Natuurfotografie

Fluisterzacht door de Biesbosch

  • 31 oktober 2019

Ik weet dat het niet mijn grootste talent is vanuit een bewegend vervoersmiddel plaatjes te schieten. Ik moet dan situaties snel inschatten en mijn camera is niet supersnel. Maar sinds Judith Borremans en haar man Herbert foto-expedities in de Biesbosch vanuit een sloep met fluistermotor organiseren, heb ik me al een paar keer zitten verlekkeren aan de workshop beschrijving en de reacties van deelnemers. Het leek me toch wel een hele leuke belevenis, zo’n op fotografie gericht vaartochtje. Dus heb ik samen met 3 maatjes van de fotoclub de sloep gereserveerd en gingen we zaterdag 5 oktober lekker een ochtendje varen en fotograferen.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019In de vroege ochtend fotograferen is toch wat lastig met het weinige licht. Alles wat zich in de lucht afspeelt daarin tegen is prima vast te leggen.

Hoewel het de hele week vóór onze tocht geregend had, was het deze dag droog. De kans op mist was echter miniem. Wel was er bewolking en dit was prettig. Dan krijg je niet van die snoeiharde contrasten door het licht op je foto.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Ook landschappelijk gezien zijn in de Biesbosch hele mooie plaatjes te maken. 

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Toen uiteindelijk de zon doorbrak ontstond toch nog een klein laagje damp boven het water. Deze foto had beslist niet zonder gekund.

Judith en Herbert kennen precies de plekjes en tijdstippen waar je moet zijn voor bijvoorbeeld een tegenlichtfoto of mooie mistopstandigheden (als er mist is) of waar zich altijd bepaalde dieren vaak ophouden.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Zwanen en meerkoeten. Niet heel bijzonder. Maar wel prachtig zacht licht!

Natuurlijk is het een heel gedoe in zo’n boot. Ook als je ‘maar’ met z’n 4-en bent. Je wilt met je ‘schietwaar’ zo laag mogelijk tegen het wateroppervlak zitten zodat je een zo mooi mogelijk verloop krijgt van onscherpte naar scherpte. Soms zit je het beste aan de voorzijde van de sloep, soms juist aan één van de zijkanten. Meebewegen en -draaien met je onderwerp wordt lastiger, want dan kom je al snel in de knoop met je medefotografen.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Enorm aandoenlijk waren de momenten van voedseloverdracht van futenouders naar de jongen.

Af en toe kwam de zon door en dit gaf weer mogelijkheden om op een wat andere manier te gaan fotograferen. Zoals onder- en overbelichten.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Uiteindelijk het resultaat dat ik zocht. Hier zijn heel wat foto’s aan vooraf gegaan waar ik niet tevreden over was.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Eén van mijn favoriete momenten, die ik later in Photoshop en Nik SilverEfex verfijnd heb.

De kans dat we tijdens de vaartocht uiteindelijk tegen een bever zouden aanlopen was redelijk. Maar áls je hem dan ziet zwemmen is dat toch een geweldig moment. Het was voor mij de eerste keer in mijn leven dat ik een in levende lijve zag.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Niet een super geweldige foto. Maar hij heeft langdurig bij ons in de buurt gezwommen en dat vond ik een hele ervaring.

Ook de ijsvogel en de zeearend ontbraken deze ochtend niet. Hoewel ik de komst van de zeearend tijdens de tocht met klem voorspeld heb (gewoon een kwestie van tot vervelends toe herhalen en volhouden ;))

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019De ijsvogel komt veelvuldig voor in de Biesbosch. Maar het blijft een zeer exotisch diertje om te zien met z’n prachtige felle kleuren.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019We waren enorm onder de indruk toen de zeearend een tijdje boven ons hoofd aan het rondcirkelen was.

Op een bepaald moment in de ochtend werden we ineens door een aantal grote vogels bezocht: eerst cirkelde een zeearend boven ons, toen zat er een torenvalk in de boom en uiteindelijk kwam er ineens een blonde buizerd aanvliegen die vlak vóór ons in een boom eens lekker zijn prooi uit elkaar ging rukken. Klikkerdeklikkerdeklikkerdeklikkerdeklik, klikkerdeklikkerdeklikkerdeklikkerdeklik, klikkerdeklikkerdeklikkerdeklikkerdeklikkerdeklikkerdeklikkerdeklik…

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Een blonde buizerd besloot vlak voor ons op een tak verder te gaan met het verorberen van z’n prooi.

Weer een stukje verder stond dicht aan de oever een ree in het gras. Ze wist duidelijk niet wat ze zag. Maar toen ze ons rook was ze snel verdwenen.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Wat zien ik?

Het einde van de vaartocht komt in zicht. Nog een paar Schotse Hooglander babies en wat mooie landschappen. En dan is het gedaan.

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Sta je net je lunch naar binnen te hengelen, dobberen een stel van die klikkende fotografen voorbij…

Biesbosch, Nederland, 5-10-2019Grillige oevers met mooi licht.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
4 jaren geleden

Hoi Jody,
Zo te zien en lezen was dit een prachtige boottocht!
Het is (zeker ook op vakanties) mijn favoriete manier om de natuur (landschappen, vogels en wild) te beleven 🙂
Prachtig dat jullie zoveel soorten gezien en gefotografeerd hebben.

En tijdens het lezen zat ik al te kijken naar de grote achtergrond foto. Tot ik die ook helemaal onderaan je blog zag: prachtig!
Voor mij is dit echt de topper van dit blog, wat een mooie zachte kleuren, structuren en lijnen 🙂

Groetjes, Wouter