Herfstkleuren

Edmundsklamm in Hrensko: ontelbare fotografiemogelijkheden

  • 22 november 2018

We zijn nog steeds in de Sächsische Schweiz. Na dagenlang stralende zon en een blauwe hemel te hebben gehad, is het vandaag eindelijk eens lekker grijs weer. Niet heel geschikt om te fotograferen vanaf uitzichtpunten. Maar wél heel geschikt om eens een kloof met een rivier in te duiken en ons hier fotografisch uit te leven. We rijden naar de Edmundsklamm in Hrensko. De Edmundsklamm is een kloof met rotswanden van wel 150 meter hoog waardoor de rivier Kamenice stroomt.

Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018Rivier de Kamenice waar vandaan enorme rotswanden oprijzen.

Hrensko is een plaatsje in Tjechië, vlakbij de grens met Duitsland en iets meer dan 10 kilometer van Bad Schandau. In Hrensko bevind je je ineens in de Bohemische Schweiz. Wij parkeren de auto vlak bij de ingang van de kloof en wandelen van hieruit direct de kloof in.

Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018Heerlijke verzadigde kleuren door het bewolkte en grijze weer.

Eigenlijk bevinden we ons nu in het aanloopdeel van twee achter elkaar liggende kloven: eerst de Edmundsklamm. In het verlengde hiervan ligt de Wilde Klamm. Het aanloopdeel is ongeveer 20 minuten wandelen. Dan kom je bij een stuwdam en een stationnetje van waaruit grote kano’s vertrekken naar het volgende deel van de kloof. Via een volgend stationnetje kom je bij de kano die door de Wilde Klamm vaart. Je kunt heen en terug varen. Maar je kunt ook via wandelroutes of met een bus terugkomen in Hrensko. Vorig jaar heb ik samen met vrienden vanuit Hrensko een rondtocht gemaakt waarbij we én gebruik gemaakt hebben van de kano’s én gewandeld hebben én bij de Prebischtor geweest zijn. Dat was dan wel een tocht van 19 kilometer.


Varen, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018

Een varen dat beweegt in de wind.

In deze kloof loopt een aangelegd wandelpad met reling tussen het pad en het water. Het is duidelijk dat het niet de bedoeling is om over de reling te stappen om dichter bij de rivier te komen. Ik ben vandaag bewapend met camera, 24-70 mm lens, 80-400 mm lens, een aantal filters en statief. Al snel zit mijn 80-400 mm lens op mijn camera. Vanaf statief kan ik allerlei mooie details inzoomen.

Herfstkleuren, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018Herfstkleuren met dubbele belichting.

Doordat we op ons dooie akkertje bezig zijn is er volop gelegenheid om allerlei technieken en invalshoeken uit te proberen. Zo ben ik een hele tijd bezig om een varen die beweegt in de wind met langere sluitertijd vast te leggen. Maar ben ik ook aan het experimenteren met dubbele belichting. Een techniek die ik wel een beetje ken, maar weinig toepas.


Structuren en lijnen, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018
Tegenstellingen in structuren en lijnen en donker en licht.

Mijn volgende stap is dat ik vooral op zoek ben naar structuren, lijnen, licht en kleuren en tegenstellingen hierin. Doordat ik met een zoomlens aan het werk ben, kan tafereeltjes die mij aanspreken mooi kadreren.


Kleuren en lijnen, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018
Een uitwaaierend hard en donker takkenstelsel met zachte en lieflijk gekleurde blaadjes eromheen.

Hoewel ik tijdens het fotograferen mijn camera nooit op monochroom zet, weet ik bij het maken van een bepaalde foto al of ik deze in zwart/wit ga omzetten en afwerken.

Tegenstellingen, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018Hard en zacht, licht en donker, levend en dood.

We zijn al uren in de kloof aan het fotograferen. Dan komen we eindelijk bij het kanostation aan. Maar echt veel zin om nog met de kano verderop te gaan hebben we niet.

Stuwdam en kanostation, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018

De eerste etappe in de Edmundsklamm zit erop: stuwdam en kanostation.

Ook bij het kanostation zijn er nog allerlei leuke onderwerpen om te fotograferen. Af en toe komen er wandelaars voorbij die dan verder gaan met de kano. Maar eigenlijk is het heel rustig in de kloof.

Stuwdam en kanostation, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018Rustieke sfeer.

In een hoekje staat een prachtige boom met geweldige herfstkleuren. Het zou een tafereeltje van een Japanse prent kunnen zijn.

Herfstkleuren, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018

Veel fantasie heb je voor deze locatie niet nodig. Alles is even mooi en rustiek.

Nog even een kleine finale.

Stromend water, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018Vijf minuten naar dit stromend water kijken en je bent voor een week zen.

Het lijkt erop dat het gaat regenen. Op zich niet zo erg. Maar nu we al uren bezig zijn geweest, is een regenbui net iets waar we geen zin meer in hebben. We besluiten om ermee te stoppen.

Herfstkleuren, Edmundsklamm, Hrensko, Tsjechië, 23-11-2018De herfstkleuren in de kloof zijn overweldigend.

Met af en toe omkijken lopen we in ongeveer 20 minuten terug naar het beginpunt van de kloof en trakteren we onszelf op koffie/thee met een Apfelstrudel.

Als je het leuk vindt meer te zien en te lezen over het fotograferen in de Sächsische Schweiz, bekijk dan ook eens de volgende blogs: Bovenop Papststein, een uurtje abstract fotograferen, Sächsische Schweiz, fotograferen vanuit mijn basis.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
5 jaren geleden

Hoi Jody,
Vanwege onze vakantie heb ik nu pas tijd om jouw blogjes te bekijken…

Heerlijk als je zo alle tijd hebt om op één plek te fotograferen, en je geen drang of druk hebt om door te moeten gaan naar een volgende plaats.
Je hebt de tijd goed besteed aan een hele diverse reeks foto’s. Mooie serie is het zo geworden 🙂

Groetjes, Wouter

Marjon Meulman
Marjon Meulman
5 jaren geleden

Hoi Jody,
Wat een mooie foto’s heb je gemaakt in de kloof en omgeving.
groetjes,
Marjon

Corrie Schalij
5 jaren geleden

Ha Jody,
je hebt je fotografisch heerlijk uit kunnen leven in deze diepe kloof.
Die was waarschijnlijk in deze herfstkleuren op zijn allermooist.

Hartelijke groet, Corrie