Landschappen

Wat de Nederlandse winterprikkels waard zijn

  • 12 maart 2018

De Siberische beer hebben we net een week geleden uitgezwaaid, en ik mis ‘m nu al weer. De laatste vorstperiode was behoorlijk koud. Maar dat kwam vooral door de harde wind. En hoelang heeft deze vorstperiode geduurd? Anderhalve week? Overdag is het qua temperatuur misschien maar 2 of 3 dagen óók onder nul geweest. Om een leuke winterrapportage te maken moet je met die kortstondige Nederlandse winterprikkels wel vliegensvlug anticiperen.Nederlandse winterprikkels aan de Oisterwijkse vennenKlaar heldere hemel, ijs en moment nét vóór zonsopkomst.

Het meest handige is om een lijstje klaar te hebben liggen wáár naar toe te gaan onder welke omstandigheden. En het liefst zo gevarieerd mogelijk. In beslag genomen door allerlei andere beslommeringen was ik daar niet aan toe gekomen. En de weersverwachting volgen was voor mij al intensief genoeg. Zo viel ik terug op een voor mij zeer bekend gebied: de Oisterwijkse vennen.Nederlandse winterprikkels aan de Oisterwijkse vennenGelukkig dreven er wat wolken langs, zodat de zachte kleuren in de lucht langer vastgehouden werden. Bonus is de reflectie van de kleuren op het ijs.

Het had al een paar dagen gevroren en ik hoopte dat ik door het ijs op te gaan vanaf wat andere standpunten zou kunnen fotograferen. Het ijs werd getest op z’n Jody’s. Na een paar voorzichtige stappen op het ijs, stond ik plotseling een verdieping lager: op de bodem van het ven. Gelukkig had ik laarzen aan en hield ik mijn voeten droog.

Oisterwijkse vennen

Een mooi zonnetje boorde zich tussen de takken door.

In dezelfde week kon ik door een samenloop van omstandigheden nogmaals naar de Oisterwijkse vennen. En het had deze nacht gesneeuwd!Nederlandse winterprikkels aan de Oisterwijkse vennenEen moment nét voor zonsopkomst. De lucht is bewolkt en even kleurt alles blauw.

Ditmaal blijkt het ijs wel dik genoeg om overheen te lopen. Rustig schuifel ik een paar meter van de kant af en kan ik mijn favoriete boompje eindelijk eens vanuit een andere invalshoek fotograferen. Ik sta tot mijn eigen verbazing wéér helemaal in mijn eentje aan het ven. Zelfs geen andere fotograaf te zien.

Graspollen bij de Oisterwijkse vennen

Gefascineerd ben ik door het grafische lijnenspel dat ontstaat bij zo’n maagdelijk wit sneeuwtapijt.

Naast weidse landschappen zijn ook details enorm leuk om te zoeken en te fotograferen. Sneeuw haalt veel details en kleuren uit de objecten. Hierdoor wordt de foto grafisch van uitstraling. Wel is het de kunst om ook rust in de foto te brengen, door de juiste uitsnede te zoeken.Nederlandse winterprikkels aan de Oisterwijkse vennenEen mooi ritmisch lijnenspel door de besneeuwde takken. Deze foto is onderbelicht.

Nog één keer een overzichtsfoto nu het nog kan. Schaatsers beginnen het ijs op te gaan en in schreeuwend gekleurde outfits hun rondjes te krabbelen. Ook zij genieten met volle teugen van deze Nederlandse winterprikkels.Nederlandse winterprikkels aan de Oisterwijkse vennenEen mooi stilleven aan de Oisterwijkse vennen.

En wat zijn de Nederlandse winterprikkels nu waard? Héél véél, want je krijgt amper een paar dagen per jaar de kans om deze omstandigheden fotografisch vast te leggen. Denk niet na, kleed je warm aan en grijp je kans!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corrie Schalij
6 jaren geleden

Prachtig verstilde winterbeelden, Jody.
Je hebt de weinige kansen héél goed benut.

Hartelijke groet, Corrie

Jacques De Craene
Jacques De Craene
6 jaren geleden

terug een prachtige reeks Jody

Mariska Stam
6 jaren geleden

Hoi Jody,

Weer prachtig vastgelegd en ook een mooi verslag gemaakt over onze zeer korte winterse weersomstandigheden. Ben zelf niet veel op pad geweest maar ga er nu weer op uit toch wel weer achter de vogels aan dat trekt mij nog altijd het meest. Verbazingwekkend dat er steeds meer vogels hier in Nederland gaan overwinteren. Zo kun je dus s’winters ook nog veel soorten vogels tegenkomen en natuurlijk onze wintergasten. Tot gauw gaan we weer leuke reisjes ondernemen.

Marjon
Marjon
6 jaren geleden

Hoi Jody,
Mooie winterse foto’s! De foto met de zon door de takken van de boom vind ik erg mooi! Die met sneeuw vind erg passend bij het weer ‘Siberisch koud’. Hoop dat je na je natte laarzen niet bent vastgevroren.
groetjes, Marjon

frany36@yahoo.com
frany36@yahoo.com
6 jaren geleden

Beste Jody
Je foto’s zijn één na één het bekijken waard, mooi staaltje kunnen
Fran