Bloemen en planten

Sneeuwklokjes wat de klok luidt

  • 7 februari 2015

Al eerder dan ik zelf verwacht had, ben ik met mijn fotocamera op pad geweest. Fotomaatje Ronald benaderde mij afgelopen week met de vraag of ik bij mij in de buurt al sneeuwklokjes had waargenomen. Dus ben ik maandag ná werktijd nog even Amelisweerd ingedoken. In potentie klokjes genoeg, maar de meesten waren nog gesloten. Met woensdag en donderdag een 2-daagse conferentie met mijn werk in het vooruitzicht, verwachtte ik dat bij mij vrijdag de spanning aardig van de boog zou zijn. Dus waarom maar geen dagje vrij nemen om lekker te gaan fotograferen?  Amelisweerd ligt een kilometer of 12 van mijn huis af. Vanaf mijn werk is het 9 kilometer. Een luxepositie! Want als ik wil kan ik én een paar uurtjes fotograferen én een paar uurtjes werken op dezelfde dag zonder al te veel reistijd kwijt te zijn. Afijn, vrijdag niks werken, lekker vrij genomen, en om 9 uur met Ronald bij Amelisweerd afgesproken. De meeste sneeuwklokjes staan in het gebied van Nieuw Amelisweerd. Maar omdat wij bij Oud Amelisweerd hadden geparkeerd en hier ook het gebied zijn ingelopen, hebben we ons eerst fotografisch geconcentreerd op de sneeuwklokjes die hier stonden.

Beide foto’s zijn vanaf de grond gemaakt, dóór begroeiing heen. De foto met de 3 sneeuwklokjes heb ik ook écht zo bedoeld; ik zag de symmetrie en heb deze ook zo geprobeerd vast te leggen. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat niet alle drie de klokjes scherp zijn. Hoewel ik de foto’s met witbalans daglicht heb genomen, heb ik de foto’s in nabewerking nog een extra koele sfeer meegegeven. Dat vond ik wel passen. Hoewel ik in de loop van de jaren vaak tijdens wandeltochten door het gebied van Amelisweerd heb gelopen, was ik toch niet goed op de hoogte wat het gebied nu precies te bieden had. Toen ik me steeds meer begon te interesseren voor fotografie ben ik me verder in dit gebied gaan verdiepen. Vorig jaar heb ik me ergens in maart aangesloten bij een rondleiding met als onderwerp Stinzenflora, die via “Vrienden van Ameliseerd” werd georganiseerd. In 2009 heeft Ecologisch Adviesburo Meulenbroek in samenwerking met Ecologisch Adviesbureau Maes een inventarisatie gehouden van de Stinzenplanten op de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen, en hierover een rapport uitgebracht. Een prachtige handleiding waar alle locaties aangegeven zijn per Stinzenplant en waarmee jij als geïntresseerde fotograaf je in ieder geval kunt vermaken van februari met sneeuwklokjes en krokussen, maart met bosanemonen, april met boshyacinten en wilde tulpen tot en met eind april/mei met daslook. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Terug naar de sneeuwklokjes:

Mooi mazzel was dat er hier en daar nog sneeuwresten lagen. Dat geeft toch weer een extra dimensie aan het onderwerp sneeuwklokjes. Bij deze foto’s ben ik vooral uitgegaan van de donkere sfeer in het bos, en vooral laag aan de grond. In de ochtend was het behoorlijk koud. Rond een uur of 11 zijn we dan ook lekker koffie gaan drinken bij “De Veldkeuken”, wat ongeveer 75 meter van onze fotografieplek lag. Na weer te zijn opgewarmd en naast koffie ook een lekker gebakje te hebben genuttigd, zijn we op ons gemak naar het gebied van Nieuw Amelisweerd gewandeld. Deze laatste twee foto’s zijn in Nieuw Amelisweerd gemaakt.

Nog steeds vanaf de grond genomen. Met de laatste foto ben ik het meest happy. Ik wilde een “loner”, een eenzaam sneeuwklokje vastleggen. Eentje waarbij je gedachten krijgt dat ie als eerste zijn kopje boven de grond heeft uitgestoken. Mooi effect geeft de sneeuw hierbij, zowel door de geringe scherptediepte als door de slingerbeweging die de baan sneeuw maakt.

Tot 3 uur in de middag hebben we het fotograferen vol gehouden. Hierna nog een afsluiter bij “De Veldkeuken” gedaan. En toen was het mooi geweest. De komende weken zal ik ongetwijfeld vaker in het gebied Amelisweerd te vinden zijn. Hou hiervoor ook “meest recente foto’s” pagina in de gaten.

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties