Landschappen

Winterfotografie: Kwade Hoek laat zich van goede kant zien

  • 18 januari 2015

De hele week heb ik naar de zaterdag uitgekeken. Ten eerste omdat bij mij de zin om te fotograferen er is. In de tweede plaats omdat ik minstens de komende 3 weken verder helemaal geen tijd heb om te fotograferen. Als locatie had ik natuurgebied Kwade Hoek bij Goedereede al in gedachten. De getijdentabel was al bestudeerd. Nu nog fraai fotografieweer. Heláás, strálende zon en staalblauwe hemel. “Húh”, zul je misschien denken, “Da’s toch prachtig fotografieweer?!”. Ik heb het liever anders: mooie bewolking kan een dramatisch effect geven aan foto’s. En met wolken kun je ook lekker mee spelen. Bijvoorbeeld door middel van langere sluitertijden. En diffuus licht prefereer ik boven zonlicht omdat het minder scherpe contrasten geeft. Bij het thema winterfotografie denk je waarschijnlijk eerder aan sneeuw en ijs. Maar goed, wintertijd is wintertijd. Of er nu sneeuw en ijs ligt, de zon volop schijnt of dat het warm water regent. Wat een voordeel is bij het fotograferen met vol zonlicht is dat de kleuren heel mooi uitkomen:

Kwade Hoek bij Goedereede, 17-1-2015

Kwade Hoek bij Goedereede, 17-1-2015

Op het moment dat ik het strand bij Kwade Hoek op liep begon het net eb te worden. Hoewel er relatief weinig aan schelpen en ander stilleven op strand lag, was het toch voldoende om lekker wat fotografische variatie toe te kunnen passen. Het is inmiddels geen geheim meer dat ik een beetje verslaafd ben aan mijn groothoeklens. Maar niet altijd!

sized_DSC_6933_2447

sized_DSC_6935_2448

sized_DSC_6942_2449

Overigens wist ik, toen ik ‘s-ochtends van huis weg reed, dat in de loop van de middag het weer zou gaan veranderen. Het zou ‘s-avonds namelijk gaan regenen. En ja hoor, tegen een uur of drie begonnen de eerste wolken binnen te drijven. Inmiddels was ik een route aan het lopen vlak achter de duinen. Ik heb onmiddellijk mijn filterhouder gemonteerd en ben gaan fotograferen met een grijsverloopfilter. Hierdoor worden de wolken nog mooier doortekend en kan ik het grondgedeelte beter belichten. Op sommige momenten was het licht ronduit fantastisch!

Kwade Hoek bij Goedereede, 17-1-2015

Kwade Hoek bij Goedereede, 17-1-2015

Kwade Hoek bij Goedereede, 17-1-2015

Ik ben gebleven tot aan zonsondergang. Deze was niet bijzonder, maar dat mocht geen naam hebben vanwege de geweldige middag die ik gehad heb. Kijk voor meer foto’s van Kwade Hoek ook eens op de pagina: “Recente foto’s”.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van de Weerd
9 jaren geleden

Prachtige serie! Ik kan me goed voorstellen dat het een heerlijke foto-dag voor je is geweest, zeker toen de wolken ook nog eens lekker binnen kwamen drijven en mee konden doen 🙂

Zelf had ik mijn fototoestel maar helemaal niet meegenomen op onze wandeltocht bij Radio Kootwijk, ook met het idee dat de strakblauwe lucht midden op de dag niets op zou leveren. En daar bleef het ook mooi weer tot eind van de middag…

De laatste 2 foto’s met de schelpen vind ik prachtig, en ook de laatste twee landschappen zijn erg fraai!
Ook bij je recente foto’s vind ik die met het lichte zand erg goed qua compositie.

Groet, Wouter

Ronald
Ronald
9 jaren geleden

Mooi Jody! Het mooie weer had ook weer zijn positieve kanten. Jammer dat de zee niet meteen bij mij om de hoek ligt.
Groetjes, Ronald.