Reizen

Jan-van-genten, maar dan helemaal anders

  • 25 juli 2018

De Jan-van-genten van Helgoland hebben vorig jaar een diepe indruk op mij achter gelaten. Ik ben helemaal verrukt geraakt van deze vogels. Want er zijn zó ontzettend veel mogelijkheden om de Jan-van-genten in beeld te brengen. Toen ik vorig jaar terug reisde van Helgoland, zat ik al op ideeën te broeden hoe ik ze nog meer en anders in beeld zou kunnen brengen dan ik al had gedaan. Een volgende reisje naar Helgoland werd kort ná terugkomst gepland en zo had ik bijna een jaar de tijd om na te denken hoe ik het deze keer zou gaan aanpakken. En dus vertrokken we half juni met z’n vieren naar Helgoland: Wouter van de Weerd, Dennis Potman, Mariska Stam en ik.

Jan-van-genten, Helgoland, 14-6-2018

Ondanks goede voornemens kan ik toch nog wel eens de focus kwijt zijn.

De eerste uitvoeringen die bij mij binnen vielen was meer te gaan doen met langere sluitertijden en beweging en flitstechnieken. High en low key had ik de vorige keer al uitgeprobeerd. Niet alles was goed gelukt. Het zou een uitdaging zijn als ik op deze technieken kon voortborduren. Ruis en gebrek aan scherpte zouden geen issue moeten zijn. En kuikens. Ik zou heel graag Jan-van-genten kuikens willen zien, want de vorige keer waren we hiervoor te vroeg. En aan groothoekfotografie en het landschap van Helgoland had ik al helemaal geen aandacht besteed.

Jan-van-genten, Helgoland, 12-6-2018Slechts een beperkt aantal delen van de Jan-van-gent in het kader opnemen kan ook een interessant beeld opleveren.

High key fotografie heb ik vorig jaar ook geprobeerd. Met wisselend succes. Nu heb ik beter door welke omstandigheden gunstig zijn om in high key te fotograferen. Een high key foto is een lichte foto met weinig contrast. Jan-van-Genten lenen zich perfect voor high keyfotografie. Dit komt door hun grotendeels witte verenkleed, donkere vleugeltippen en de prachtige met zwarte lijnen getekende kop. Het high key effect ontstaat als je de vogels fotografeert tegen een lichte achtergrond en circa 2 stops extra belicht. Een grijze effen lucht is heel geschikt voor high key fotografie.

Jan-van-genten, Helgoland, 12-6-2018Mannelijke Jan-van-Genten zijn enorm ambitieus hun vrouwtje het hof te maken. Maar tegelijkertijd ook enorm onhandig. Hier wilde het mannetje zijn vrouwtje met nestmateriaal versieren…. of wilde het eigenlijk gewoon overdragen. 

Jan-van-genten, Helgoland, 11-6-2018Jan-van-genten kijken niet altijd even vriendelijk.

De tegenhanger van high key is low key. Bij low key fotografie belicht je 2 stops (of meer) minder dan je belichtingsmeter aangeeft. Low key techniek past heel goed bij lichtval die veel contrast geeft. De rotskust bij Helgoland kent een aantal inhammen en op bepaalde momenten van de dag valt licht wel op de voorgrond, maar niet op de achtergrond. Hele mooie omstandigheden met veel contrast en goede mogelijkheden voor low key fotografie.

Jan-van-genten, Helgoland, 14-6-2018Persoonlijk vind ik dat contrastrijke foto’s zich ook heel goed voor zwart/wit fotografie lenen.

Jan-van-genten, Helgoland, 15-6-2018Een low key foto in kleur is ook mooi.

Een nieuwe dimensie in mijn fotograferen bracht het fotograferen met flits. Tijdens het macro fotograferen heb ik wel eens het flitsje op de camera gebruikt, maar een losse flitser heb ik nooit gehad. Voor mijn plannen op Helgoland heb ik via Marktplaats een tweedehands flitser gekocht met grote flitscapaciteit. Zou het fotograferen met flits een fiasco worden dan zou ik de flitser voor ongeveer hetzelfde geld dat ik er voor betaald heb weer kunnen doorverkopen.

Jan-van-genten, Helgoland, 11-6-2018Door het inflitsen van de Jan-van-gent ontstaat een heel mooi zacht licht.

Bij het serieus donker worden ontstaan weer andere effecten tijdens het flitsen. Met de zee als donkere achtergrond komen de witte accenten van de Jan-van-gent heel mooi uit.

Jan-van-genten, Helgoland, 13-6-2018Aanvliegende Jan-van-gent, geflitst en onderbelicht.

Mijn volgende stap was fotograferen met flitser én langere sluitertijd. De flitserstand heb ik op het 2de gordijn (rear) gezet. In deze stand flitst de flitser pas op het moment dat de sluiter dichtgaat. En ligt de bewegingsonscherpte achter het bewegende onderwerp, wat natuurlijk overkomt. Bij het flitsen op het 1ste gordijn komt de bewegingsonscherpte namelijk vóór het bewegende onderwerp te liggen.

Jan-van-genten, Helgoland, 11-6-2018De sluitertijd bij deze foto is s 1/30. De foto is uit de hand genomen.

In alle eerlijkheid. Dergelijke foto’s heb ik nog nooit gemaakt. Ik kijk vol verbazing op het schermpje van mijn camera. De flitser staat verder op automatisch (TTL). Het is alleen spelen met de ISO. Hoe hoger de ISO hoe meer flitskracht je hebt, maar hoe meer ruis je krijgt.


Jan-van-genten, Helgoland, 15-6-2018
Vliegbeelden van Jan-van-genten blijft mijn favoriete onderwerp. 

Jan-van-genten, Helgoland, 15-6-2018Jan-van-genten in ochtendlicht met een klein beetje flits en een iets langere sluitertijd.

Vorig jaar heb ik me vooral bezig gehouden met vliegbeelden en portretten. Dit keer wilde ik ook zeker proberen groothoekbeelden te maken. Aan onderstaande foto zit nog een heel grappig verhaal. ‘s-Ochtends zag ik dat één van de mannetjes Jan-van-genten die met zijn vrouwtje en nest redelijk vooraan zat heel actief was met het aanvoeren van nestmateriaal. Mijn toestel stond inmiddels op statief, ik maakte mijn compositie en nu was het wachten totdat hij weer aan kwam vliegen. Foto gemaakt. Mmmm, ik ben niet helemaal tevreden. Compositie bijgesteld, en daar kwam hij weer. Foto gemaakt. Mmmm, kan nog iets beter. Maar het mannetje was voor nu klaar. Knuffelen, verenpak bewerken, slapen, knuffelen, verenpak bewerken, slapen. Ik heb 3 uur staan wachten in de hoop dat hij weer zou gaan vliegen om nestmateriaal te halen en weer terug zou komen. Op een bepaald moment durfde ik niet meer te vertrekken uit angst dat de vogel dan zou gaan vliegen. Uiteindelijk is mijn geduld beloond.

Jan-van-genten, Helgoland, 12-6-2018Een Jan-van-gent vlak vóór de landing, knuffelpartij en verdere nestopbouw.

Uiteindelijk is het hele ritueel hier in het voorjaar op Helgoland te doen om de geboorte van jongen. Vorig jaar was ik hiervoor te vroeg, maar dit jaar hebben we er her en der wel kunnen zien.

Jan-van-genten, Helgoland, 15-6-2018Hier en daar waren kuikens te zien, als ze even onder hun moeder uit piepten. 

Helgoland is eigenlijk een rots van 1,7 km lengte die een meter of 40 uit zee steekt. Vanuit het oogpunt van landschapsfotografie heeft het eiland een paar interessante punten. Onderstaande foto is vanaf één van de punten genomen waar veel Jan-van-genten zitten. Van hieruit kijk je richting dorp en haven. De zon komt nét op.

Helgoland, 16-5-2018Helgoland tijdens zonsopkomst.

Ook humor hoort bij fotograferen. Soms zie je ze liever van achteren dan van voren.


Jan-van-genten, Helgoland, 11-6-2018
Een Jan-van-gent zoals ik ze heel veel gezien heb.

Dit is mijn samenvatting van 5 dagen fotograferen op Helgoland. Ja, ik heb nog heel veel andere foto’s. Ook zijn we nog een dag op Düne geweest. Maar nóg meer foto’s tonen zou alleen maar herhaling zijn van soorten beelden die ik vorig jaar en nu heb laten zien. Kijk voor meer foto’s ook eens naar mijn blogs: Helgoland: Jan van genten in rep en roer, Jan van genten in high en low keyZeehonden op Düne, om te lachuuuhhh., Helgoland, De zeehondenpuppyfotografie schaamte voorbij,

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
5 jaren geleden

Geweldige blog weer Jody, met een prachtige serie foto’s!
Erg leuk om te lezen wat jouw plannen vooraf waren en te zien wat een fraaie resultaten dat heeft opgeleverd.
Ik was bang dat je met alleen maar vluchtfoto’s thuis was gekomen, maar dat valt nog wel mee… 😉

Foto 2 vind ik erg geslaagd, leuk zo’n gedurfde andere compositie! En ook 3 is een mooi intieme momentopname.
Verder vind ik de (vlucht)foto’s met langere sluitertijd/beweging heel er fraai geworden. 7, 9 10 en 11 zijn echt anders dan anders, wel nog steeds zeer herkenbare Jan-van-Genten, maar met een bijzondere, artistieke uitstraling.

Knap dat je deze beperkte samenvatting, met een goed overzicht van de diverse mogelijkheden, uit al jouw foto’s hebt weten te maken. Je hebt vast nog een hele berg aan vergelijkbare erg mooie foto’s! 🙂
(zijn de meeuwen op Düne bij jou overigens nog iets geworden? Die mis ik hier toch wel…)

Groetjes, Wouter

nb: en nu klaar met Helgoland, of wil je nog eens terug? 😉

Jacques De Craene
Jacques De Craene
5 jaren geleden

Weeral een prachtige reeks Jody.
En nog leerzaam ook .
Je kan gerust een volmaakte workshop geven, denk voor gevorderden.
Jacques