Natuurfotografie

Vlinder locaties in Viroinval

  • 12 augustus 2020

Het was nog spannend! Vrijdag 19 juni werden we bij B&B La Calestienne (uitstekend logeren en eten!) in Nismes Viroinval verwacht. Er was door het corona virus al sinds maart geen verkeer tussen Nederland en België toegestaan. Uiteindelijk hoorden we 2 weken vóór die datum dat de grens tussen België en Nederland waarschijnlijk op maandag 15 juni open zou gaan. En zo geschiedde. Gelukkig! Want ik had inmiddels wel zin in een uitje naar de vlinder locaties in Viroinval na vanaf half maart een heel groot deel van mijn tijd thuis gezeten te hebben. 100% thuiswerken, beetje boodschappen doen en geen zin in het weekend in mijn Utrechtse omgeving de hort op te gaan omdat ik het te druk vond. Gelukkig kon ik af en toe een weekend naar een vriend in de Noordoostpolder. En inmiddels ga ik ook weer naar de sportschool. Dus ik ben al weer een beetje in beweging. Had ik in eerste instantie nog voor 4 dagen bij La Calestienne gereserveerd, daar heb ik gauw een volle week van gemaakt om mezelf een beetje te troosten.

Dambordje, Viroinval, 24-6-2020Batman in een nieuw strijdpakje.

Nu ben ik zeker niet voor de eerste keer in Viroinval en heb ik inmiddels behoorlijk wat locatiekennis opgedaan. Kom, mocht je hier nog geen leuke veldjes voor dagvlinders kennen, ik kan je wel een beetje op weg helpen aan vlinder locaties in Viroinval.

Tienne Breumont

Dit is een heuvel die aan de rand van Nismes ligt aan de Allee de Orchidee. Hier zijn veel soorten vlinders te vinden, zoals: het dambordje, bleek blauwtje, bruin zandoogje, boswitje, paarse parelmoer, argusvlinder, sleedoornpage, hooibeestje, etc. Maar kijk vooral ook op Waarnemingen.be voor soorten vlinders op deze locatie. Want het zijn er nog veel meer.

Dambordje, Viroinval, 20-6-2020Deze foto is gemaakt op een plek met bosjes op de achtergrond waar het licht nog niet op viel. Omdat het dambordje licht van kleur is, is het makkelijk het totaalbeeld een paar stops minder te belichten.

Dambordje, Viroinval, 20-6-2020

Ook bij dit beeld heb ik gebruik gemaakt van de achtergrond. In dit geval waren het boomkruinen waar het licht doorheen viel en een bewolkte hemel. Ik heb dus van onder naar boven gefotografeerd. Verder heb ik bewust gekozen voor een wat ruimere opzet van de compositie om te laten zien waar de vlindertjes al slapend te vinden zijn. Bijvoorbeeld in sleedoorn struiken, dus.

‘Het bospad’ Rue Ingremez Phillipville

Het bospad is een hobbelweg maar is in principe helemaal met de auto op en neer te rijden. Vaak blijven er plassen op het pad liggen waar vlinders zoals kleine en zelfs grote ijsvlinder komen drinken.  Hoewel het er wemelt van de vlinders, zijn ze lastig slapend aan te treffen. Het pad loopt namelijk door bospercelen en waarschijnlijk slapen veel vlinders in de bomen. Wordt het eenmaal warm dan vliegen overal vlinders. Maar ja, probeer ze dan maar eens te fotograferen. Laat ik zeggen dat ik het een hele grote uitdaging vind. Verderop loopt parallel aan het bospad een ravel, een ander woord voor fietspad, waar ook veel vlinders vliegen. Voor de specifieke soorten verwijs ik je wederom naar Waarnemingen.be.

Bosparelmoervlinder, Viroinval, 25-6-2020Omdat het licht zo prachtig zacht was en daardoor de kleuren fijntjes, heb ik deze bosparelmoervlinder van onder naar boven gefotografeerd tegen het licht dat door de bomen viel. Door het kleine diafragmagetal ontstaan mooie lichtbellen.

Bosparelmoervlinder, Viroinval, 22-6-2020Op jacht op elkaar.

Bosparelmoervlinder, Viroinval, 22-6-2020

Mooi scheel is niet lelijk.

La Roche Tarouee

Deze locatie ligt vlak buiten de bebouwde kom van Nismes aan autoweg N99. Ook dit is een heuvel en hij heeft veel kalkrotsen. Wel is het gebied een beetje besloten door bomen, waardoor het lastig is bij zonsopkomst pure tegenlichtfoto’s te maken. Anderzijds kun je hier heel mooi werken met het licht dat door de bomen valt. Bekijk op Waarnemingen.be welke vlinders je hier kunt fotograferen.

Dambordje, Viroinval, 21-6-2020Mijn eerste foto van deze ochtend. Op zoek naar doorkijkjes vond ik deze. Lekker een beetje sinister. Daar hou ik van!

Dambordje, Viroinval, 21-6-2020

Wie maakt mij wat?

Dambordje, Viroinval, 23-6-2020Eén van de weinige ochtenden met dauw. Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van het tegenlicht en de foto zeker 3 stops minder belicht dan de camera aangaf.

Tienne aux Pauquis

Dit is een wat hoger gelegen plateau met graslanden en steile helling gelegen tussen Nismes en Dourbes. Je kunt over het onverharde maar slechte deel van Rue de Mariembourg een heel eind met de auto voorzichtig naar boven rijden. Maar als je bang bent je auto te beschadigen kun je deze ook beneden parkeren en een stukje omhoog met de benenwagen. Het is ongeveer 750 mtr. lopen naar de graslanden waar de vlinders zitten. Er zijn hier verschillende soorten vlinders te vinden, maar ik kom hier vooral voor het groot geaderd witje. Wist je dat een groot geaderd witje haar vleugels met lichaamsvocht oppompt nadat zij uit de pop gekropen is? Vond ik ze een paar jaar terug nog met trossen aan de bloemen hangend, nu eind juni waren ze niet meer in grote getallen aanwezig. Maar ze waren er in ieder geval wel.

Groot geaderd witje, Viroinval, 26-6-2020Een groot geaderd witje maar eens flink van dichtbij gefotografeerd. Ik heb gewerkt met een tussenring.

Groot geaderd witje, Viroinval, 26-6-2020Mier komt op audiëntie bij groot geaderd witje.

Groot geaderd witje, Viroinval, 26-6-2020Met focus op aderen en transparantie.

Mijn lijst van veldjes waar je vlinder kunt fotograferen is zeker niet compleet. De velden bij Fondry des Chien is ook één van de vlinder locaties in Viroinval, echter waar ikzelf deze keer niet gefotografeerd heb. Maar je kunt je met dit lijstje zeker een paar dagen vermaken. Overigens zijn in elk grasland met bloemen en zelfs in bermen langs de weg vlinders te vinden. Zolang de velden en bermen toegankelijk zijn kun je kijken of er iets te fotograferen valt.

Wil je ook eens lezen over het fotograferen van vlinders in de Brenne in Frankrijk, kijk dan ook eens naar mijn blog: Vlinders fotograferen in de Brenne Frankrijk.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique
Monique
10 maanden geleden

Stomme vraag misschien, maar zijn begin september de meeste vlinders al weg?

Jacques
Jacques
2 jaren geleden

prachtig Jody
Ik ga zondag 22 mei die richting uit zie wel at het word.

Gina Heynze
2 jaren geleden

Heel fijn is dat je de locaties goed omschrijft. Wij gaan dit jaar voor het eerst en dat zal ons enorm helpen. Dank je wel.

Ellie
3 jaren geleden

Hey Jody,
Wat een gaaf blog weer, ik heb er van genoten, zeker van je prachtige foto’s. Ik ben slechts eenmaal in Viroinval geweest. Een prachtige plek voor supermooie vlinderfoto’s. Voor mij gaat het er niet meer van komen. Ik kan dat helaas niet meer. Vandaar dat ik van jouw blog zo geniet….
groetjes,
Ellie

Wouter van de Weerd
3 jaren geleden

Hoi Jody,
Wat een prachtige gevarieerde serie vlinderfoto’s!
Ik vind het vooral leuk dat je wat meer “donkere” foto’s hebt genomen, weer eens wat anders dan alle pastel-tint-vlinder-foto’s 🙂

Voor mij is de achtste foto echt de topper van deze serie: wat een heerlijke bokeh-bubbles en wat zit de vlinder mooi bovenaan de gras-aar.

Ik vermoed dat dit één van je best-bekeken blogs zal gaan worden – vanwege de mooie foto’s én omdat velen op zoek zijn naar goede foto-locaties in de Viroinvallei.

Groetjes, Wouter

NB: Laat Batman maar niet horen dat je hem voor Badman uitschelt, haha.

Ria van de haar
Ria van de haar
3 jaren geleden

prachtige beelden weer. Ik heb de link van deze pagina naar een vriendin gestuurd die nogal bloemen/vlinder gek is….

Corrie
3 jaren geleden

Ha Jody,
je laat hier mooi zien hoe je vlinders op veel verschillende manieren kan fotograferen.
Stuk voor stuk ook prachtige beelden. Echt een geniet-blog dit.

Hartelijke groet, Corrie

Karin de Jonge
3 jaren geleden

Ha Jody, je maakt het met je prachtige foto’s en goede beschrijvingen wel heel aantrekkelijk om dat gebied eens te bezoeken!