Landschappen

Opaalkust in zwart/wit

  • 17 mei 2015

Al een tijdje heb ik naast kleurenfotografie ook grote interesse in zwart/wit. Tijdens het uitzoeken van mijn foto’s die ik aan de Opaalkust heb gemaakt, ontstond bij mij het idee om een aantal foto’s om te zetten naar zwart/wit. Ik vind dat de beelden zich hiervoor erg goed lenen. Daarbij werken de weersomstandigheden die ik heb gehad aan de Opaalkust hier erg goed aan mee. Sinds kort heb ik het fotoprogramma Google Nik Collection. Onderdeel hiervan is Silver Efex Pro 2, een programma om foto’s in zwart/wit om te zetten. Je kunt handmatig de foto bewerken, maar je kunt ook gebruik maken van een groot aantal voorinstellingen. Je leest je foto in in het programma en je bekijkt je foto per instelling. Je kiest de instelling die je het beste bij de omstandigheden vindt passen of je kiest wat je het mooiste vindt uitkomen.

Ik heb ervoor gekozen om alle foto’s pittig af te werken in zwart/wit: hoog in contrast en hoog in scherpte of structuur. Gezien de weersomstandigheden vind ik dat goed passen. En het werkt ook goed bij de foto met de palen en de enorme schaduwen hierboven, zonnig weer dus.

Ook vind ik dat de wat ruwe afwerking het goed doet met de effecten van langere sluitertijden. De strepen in het water en in de lucht worden extra geaccentueerd. Een aantal van de zwart/wit foto’s in dit blog heb ik ook gepubliceerd als kleurenfoto. De foto’s in kleur komen in mijn ogen veel rustieker en egaler over. In zwart/wit heb je in mijn beleving meer mogelijkheden om te spelen met contrasten. Overigens zou ik ook zwart/wit versies van de foto’s kunnen maken die veel rustieker overkomen dan de foto’s in dit blog.

Zwart/wit werkt ook goed bij de dijk bij het strand van Sangatte. Hier werkt het zelfs vervreemdend. Welke gedachten komen er bij je op als je de foto van het de dijk en met de huizenrij bekijkt?

Tot slot: mijn favoriete palen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
9 jaren geleden

Hoi Jody,
Mooie serie in zwart-wit!
Ik heb bij een eerdere blog van je eens een opmerking gemaakt dat de z-w omzetting wel wat ‘pittiger’ van mij mocht, maar in deze serie heb je een prachtig contrast weten te geven aan de foto’s. Top.
De onderwerpen lenen zich er ook prima voor. Vooral 1, 3, 6, 7 en 9 spreken mij erg aan. Die trap die zo in het niets verdwijnt: mooi beeld!

Groetjes, Wouter

Loes Belovics
9 jaren geleden

Hoi Jody, wat een toeval, ik heb ook sinds kort de Nik collection, speciaal aangeschaft met het oop op de Opaalkust voor Z/W en HDR, maar ik heb daar uiteindelijk nog niks mee gedaan.
Ik heb wel al lekker zitten stoeien in Color Efex Pro, en ach, de rest komt wel, toch?
Mooi hoor, deze serie in Z/W, hoewel niet alle beelden me evenveel aanspreken.
Nr 2 springt er uit door de mooie verdeling van de palen en de mooie lange schaduwen. Jammer dat de wolkenluch niet wat evenwichtiger over het beeld verdeeld is, ach ja, zo is het altijd wat 😉
De foto’s van de trap in Sangatte vind ik heel boeiend en origineel. In Sangatte zijn wij helemaal niet geweest, nog maar een keertje terug dan.
Staan de palen van foto 10 en 11 zo scheef of is dat vertekening van je groothoeklens? Wel mooie beelden overigens.

Groetjes Loes

Loes Belovics
9 jaren geleden

Hoi Jody, wat een toeval, ik heb ook sinds kort de Nik collection, speciaal aangeschaft met het oop op de Opaalkust voor Z/W en HDR, maar ik heb daar uiteindelijk nog niks mee gedaan.
Ik heb wel al lekker zitten stoeien in Color Efex Pro, en ach, de rest komt wel, toch?
Mooi hoor, deze serie in Z/W, hoewel niet alle beelden me evenveel aanspreken.
Nr 2 springt er uit door de mooie verdeling van de palen en de mooie lange schaduwen. Jammer dat de wolkenluch niet wat evenwichtiger over het beeld verdeeld is, ach ja, zo is het altijd wat 😉
De foto’s van de trap in Sangatte vind ik heel boeiend en origineel. In Sangatte zijn wij helemaal niet geweest, nog maar een keertje terug dan.
Staan de palen van foto 10 en 11 zo scheef of is dat vertekening van je groothoeklens? Wel mooie beelden overigens.

Groetjes Loes