Natuurfotografie

Het Leersumse Veld: Libellen van diverse kanten bekeken…….

  • 20 augustus 2014

Sinds ik terug ben van vakantie is de gang ten aanzien van fotograferen er een beetje uit geweest. Ik miste concentratie, en dié foto’s die ik na mijn vakantie gemaakt heb misten scherpte en inspiratie. Maar ziehier, zin komt vanzelf terug, als je maar lang genoeg wacht. De afgelopen week had een paar ochtenden met prachtig licht. Maar helaas, “duty calls” en een paar uurtjes verlof van mijn werk nemen om te gaan fotograferen lukte niet. Afgelopen vrijdag lukte het uiteindelijk wel; de wekker ging om 4.45 u, zodat ik om iets vóór 6 uur op het Leersumse Veld kon zijn. De zonsopgang was niet bijzonder, maar ik heb toch wat tijd besteed aan het maken van landschapsfoto’s bij de plas. Daarna ben ik op zoek gegaan naar libellen en juffers in het lange gras bij de plas. Gelukkig vond ik er snel een paar. Alleen ze zaten allemaal tussen de begroeiing en hingen dus niet echt vrij. Mijn idee was om dezelfde libel op verschillende manieren in beeld te brengen.

Hierbij de eerste serie van 3: de eerste foto heb ik met een groothoeklens genomen, met tegenlicht, en dusdanig scherpgesteld dat alles van voor naar achteren scherp is. Hierbij is de libel volledig in zijn omgeving te zien. De tweede foto is tevens met tegenlicht genomen, waarbij de libel tot een soort van silhouet verworden is. Tot slot een fikse close up. Om zo dichtbij te komen heb ik een z.g. tussenring gebruikt. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van tegenlicht, maar tevens heb ik geflitst. De vleugels van de libel zijn mooi transparant door het tegenlicht en de dauwdruppels zijn mooi te zien door het flitsen. Overigens vind ik het wel een duidelijke maar geen mooie foto, vanwege het harde licht. Mogelijk dat met flitsen betere resultaten te behalen zijn indien ik gebruik zou maken van bijvoorbeeld een speciale macroflitser.

Ook hier een serie van 3: dezelfde libel heb ik vanuit 3 verschillende posities gefotografeerd. De eerste foto heb ik schuin tegen het licht in genomen, waardoor de vleugels en de dauw erop mooi oplichten omdat het licht er doorheen valt. De rest van de libel en de omgeving zijn wat aan de donkere kant. Bij de tweede foto komt het licht meer van achteren. Zowel de libel als de omgeving is goed belicht. De derde foto is dwars door de begroeiing heen geschoten. Hierdoor ontstaat een wat dromerige sfeer. Het licht komt van rechts en de lichtvlekken is weerkaatsing van het licht in de dauw.

De laatste serie van 3: Wederom een tegenlichtfoto, waarbij de vleugels als zilver lijken. Bij de tweede foto heb ik gebruik gemaakt van een z.g. tussenring zodat ik heel dicht op de libel kon gaan zitten. Het licht komt van dezelfde kant als bij de eerste foto. Bij deze foto heb ik de libel met een lampje beschenen en gebruik gemaakt van meer scherpte/diepte. De libel is duidelijk te zien, de vleugels zijn prachtig transparant, maar door het harde licht is er geen sfeer meer over. Die sfeer heb ik geprobeerd terug te brengen in foto 3: weer dezelfde positie, maar dan een stuk naar achteren. Daarbij heb ik dwars door de begroeiing heen gefotografeerd. Lijkt er op de tweede foto een “duiveltje” te hangen; op de derde foto lijkt het meer een “elfje”.

Voor meer impressies van het Leersumse Veld, kijk ook eens bij “Recente foto’s”!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Teun ijff
8 jaren geleden

Wow ! Echt supermooie foto’s van de libellen !!!