Bloemen en planten

Fotograferen van klaprozen in ZEN sfeer

  • 26 juni 2016

Via Facebook begreep ik dat de klaprozenvelden bij Oosterheide in Oosterhout dit jaar prachtig in bloei stonden. Men was al volop aan het fotograferen geweest. Aangezien in het Utrechtse niet zo veel klaprozen te vinden zijn, en al helemaal niet in veldvorm, kon ik mijn impuls nauwelijks onderdrukken om in de auto te springen en richting Oosterhout te rijden. Het leek erop dat het zondag 5 juni een mooie dag zou worden met mogelijk mist in de ochtend. Dit zou mijn ochtend worden! Bij het veld aangekomen was er inderdaad sprake van een beetje mist. Maar wat ik hiermee fotografisch nu precies wilde, wist ik eigenlijk niet. Dus startte ik met mijn 28-300 mm lens te fotograferen en probeerde ik door middel van zoomen klaproos-tafereeltjes te isoleren. Het licht werkte goed mee en het veld was lekker nat wat voor mooie reflecties zorgde.

Zoals mij bij bloemen wel vaker overkomt zie ik achteraf de ene drukke foto na de andere op mijn beeldscherm verschijnen. Ook bij klaprozen vind ik het heel moeilijk om rust en balans in beeld te brengen. Inmiddels weet ik dat het vooral een kwestie is van doorgaan en proberen. Weglopen en een ander onderwerp zoeken als het bij de ene niet lukt. Even van lens verwisselen wil ook wel eens helpen. Het dwingt me om mijn onderwerp anders te gaan bekijken.

Oosterheide heeft meerdere klaprozenvelden. Één van de velden heeft een bosrand die ‘s-ochtends uit de zon ligt en fantastisch te gebruiken is om contrasten in het beeld te brengen. In nabewerking is dit nog heerlijk aan te dikken, wat ik dan ook niet nagelaten heb. Ik heb de witbalans aanzienlijk koeler gezet. Het rood blijft toch wel rood, maar de foto krijgt een totaal andere sfeer. En de meeste foto’s heb ik donkerder gemaakt. Vooral om de klaproos nóg beter naar voren te laten komen.

Inmiddels begon ik behoorlijk in ZEN sfeer te komen en gebeurt het fotograferen als het ware vanuit een bubbel. Ik zie nu achteraf steeds meer rust komen in de foto’s. Het was een heerlijke ochtend, waarbij ik veel mensen tegen het lijf gelopen ben, zowel bekenden als onbekenden, waarmee ik leuke praatjes heb gehad. Mijn vertrek stelde ik steeds uit, omdat ik telkens weer een nieuw onderwerp zag. Heerlijk zo’n rustgevend ochtendje!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
8 jaren geleden

Prachtig!!!

Yvonne - Incanto Images
8 jaren geleden

Wat heb je een mooi veldje gevonden, dit zijn mooie beelden, het zal inderdaad moeilijk zijn om de rust te vinden tussen deze rode rakkers, het is zeker gelukt, en met een beetje vocht in de lucht de mooie bubbels erbij, sfeervol. Volgend jaar ook maar eens in de gaten houden. Hier in onze gemeente maaien ze iets te vroeg..;-)

Groetjes Von

Loes Belovics
8 jaren geleden

Je bent er in geslaagd om een diversiteit aan beelden te maken. De donkere contrastrijke foto’s kunnen mij eerlijk gezegd niet zo bekoren, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak, ik houd meer van foto’s als de eerste twee, zacht maar toch helder, en lekker rustig.

Voor mij is het deze zomer wéér niks met klaprozen geworden. Dicht bij huis stonden hele mooie maar wachtend op een geschikt moment was de boel al weer gemaaid 🙁

Groetjes Loes

fran
fran
8 jaren geleden

Hi Jody
Eén van s’werelds meest populaire wilde rozen
Bij ons bekend als Vlaanderen Poppy
Deze rode schoonheid (die varieert van scharlakenrood tot zuiver wit) is een symbool van herinnering
Doordat de ochtendzon de bloem omarmt en doordringt op een subtiele manier heb je het bleke centrum van de bloem mooi blootgelegd.
De wind die beweegt door de vlagjes van de bloem.
En op de bloemsteel een krans van kromme haren.
De stamper en meeldraden zijn het duidelijkst in de witte Klaproos
De ZEN is hier duidelijk aanwezig?
Fran

Gert-Jan
Gert-Jan
8 jaren geleden

Leuke serie van de klaprozen. Goed idee om deze plant/bloem in het zonnetje te zetten

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Hoi Jody,
Ik heb duidelijk die FB-berichten over de klaprozen gemist. Anders was ik ook wel in de auto gesprongen die kant op 😉

Je hebt een mooie gevarieerde serie neergezet. En toch ook een heleboel rustige foto’s weten te maken als ik het zo zie.
Vooral de eerste vind ik prachtig, mooi fris en een geweldige vorm van de klaproos.
Maar ook de andere mogen er zijn, mooie kleuren en contrasten.

Groetjes, Wouter