Bloemen en planten

Meervoudige belichting, dubbele bodem?

  • 8 juli 2015

Eind juni heb ik bij Loulou Beavers de fotoworkshop “meervoudige belichting” gevolgd. Ik was in deze techniek geïnteresseerd geraakt na het zien van voorbeelden op de website van Loulou zelf, en ook op de fotowebsite 500px. Meervoudige belichting houdt in dat je 2 foto’s maakt en deze over elkaar heen plakt. Je kunt bij de twee foto’s variëren in scherpstelpunten, diafragma en/of sluitertijd. Een effect dat je kunt bereiken met meervoudige belichting is dat het eindresultaat een dromerige feeërieke uitstraling krijgt. Ook is het mogelijk bij meervoudige belichting om een storende achter- of voorgrond meer te vervagen. Of juist 2 delen in een foto tegelijk scherp krijgen wat in een normale situatie niet zou lukken. Bij het zien van de resultaten kreeg ik beelden hoe ik meervoudige belichting zou kunnen toepassen bij macro fotografie of landschapsfotografie. De workshop werd door Loulou in Garderen gegeven: ‘s-ochtends en stukje theorie, beetje oefenen ter plaatse en daarna lunch. En ‘s-middags naar Landgoed Staverden om eens flink te oefenen met meervoudige belichting in het park, met de waterpartijen, de bloembedden en in het bos. Het theoretisch gedeelte vond ik zeer interessant, want we konden naar aanleiding van een aantal voorbeelden die Loulou presenteerde, haar het hemd van het lijf vragen over hoe ze tot bepaalde resultaten was gekomen. Het oefenrondje op de parkeerplaats van de cursuslocatie had voor mij een paar “Ah-Ha” momenten, vooral in de trant van “Aaaahhhh, dat lukt dus niet”. Meervoudige belichting kun je op 2 manieren verkrijgen: door 2 foto’s te maken en deze achteraf in Photoshop over elkaar heen te plakken of doordat de camera zelf de foto’s over elkaar plakt. Mijn camera heeft een speciale instelling voor meervoudige belichting. Na de lunch zijn we met z’n allen naar Landgoed Staverden gereden voor het praktijkgedeelte van de workshop.

Meervoudige belichting, Landgoed Staverden, Staverden, 27-6-2015

Na een aantal pogingen om foto’s te maken met een scherpe foto en een wazige foto over elkaar was bovenstaande foto één van de resultaten. Het dromerige effect lukte al snel. Het licht echter, veroorzaakt op bovenstaande foto wel wat vlekkerige effecten. Verder had ik het idee dat Penny de Jager (bekend bij hen die van middelbare leeftijd zijn) zó maar eens voorbij zweven kon…..

Meervoudige belichting, Landgoed Staverden, Staverden, 27-6-2015

Bij de bovenstaande foto komt het effect van de meervoudige belichting beter tot z’n recht. Eigenlijk is het me nog nooit gelukt om vingerhoedskruid op een interessante manier op de foto vast te leggen. Tot bovenstaande poging. De meervoudige belichting verzacht de counteren van de bloemen én de lichtval, waardoor er een hele mooie softe afbeelding ontstaat.

sized_DSC_4459ps

Nu krijg ik de smaak te pakken. De voorste bloemen staan in de schaduw. De achterste bloemen staan in het licht. Door de 2de foto wazig te maken (ik draai dan de focus naar mij toe), ontstaat de softe sfeer in de foto en wordt de achtergrond nog waziger, en dus ook minder druk, dan bij een gewone enkelvoudige foto.

Meervoudige belichting, Landgoed Staverden, Staverden, 27-6-2015

Tot slot de laatste foto. Hierbij heb ik scherp gesteld op de voorste bloem. Tijdens het nemen van de foto was het bewolkt. Door de meervoudige belichting ontstaat er een hele aparte belichting, die ik zelf magisch realistisch zou noemen. Met recht een plaat met een dubbele bodem……

Ik vond het een enorme leuke workshop, waarbij ik door de theorie van Loulou een heleboel wetenswaardigheden niet zelf hoef uit te vinden en het praktijkgedeelte zeer leuk en leerzaam was.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Auw, Penny de Jager, ja die ken ik ook nog wel… 😉
Ach ja, gisteravond hadden we het op het terras nog over de Commodore 64 en 14k4 modems enzo, haha

Leuk om jouw resultaten te zien! Ik wil hier zelf ook nog steeds eens goed mee gaan stoeien, maar dat komt er op de één of andere manier niet van. Een workshop is dan wel een goed idee eigenlijk. En jouw foto’s inspireren ook weer om dit te gaan doen.

Zelf vind ik de laatste twee foto’s het fraaist. Waarschijnlijk omdat het daar niet opvalt dat het een dubbele opname is, waardoor het nog ‘natuurlijk’ oogt.
De derde vind ik echt heel mooi, heerlijke zachte sfeer!

Groetjes, Wouter

Anne-Miek
8 jaren geleden

Hoi,
Ik heb deze workshop as zaterdag op het programma staan, maar dan in Kalmthout.
Dat belooft een mooie en interessante dag te worden !!!

Prachtige resultaten !