Vogels

Gevogel op de achterbank

  • 17 mei 2021

“Kun je tegen vroeg opstaan?”, vraagt Eric mij. “Nee! Maar ik kan het als het moet”, antwoord ik. “Ga je dan een keer mee naar Arkemheen vogels fotograferen? Ik sta om 5 uur voor de deur”. Nou, voor zoiets heb ik graag een slechte nacht over. Gericht fotograferen van iets wat ik uit mezelf niet zo gauw zou doen én op stap met één van de betere en vooral aardige fotografen die ik ken. Leuk!

Arkemheen: het weidevogelparadijs

Arkemheen, 12-05-2021 Grutto in de mist

Arkemheen is een geliefde fotografie locatie voor natuur- en vogelfotografen omdat hier boeren en natuurbeschermers de handen ineen hebben geslagen en de graslanden weidevogelvriendelijk worden beheerd. De boeren kiezen voor een andere grassoort waardoor de weilanden bloem- en kruidenrijk zijn. In de velden zijn veel greppels en plasdrassen en bovendien wordt het maaien van het gras uitgesteld tot na de vogelbroedtijd of er wordt om de nesten heen gemaaid. Zo ontstaat een voedselrijk en vogelvriendelijk broedgebied voor vele vogelsoorten waaronder grutto, tureluur, en kievit.

Arkemheen: bolwerk van grutto’s

Grutto, Arkemheen, 12-5-2021Nog vóór zonsopkomst

Iets vóór zonsopkomst komen we in Arkemheen aan. Laag in de lucht hangt een flinke wolkenband en het is een beetje mistig en erg vochtig. Natuurlijk hopen we op een kleurrijke zonsopkomst, maar de wolkenband voorspelt niet veel goeds. De vogels maakt dit duidelijk niets uit, want het is alom drukte en er wordt flink door elkaar heen gekwetterd.

Vroege vogels

Lepelaar, Arkemheen, 12-5-2021Vissende lepelaar 

Ik positioneer mij met mijn fotoapparatuur op de achterbank van de auto, zodat Eric en ik vanaf dezelfde zijde kunnen fotograferen. Eric rijdt dan rustig over de weggetjes in Arkemheen en samen zoeken we naar mooie onderwerpen. Onze ramen staan open en de rijstzakken voor stabilisatie hangen al over het raamkozijn. Zodra we wat interessants zien rollen we er rustig op aan, pakken onze camera’s en schieten er vrolijk op los.

De zon komt op

Ganzen in tegenlicht, Arkemheen, 12-5-2021Ganzen in tegenlicht

Langzaam komt de zon op en uiteindelijk piept deze ook door de wolkenband heen. Het is voor mij behelpen op de achterbank tijdens het fotograferen. Ik zit net iets te diep om comfortabel vanuit het raam foto’s te kunnen schieten. Eric geeft mij één van zijn rijstzakken, waar ik bovenop kan gaan zitten. Dat scheelt weer een paar centimeter. Gelukkig is het geen erwtenzak…

Grutto pulletjes, Arkemheen, 12-5-2021Lieve, schattige, donzige grutto pulletjes die ferm verdedigd worden door hun ouders

Grutto, Arkemheen, 12-5-2021Verboden toegang? Daar heb ik schijt an 

Op de weggetjes die wij berijden komen we een paar meer auto’s tegen met fotografen. Soms stapt iemand uit en probeert met statief en laag standpunt foto’s te maken. Maar het lijkt erop dat de vogels zich veel minder van je aantrekken als je gewoon in je auto blijft zitten en van daaruit fotografeert.

Steeds meer mooie momenten

Gele kwikstaart, Arkemheen, 12-5-2021Gele kwikstaart showt zijn staartveren aan een vrouwtje

Witte kwikstaart, Arkemheen, 12-5-2021Witte kwikstaart

Nóg meer mooie vogels

Hoewel de net opkomende zon en mist geweldig mooie fotografiemogelijkheden geven, is het ook wel makkelijk dat het steeds lichter wordt. Ik kan snellere sluitertijden gebruiken en iets meer scherptediepte waardoor de kans kleiner wordt dat ik onscherpe foto’s maak. Het is achterin goed toeven bij Eric, ik kan me volledig op het fotograferen concentreren.

Grutto, Arkemheen, 12-5-2021Struinende grutto, één van de vele in Arkemheen 

Naar een climax

Vechtende grutto's, Arkemheen, 12-5-2021Grutto komt in met gestrekt been

Vechtende grutto's, Arkemheen, 12-5-2021Even positie zoeken 

Vechtende grutto's, Arkemheen, 12-5-2021Ik steek je voor je flikker!

De zon komt steeds hoger zonder écht heel fel te worden. Tegelijkertijd worden de vogels steeds actiever. Het mooiste moment van de ochtend is als we 2 grutto’s vinden die het enorm met elkaar aan de stok hebben. Ze vechten met hun snavels als degens vooruit gestoken, fladderen op en neer en doen aanvallen, waarbij soms de één met z’n snavel de ander hard bij de lurven grijpt. Af en toe is er pauze en vliegt één van de grutto’s naar een paaltje, om vervolgens een nieuwe aanval in te zetten. Reuring alom in Arkemheen.

Grutto, Arkemheen, 12-5-2021Arkemheen: bolwerk van grutto’s

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corrie
2 jaren geleden

Mooie serie heb je kunnen maken vanaf de achterbank, Jody.
Ik vind je gele kwik met gespreide staart en zachtgroene achtergrond het mooist. Knokkende grutto’s zijn top!

Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
2 jaren geleden

Wat een heerlijk ochtendje moet dat zijn geweest, met al die voorjaars-fluiters.
Mooi in beeld gebracht allemaal!

Groetjes, Wouter

Annette Spijker
3 jaren geleden

Tjeetje Jody, wat een prachtige foto’s. Je vroege opstaan is rijkelijk beloond!
De foto’s van de Gele en Witte kwikstaart vind ik echt super mooi, daar moet ik steeds weer even naar kijken.

Groetjes,
Annette

Ria van de haar
Ria van de haar
3 jaren geleden

wauw, prachtige beelden. ik ben blij dat jij daar een slechte nacht voor over hebt, dan draai ik mij nog een keertje om. 😉

Incanto Images
Incanto Images
3 jaren geleden

Het blijft een mooi plekje daar, en op de achterbank heb je mooie foto’s weten te maken…super serie.

Groetjes Von

Hans Brongers
3 jaren geleden

Met veel plezier jouw belevenis in de Arkemheen / Nekkeveld gelezen en jouw fraaie foto’s met genoegen bekeken. Het is een plek waar ik ook erg graag kom. Dank je voor het delen!