Natuurfotografie

Steenuilen op boerenerf: twee hartverwarmende avonden

  • 3 augustus 2017

Foto’s van Steenuilen zijn zo langzamerhand gemeengoed op Facebook en internet. Dit seizoen heb ik er weer heel wat voorbij zien komen. Veel foto’s worden door hardwerkende natuurfotografen in het wild gemaakt. Maar een heleboel foto’s komen van een specifiek boerenerf waar Hans Menop en Cees Uri (https://noctuanaturehides.nl/) een setting hebben gemaakt om de Steenuilen die daar van nature broeden vrij en met minimale verstoring te kunnen fotograferen.

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017Één van de drie Steenuilenjongen die dit jaar op het betreffende erf geboren zijn.

Ik was vorig jaar zó gegrepen door de foto’s die ik hiervan op Facebook gezien heb, dat ik in februari van dit jaar al contact met Hans Menop opnam om een datum vast te leggen om daar te kunnen gaan fotograferen. Ik wilde mezelf namelijk deze fotosessie kado doen voor mijn 50ste verjaardag. Toen ik later met Ronald van Dijk sprak en we weer eens een afspraak wilden maken om vanuit een vogelhut te fotograferen, heb ik hem direct meegevraagd. Omdat ik naast het fotograferen ook heel enthousiast was over de beleving ben ik later nóg een keer bij deze Steenuilen geweest. Dit keer samen met Mariska Stam.

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017“First contact”.

Voor het eerst van mijn leven zie ik een Steenuil van dichtbij. Eigenlijk was dit moment ook heel komisch. Hans zijn auto was nog niet van het erf afgereden en de eerste Steenuil kwam de stand van zaken al opnemen. Die ochtend had het geregend en was er niet gefotografeerd en dus niet gevoerd. Ik vind mijn gevoel bijna onbeschrijfelijk bij het in de weer zien van de Steenuilen. Het gevoel hangt ergens tussen euforie van het unieke moment, spanning om alles te willen volgen en fotograferen en ontroering om het mee te kunnen maken.

Kuiken piepend naar zijn ouders om eten.

Op een deel van het erf van de boerderij hebben Hans en Cees op een heel natuurlijke wijze wat attributen neergezet waar de Steenuilen op kunnen gaan zitten. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld mooie houten verweerde palen, een houten wiel, een melkbus, verweerde houten werktuigen, etc. Er worden meelwormen en levende en dode muizen neergelegd om het voor de Steenuilen aantrekkelijk te maken ook daadwerkelijk op of bij de attributen neer te strijken.

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017

Ja hoor, de eerste muis is gevonden en opgepikt door één van de ouders.

Wat een mazzel voor mij dat ik ervoor klaar zat toen de Steenuil de eerste muis kwam oppikken. Persoonlijk heb ik er niet zo’n moeite mee dat de Steenuilen speciaal voor de fotografen gevoerd worden. Qua voedsel heeft dit gezinnetje een goede start. Ik heb overigens ook gezien dat er muizen aan de jongen gevoerd werden die niet door ons neergelegd waren, maar door de ouders gevangen in het veld.

Steenuil, Barchem, Nederland, 20-7-2017Een maand later ving de jonge Steenuil zelf zijn muis. Ja, zielig, heel even….

Hans en Cees hebben een 2 persoons fotohut op het erf staan, van waaruit je kunt fotograferen. Deze hut is voorzien van stoelen en een slider systeem waarop je je camera kunt monteren. Je fotografeert door een net heen. Ik denk dat de Steenuilen eigenlijk helemaal niet onder de indruk zijn van het bewegen van het net en het geklik van de camera’s. Alle foto’s zijn gemaakt met mijn fullframe camera en een 80-400 mm lens. De meeste foto’s zijn op 400 mm geschoten. De meest verre punten van de setting zijn ongeveer een meter of 10 á 15 van de fotohut af. Bijna alle foto’s zijn in nabewerking in meer of mindere mate gecropt.

Ook een heel geslaagd attribuut is de melkbus!

Het weer was deze dagen voornamelijk bewolkt. Op zich beter dan een volle zon die knalharde contrasten geeft. Gelukkig is in de loop van de avond de zon nog een paar keer door gekomen, waarvan we ook dankbaar gebruik hebben kunnen maken. Dit licht is zacht.

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017Steenuilen doen het ook goed in zwart/wit!

Steenuil, Barchem, Nederland, 20-7-2017“Zo, komt nu dan toch eindelijk de zon door?” Prachtig hoe de pupillen reageren op het licht.

Tijdens mijn tweede fotosessie (eind juli) was de Steenuilenactiviteit wel een stuk minder. Naar ik begrepen heb waren 2 van de 3 jongen dood. Één heeft op een zeker moment ergens klem gezeten en niet weg kunnen komen. Het lijkje is pas veel later bij toeval gevonden. De tweede was ziek. Uiteindelijk nemen de ouders de grootgebrachte jongen (of in dit geval één) steeds verder mee van hun territorium vandaan. Tenslotte moet het jong zijn eigen plek en territorium gaan vinden.

Steenuil, Barchem, Nederland, 20-7-2017“Hoezo lijk ik op Barbapapa?!”

Steenuil, Barchem, Nederland, 20-7-2017“Ga ik wel of geen modderbad nemen?!”

tijdens mijn eerste fotosessie is het mij niet gelukt om een Steenuil vliegend én scherp te fotograferen. Om de ruis te drukken had ik mijn sluitertijd vrij langzaam staan (s/250) en waren de vliegfoto’s bewogen. Tijdens mijn tweede fotosessie had ik als voorzorg mijn sluitertijd juist snel gezet (s/1000), met als gevolg ook een hogere iso en dus meer ruis. Helaas waren er nu veel minder vliegmomenten, waardoor ik eigenlijk voor niets met een snellere sluitertijd heb gefotografeerd.

Steenuil, Barchem, Nederland, 20-7-2017“Wat een prachtige vogel!”.

Tot slot de allerliefste scene die ik in persoon ooit tussen twee vogels heb mogen zien:

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017

Steenuil, Barchem, Nederland, 25-6-2017“Oogjes dicht en snaveltjes toe!”

Uilen intrigeren mensen al voor eeuwen en er werd vooral symboliek aan toegekend. Zo verwerkte kunstenaar Jeroen Bosch verschillende soorten uilen in zijn schilderwerken. Volgens deskundigen stonden zijn uilen voor bedriegelijke verleiding en geniep (dit laatste vooral door het jagen in de nacht op onschuldige slachtoffers). Uilen oefenen duidelijk aantrekkingskracht uit op mensen. Ik denk dat mijn ontstane interesse voor de Steenuil ook een dubbele bodem heeft: de indringende en grote ogen, de scherpe snavel en de genadeloze jacht. Maar daarentegen ook de lieflijke vorm, geringe grootte en bijna aaibare uiterlijk. En nog een leuke anekdote: “uil” was het eerste woord dat ik kon spreken. Ik heb een bandopname waarop mijn moeder mij het woordje “mama” probeert te ontfutselen. Op de achtergrond begint ineens de tune van de Fabeltjeskrant te spelen, waarschijnlijk uit de televisie. Ik begin luidkeels “uil, uil, uil” te brullen…. Sorry, mam….

Hans Menop heeft meer vogelprojecten op zijn erf lopen. Zo heeft hij dit jaar ook een broedend paar Kerkuilen in zijn schuur zitten. Hopelijk broeden ze volgend jaar weer. Mariska’s plekje en de mijne zijn al gereserveerd!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corrie Schalij
6 jaren geleden

Ha Jody,
prachtige foto’s en leuk beschreven.
Die laatste foto’s zijn echte “smeltplaatjes”- zó lief met elkaar.

Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
6 jaren geleden

Hoi Jody,

Prachtige serie foto’s! Je investering in de 80-400mm heeft nu al zijn vruchten afgeworpen 🙂
Ook een mooi, persoonlijk verhaal erbij. En waarin je ook duidelijk beschrijft hoe je de foto’s gemaakt hebt.
De bijschriften zijn ook goed en humorvol gekozen 🙂

De zwart-wit omzetting vind ik erg fraai geworden, dat leent zich er inderdaad goed voor.

Groetjes, Wouter

klaproos
6 jaren geleden

Fantastische serie, en als je zó met respect met dieren om gaat kan ik elke opstelling hebben:-)
er zijn mensen hier in mijn omgeving die tot drie keer toe de grauwe klauwier uit haar nest hebben weten te verjagen met hun “constante ” geknip van dichtbij..
hemeltergend… ik hoop dat ze tevreden zijn als ze naar hun foto’s kijken. anders was het allemaal voor niets 🙁
ik heb genoten van jouw foto’s en uitleg,
vraag me alleen af of voeren wel zo goed is, moeten ze niet zelf leren jagen, en niet alleen wachten op eten ??