Landschappen

Kinderdijk: Uitgekiende zonsopkomsten

  • 16 maart 2016

Afgelopen jaar ben ik al meerdere keren naar de molens van Kinderdijk geweest om te fotograferen. Ik heb geprobeerd om verschillende weersomstandigheden op te zoeken en verschillende standpunten. Tijdens de kerstvakantie ben ik op het idee gekomen om de standen van de zonsopkomst en zonsondergang eens te bestuderen rond Kinderdijk door middel van de webapplicatie The Photographer’s Ephemeris. Toen kwam ik erachter dat ongeveer  in week 7 van dit jaar de zon midden in de vaart  van het Achterwaterschap op zou komen. Dat zou wel eens een spektakel kunnen worden! In week 6/7 werd het steeds kouder en ontstond er matige nachtvorst. Op de ochtend van 17 februari heb ik de moed bij elkaar geschraapt en ben ik in alle vroegte richting Kinderdijk gereden. Het zag er naar uit dat het een wolkeloze zonsopkomst zou worden. Bij aankomst in Kinderdijk viel mijn mond open: de hele vaart was van vóór naar achteren dicht gevroren. Wat een spectaculair gezicht! Het leek wel de vooravond van de Elfstedentocht! Vanaf de parkeerplaats ben ik naar achteren gelopen, de plek waar de zon in de vaart zou opkomen. Het was nog donker en er waren al een aantal fotografen aanwezig. Het is natuurlijk een utopie om te denken dat ik de enige zou zijn die dit zou bedenken. Van een Duits echtpaar mocht ik het vlondertje delen dat récht en ongehinderd uitzicht op de vaart en de molens gaf. Daar heb ik samen met hen ongeveer een uur lang de zonsopkomst afgewacht en steeds gefotografeerd.

Na zonsopkomst ben ik nog een aantal favoriete plekjes af geweest, om daarna vanuit Kinderdijk me naar mijn werk te begeven.

Maar toen ik bij Kinderdijk wegreed had ik al weer nieuwe plannen en ideeën in mijn hoofd. Dat ijs op de vaart was geweldig en voor deze winter wel een beetje een unicum. Morgen terug! Met twijfel in mijn lijf sta ik de volgende dag wederom vroeg op. Er komt bewolking. Maar hoe dik zal deze zijn? En hoe zijn dan de omstandigheden in Kinderdijk? Hoewel het bijna een uur rijden is vanaf mijn woonplaats, besluit ik toch maar het risico te nemen en te gaan. Nu ben ik in eerste instantie de enige die het plan opgevat heeft aan de Kinderdijk te fotograferen. Maar even later komt er toch nog een andere fotograaf aan. Dit blijkt Ronald Verwijs te zijn. De bewolking is perfect, licht en mooi voor weerkaatsing van het zonlicht. De zonsopkomst is één groot feest van kleuren! Wat totaal anders dan de zonsopkomst op woensdag!

Hoewel woensdagochtend ná zonsopkomst de lucht en het licht al snel bleek werd, verdwijnt nu de zon achter een dun laagje wolken en ontstaat er een prachtig diffuus licht, waardoor we nog lang tegen het licht in kunnen door fotograferen. Wel verdwijnt het kleurenspektakel langzaam uit de lucht.

Ik heb ook wel eens mis gegokt en ben ik in alle vroegte op een locatie gekomen, waar vervolgens niets gebeurde. Nu had ik mazzel en voel ik me zeer bevoorrecht dat ik dit heb mogen beleven en fotografisch heb kunnen vastleggen.

Kijk voor meer foto’s van de Kinderdijk ook eens bij recente foto’s of naar mijn blog: Kinderdijk: een projectje landschapsfotografie.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joyce
Joyce
1 jaar geleden

Hoi Jody,

Ik wil ook graag de molens bezoeken bij zonsopkomst/ondergang, echter zie ik dat het terrein maar beperkt geopend is waardoor dit niet mogelijk is. Heb jij een tip qua locatie/parkeerplaats van waar de molens te fotograferen zijn buiten openingstijden? Mag evt. ook even via de mail reageren :).

Alvast bedankt.

Monique Baart
Monique Baart
8 jaren geleden

Opnieuw een prachtige serie, Vooral de derde rij top hoor

Menno
Menno
8 jaren geleden

Geweldig mooie foto’s. Top!

Loes Belovics
8 jaren geleden

Wat een moed om nog vóór je werk zo vroeg op pad te gaan, dat breng ik helaas echt niet op, zelfs niet als ik zie wat een mooie ochtenden je dan kunt beleven….
Vooral de tweede ochtend is top!

Groet Loes

Wouter van de weerd
8 jaren geleden

Hoi Jody,
Prachtige blog weer, met een mooi inkijkje in jouw voorbereidingen en volharding bij dit fotoproject. En leuk om ook de foto’s te zienvan de mindere ochtenden.

Een heerlijk kadootje, het ijs op de vaart. Dat zijn de momenten met het heerlijke gevoel dat het vroege opstaan niet voor niets was 🙂
Wat een heerlijke kleuren die tweede ochtend!

Groetjes, Wouter

francoise
francoise
8 jaren geleden

Hoi Jody!