Landschappen

Natuurmonumenten en spiegeltje, spiegeltje ……….

  • 26 augustus 2015

Natuurmonumenten organiseert veel activiteiten van allerlei aard: wilgen knotten, uilenballen pluizen, boottochten door natuurgebieden, avondwandelingen, reeën spotten, etc, etc. Zo ook boottochten speciaal voor fotografen. De activiteiten worden veelal geleid door zeer enthousiaste vrijwilligers, die vaak ook nog eens veel kennis hebben van het onderwerp waar de activiteit over gaat. Natuurmonumenten geeft kortingen aan leden, dus als je af en toe deel wilt nemen aan de activiteiten is het al gauw lonend om lid te worden van Natuurmonumenten. In de maand augustus heb ik samen met een aantal fotografievrienden deelgenomen aan twee fotografie boottochten van Natuurmonumenten: één over het Naardermeer en één over de Nieuwkoopse Plassen. Beide tochten vonden in de ochtend plaats. De tocht over het Naardermeer en omgeving stond voor mij vooral in het licht van weerspiegelingen en het prachtige ochtendlicht. We voeren door vaarten waarvan de oevers dicht begroeid waren. Het leek wel een mangrovebos.

De boottocht was heerlijk ontspannend: vanaf de vroege ochtend zaten we al in T- shirtje, hoewel het toch wel aan de lichtval te zien is dat de zomer aan het voorbij gaan is. Onderweg kwamen we meerdere fotografie-onderwerpen tegen: landschap, vogels, spinnen met nesten vol jongen, zonnedauw en vele waterlelies. Tussendoor zijn we nog even uit de boot geweest om op een nat graslandje te fotograferen.

De 2de boottocht had als fotografie-thema macro en vond plaats op de Nieuwkoopse Plassen. Ook op deze dag was het prachtig weer. Een beetje saaie zonsopkomst zelfs. Niet om te zeuren, een loodgrijze egale lucht, al dan niet met regen, is het ergste wat me qua weertype op zo’n moment kan overkomen. Het mooiste moment van deze ochtend was voor mij de ochtendzon die op een heel veld met leliebladeren scheen. Ook tijdens deze tocht zijn we een tijdje uit de boot geweest om te fotograferen.

Het waterlandschap bij de Nieuwkoopse Plassen is weer totaal anders dan die bij het Naardermeer. Hier veel meer open grasland met vaarten er door heen. Terwijl we bij de eerste boottocht toch wel met een man of 12 op de boot zaten, waren er nu slechts 5 deelnemers. Ruimte genoeg om onze tassen neer te leggen en op en neer te lopen. Ook dit tochtje was heerlijk ontspannen. Na verloop van tijd krijg ik genoeg van het fotograferen en geniet ik van het vaartochtje, het zonnetje, de commentaren van de gidsen en de deelnemers en de omgeving.

We sluiten af met koffie met gebak en een gezellig praatje. Daarna hebben we nog bijna een hele dag vóór ons.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loes Belovics
8 jaren geleden

Leuk, op het Naardermeer heb ik ook eens zo’n foto-vaartocht gemaakt, ook in de vroege ochtend, maar dan in het voorjaar. Ik kwam dus thuis met hele andere beelden. Jouw jungle-foto’s hebben een hele mooie sfeer, en die eerste waterlelie is schitterend! Bijzonder dat je de Purperreiger zo mooi in beeld kreeg.
Ook op de Nieuwkoopse Plassen heb ik eens zo’n vroege tocht gemaakt, dauwvaren op Hemelvaartsdag, wij troffen toen wel een geweldig mooie zonsopkomst. ’t Is altijd een gok. Je brengt we wel op een idee om zoiets weer eens te gaan doen!

Groetjes Loes

Menno99
8 jaren geleden

Deze serie foto’s laten zien dat je niet alleen een geweldig fotograaf bent maar zeker ook een natuurliefhebber die “oog” heeft voor de details. SUPER mooie foto’s. :-))

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Je bent echt goed bezig met jouw foto-uitstapjes en avonturen! 🙂
Het lijkt mij erg lastig om vanuit een boot te fotograferen: weinig tijd om compositie goed te bepalen/vasthouden, beweging van de boot, …
Maar dat is je toch wel aardig goed gelukt. De eerste 3 foto’s geven inderdaad wel een lekker jungle-sfeertje, en de reiger staat er ook fraai op.
Maar mijn favoriet is de eerste waterlelie. Heerlijk beeld zo!

Bij de Nieuwkoopse plassen mis ik een beetje de macro-foto’s, gezien het thema… 😉

Groetjes, Wouter

Paul
8 jaren geleden

Hoi Jody, leuke blog en ook je andere foto’s zijn mooi. Wellicht tot een volgende keer.

Groeten,
Paul

Linda
8 jaren geleden

Hoi Jody,

Weer een leuk Blog begeleid met hele mooie sfeer foto’s Een mooie impressie van 2 leuke vaartochten.

Groetjes,
Linda.

Yvonne - Incanto Images Fotografie

Je krijgt de mooiste plekjes te zien. alleen het gaat soms net even iets te snel. Je hebt er mooie beelden van weten te maken.

Groetjes Von