat nu uit vochtig hooiland, waardoor er zich een moerassige vegetatie heeft kunnen ontwikkelen met soorten als de Gele Lis, Echte Koekoeksbloem en Dotterbloem. Maar ook minder voorkomende wilde bloemen zoals de Gevlekte Rietorchis, Klokjesgentiaan en Moeraswespenorchis.

Klokjesgentiaan, De Kievit Harmelen, 22-6-2014

Gevlekte Rietorchis, De Kievit, Harmelen, 22-6-2014

Het is nu juni en de bloei vanhet hooiland is op zijn hoogtepunt. Een goede reden voor mij eens een paar uurtjes uit te trekken om lekker wat macro- en bloemenfotografie te doen. Ik heb afgelopen week een avond, ochtend/middag en een hele vroege ochtend doorgebracht bij de Kievit. De ochtend/middag heb ik samen gefotografeerd met fotomaatje Anne-Marie. De vroege ochtend vond ik de mooiste fotoresultaten geven. Dit heeft vooral te maken met de aanwezige dauw en de prachtige effecten die de waterdruppels in combinatie met ochtendlicht veroorzaken.

Margriet, De Kievit, Harmelen, 22-6-2013

Margriet, De Kievit, Harmelen, 22-6-2013

En nog een grappig “Aha” moment van mijn kant: Klokjesgentiaan gaat ‘s-nachts dicht en opent pas weer als het lekker warm is. Dáár ging de ambitie een bedauwde én geopende klokjesgentiaan te fotograferen.

Klokjesgentiaan, De Kievit, Harmelen, 22-6-2014

Tot slot hulde aan de vrijwilligers die onder meer De Kievit onderhouden, wandelpaden over het hooiland maaien zodat iedereen van de wilde bloemenpracht kan genieten en er voor zorgen dat ieder jaar de bloemen weer terugkomen. Kijk voor meer bloemen van de Kievit ook eens op de pagina “recente foto’s“!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties