Herfstkleuren

Ardennen: een fotografen feestje in de herfst

  • 5 november 2014

De Belgische Ardennen: zó dichtbij en zó anders. Heerlijk, twee dagen fotograferen in de Belgische Ardennen onder de bezielende leiding van Johan van de Watering. Onderwerp was herfstfotografie in de breedste zin van het woord. Al het fotografiemateriaal mocht mee: al onze beschikbare lenzen, maar vooral ook ons statief en polarisatie- en grijsfilters. Het gedeelte van de Ardennen waar wij naar toe gegaan zijn staat o.m. bekend om het riviertje de Hoëgne en de Hoge Venen. Zondag ben ik in alle vroegte samen met Chris (van wie ik een lift kreeg) richting zuiden gereden. Het was verzamelen om half 10. Na koffie met gebak zijn we met z’n allen direct naar onze eerste locatie gegaan. Het was prachtig weer, wat de fotografie-omstandigheden direct wat ingewikkeld maakte: scherp licht en flinke weerkaatsing:

sized_DSC_6042_2384 sized_DSC_6078_2386

Bij deze twee foto’s heb ik zowel gebruik gemaakt van een polarisatiefilter als een grijsfilter. Zoals gewoonlijk was ik weer overgeconcentreerd en had ik binnen de kortste keren mijn filterhouder met inhoud in het water liggen. Met als gevolg een barstje in mijn ND6 (Lee, snik…). De tweede filter die ik binnen korte tijd mol, alleen deze hoef ik gelukkig niet direct te vervangen. Wat ook wel leuk is om te laten zien wat zonlicht en extreem lange sluitertijd doet. Bij de volgende foto is de sluitertijd 30 seconden. De foto is niet helemaal top, maar zie het effect: het lijkt wel of het water veranderd is in ijs. Zwart/wit versterkt dit effect.

sized_DSC_6082_2387

Na een heerlijke en gezellige lunch zijn we met nieuwe inspiratie naar een ander gedeelte van de Hoëgne gegaan. Inmiddels was er wat bewolking voor de zon gekomen, wat wij uiteindelijk helemaal niet erg vonden. Heb ik net een mooi plekje gevonden en sta ik mijn camera in te stellen, komt Jeanette vanaf de andere kant met gevaar voor eigen leven de helling afgeschoven. Die had een superdeluxe rots gezien vanaf waar zij wilde fotograferen…. recht voor mijn beeld. Het is wel één van de mooiste foto’s geworden van mij van die plek: Jeanette werkte perfect mee om een goede compositie te bepalen. De volgende dag heb ik overigens mijn gram gehaald: toen zat deze waternimf er niet meer… De eerste foto heeft een sluitertijd van 1,5 seconde. De tweede heeft een sluitertijd van 3 minuten. Dan wordt fotograferen een stuk minder actief! Gaap!

sized_DSC_6130_2392 sized_DSC_6206_2382

Zeer opvallende constatering van mijzelf deze dagen: ik heb geen enkele foto gemaakt met een “normale” sluitertijd. Gewoon vergeten, stond ik niet voor open. Want ik ben er wel op attent gemaakt. De volgende foto was een tip van Johan van de Watering. Ik stond vanaf een bruggetje deze kolk van schuim en water te fotograferen. Hij heeft mij naar de waterkant meegenomen. Sluitertijd op 4 seconden om het draaikolkeffect vast te leggen. De tweede foto is de maker in actie. Foto is door Johan van de Watering gemaakt.

sized_DSC_6158_2383 sized_JOWA--5973

‘s-Avonds hebben we heerlijk gegeten. Daarna hebben we nog een fotobespreking gehouden, waarbij van ieder 3 foto’s zijn besproken. ‘s-Nachts is het weer behoorlijk onstuimig geweest. We wisten dat er risico was op een weeromslag. We hebben daarom maar niet gekozen voor het fotograferen van de zonsopgang, die waarschijnlijk toch niet zo komen. ‘s-Ochtends zijn we nog wel over de Hoge Venen gereden, maar op één van de uitkijkpunten waaiden we bijna uit onze jas. Fotografisch was het ook niet je dat. Hoe anders bij de Hoëgne. Vol nieuwe plannen zijn we weer naar dit riviertje gegaan. Ik wilde wat meer gaan kaderen. Want de vorige dag had ik vooral overzichtsfoto’s gemaakt. Tja, dat is maar gedeeltelijk gelukt, want ik ging vrolijk verder met overzichtsfoto’s maken. Mmmmmmm, geen spijt, hoor! De fotografie-omstandigheden waren perfect! Beetje bewolking, lekkere herfstsfeer en rustig qua ander publiek. Twee foto’s vanaf nagenoeg hetzelfde punt: de eerste foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/8 seconde. De tweede heeft een sluitertijd van 3 minuten. De tweede compositie mét blad was overigens een tip van Jeanette! Waarvoor mijn dank.

sized_DSC_6261_2390 sized_DSC_6281_2381

Wat een fantastische kleuren! Het is duidelijk dat ik hier nog lang niet uit gefotografeerd ben. Nu al heb ik weer zó veel ideeën om mee verder te gaan. Heerlijk om naar uit te kijken! Kijk voor meer foto’s ook eens bij “Recente foto’s”!

 

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
9 jaren geleden

Mooi verslag met fraaie foto’s van een volgens mij zeer geslaagde workshop.
Vooral de laatste foto vind ik echt prachtig: super dat gekleurde blad op de rots, het water met deze hele lange sluitertijd en ook nog wat mooi gekleurde bomen op de achtergrond. Top!

Groet, Wouter

Monique Baart
Monique Baart
9 jaren geleden

Ik heb genoten van wat je geschreven hebt. Leuke en pakkende tekst vol met humor. De foto’s….echt prachtig met de verschillende sluitertijden. Nooit geweten dat daardoor de natuur apart wordt en zo veranderd. Je krijgt een andere beleving. Groetjes Monique

Jeannette Mulder
9 jaren geleden

Hoi Jody,
superdeluxe rots…hahaha….. wat een humor en leuk verhaal heb je geschreven met mooie foto’s.
Heb ook een gedeelte gelezen en foto’s kijken en de rest kijk ik ander keer. Bedankt voor de gezelligheid.
Grt en tot ziens
Jeannette

Jacques De Craene
Jacques De Craene
9 jaren geleden

Prachtige foto’s Jody.
Ik volg je ver.
Groetjes,
Jacques