Bloemen en planten

Wilde boshyacinten

  • 13 mei 2016

Ik heb me de laatste maanden veel bezig gehouden met bloemenfotografie. Maar eerlijk is eerlijk: met heel wisselende successen. Zo ben ik in de bosanemonentijd 2 x naar Amelisweerd geweest, maar werd ik vooral overvallen door de schoonheid van de wilde bostulpen. Nu zijn bostulpen tamelijk lastig te fotograferen. Aan de fotografiesessies hield ik onvoldoende materiaal over om een blog over te schrijven. Zo ook ben ik 2 x naar Zwolle geweest om kievitsbloemen te fotograferen. Ik bleek maar heel moeilijk in staat rust in de beelden te krijgen en zit nu met 2 mappen vol met foto’s van kievitsbloemen die vooral druk zijn door chaotische grassprieten of omdat ik té veel op de foto wilde zetten. Dit jaar had ik wederom de Noordoostpolder op de korrel om tulpenvelden te fotograferen. Maar verder dan een helikoptervluchtje boven de bollenvelden, 15 km wandelen langs de tulpenroute en het rijden van de tulpenroute ben ik niet gekomen. De plaatjes van de “helikopterview” bewaar ik maar tot volgend jaar. Óp naar het project boshyacinten. Bij Bob Luijks had ik me opgegeven voor de boshyacinten safari op 24 april ergens op de Nederlands-Duitse grens. Weer eens wat anders dan het Hallerbos, dat tijdens de hyacintentijd behoorlijk overlopen wordt. Ik had een overnachting geregeld in een zeer gedateerd maar net hotel in Wassenberg. Bob zijn safari’s starten namelijk bij zonsopkomst. Hoewel ik zoals gewoonlijk nogal roestig op gang kwam, gaf mij de atmosfeer, het prachtige licht en de rust direct goede zin.

Bob gaf de tip om vooral met de zoomlens te werken en niet met de macrolens, om zodoende juist vanuit het groter geheel in te kunnen zoomen op details zonder de directe omgeving te verliezen. Het gedeelte van het bos waar de boshyacinten staan, ligt op een heuvel. Aan de voet van de heuvel ligt een koolzaadveld waarmee je heel leuk als achtergrond kunt spelen. Tijdens het fotograferen liep onderlangs de heuvel een ree langs mij heen, écht op een meter of 10 afstand. Ik was té verbouwereerd om een foto te schieten. We keken elkaar aan en de ree liep daarna ras door. Later op de ochtend ben ik met de macrolens aan de gang gegaan.

Dit bos is totaal anders dan het Hallerbos, het is minder gestructureerd en ik zou het Hallerbos in een vergelijking ook een beetje steriel kunnen noemen. Het licht was prachtig, wolken wisselden met direct zonlicht af dus we hadden steeds andere omstandigheden. Tegen het middaguur zijn we naar een andere locatie gereden. Deze plek heeft wat meer van het Hallerbos weg, de bomen staan keurig in rij gepland en er ligt weinig rommel en takken tussen de boshyacinten.

Los van de hyacinten zijn de locaties niet helemaal met het Hallerbos te vergelijken. het Hallerbos is aanzienlijk groter en afwisselender. Maar de locaties van Bob zijn minder gecompliceerd (zo mag je in het Hallerbos geen centimeter van het pad af, en terecht) en er zijn wat meer open plekken midden tussen de boshyacinten. Al met al bracht het voor mij een wat meer rustige sfeer met zich mee, waardoor ik enorm heb genoten van deze safari. En het is me uiteindelijk toch nog wel gelukt iets meer rust in mijn foto’s te brengen dan tijdens voorgaande bloemen fotografiesessies.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loes Belovics
8 jaren geleden

Hoi Jody,
Ik ben er van overtuigd dat je bostulpen en kievitsbloemen de moeite waard zijn om nog eens in een blogje te zetten, gewoon doen!
Mooi hoe je de hyacinten op verschillende manieren hebt gefotografeerd, je best toch echt wel goed hoor met bloemen 😉
De eerste foto is een spannend beeld waar ik langer naar kijk, maar die me eerlijk gezegd toch niet voldoende kan boeien. De 4e en 5e foto zie ik dan toch veel liever, wat een heerlijke zachte beelden!

Groetjes Loes

fran
fran
8 jaren geleden

Hi Jody
Het is een gebeuren om je te volgen

Yvonne - Incanto Images
8 jaren geleden

er is ook zoveel te zien in het voorjaar, maar heb het idee dat je er volop van genoten hebt. Wat leuk om ook weer een keer een ander stuk te ontdekken met boshyacinten. Bob weet de plekjes wel te vinden. Je hebt een prachtige sfeer weten te vinden, altijd moeilijk met deze bloemen. En foto’s bewaren tot volgend jaar is een goed idee.

Groetjes Von

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Wat een mooi en eerlijk verhaal heb je weer geschreven!
Jammer dat er zoveel -in jouw ogen- net niet goed uitgepakt is. Maar het zou, als je het ‘aandurft’, voor heel veel bloglezers wel leerzaam kunnen zijn om de foto’s te zien met jouw opmerkingen waar(om) het beter kan 🙂

Je bent in ieder geval wel heerlijk vaak op pad geweest, en dit was ongetwijfeld genieten als ik de foto’s zo zie. Je hebt mooi gespeeld met het schilderachtige licht.
Bij foto 2 vind ik de gele achtergrond fraai, met dat uitstekende bloemetje ervoor.
Maar de echte topper voor mij is foto 5. Prachtige onscherpte, mooie lijn in de foto en heerlijk licht.

Groetjes, Wouter

Jeannette Mulder
8 jaren geleden

Ja….Je wil graag veel dingen tegelijk doen. Soms moet je keuze maken. 1e en 5e foto vind mooiste. 1e foto vind ik prachtig omdat die mooi warm kleuren, schaduw-/lichtspel, 5e foto….. knopjes die langzaam opbouwen van onscherp naar scherp en weer terug naar stuk voor stuk meer onscherp. Fraai diepte heeft het ook. COmpliment!
Zoals altijd weer leuk verhaal heb je geschreven.

Groeten

Jeannette Mulder