Amfibieën

Boomkikkers fotograferen: zie ze eerst maar eens te vinden!

  • 29 augustus 2014

Er heerste grote onrust in mijn lijf. Al vroeg dit jaar was één van mijn doelen die ik voor het zomerseizoen gesteld had Boomkikkers fotograferen. Deze kikkers zijn namelijk heel fotogeniek. Vorig jaar heb ik het genoegen gehad dat 2 x te kunnen doen: 1 x op een zelf gevonden locatie en 1 x tijdens een workshop. Mijn ervaring is: heb je je eenmaal bezig gehouden met het fotograferen van Boomkikkers, dan slaat het virus toe! Boomkikkers zijn zonaanbidders en zijn vooral te zien bij zonnig en droog weer. Juli was een prima maand om te proberen deze kikkers te fotograferen. Maar toen had ik geen tijd. In augustus had ik meer tijd, maar op de momenten dat ik zou kunnen gaan fotograferen regende het of was het niet zonnig. Eindelijk gloorde er een prachtige zonnige dag tussen de regendagen door. Dúúúúús…..  direct naar het zuiden van het land afgezakt. De locatie heb ik vorig jaar ontdekt, op het spoor gezet door Boomkikkerfotografie workshops die daar in de buurt georganiseerd werden. Toen heb ik ruim een halve dag door het gebied gezworven zonder één Boomkikker te ontdekken.  Totdat ik twee dames tegen het lijf liep met enorme lenzen op hun fotocamera. Of zij op zoek waren naar Boomkikkers en wisten waar ze zaten. Dat wisten ze en ik mocht meelopen. Zodoende wist ik nu precies waar ik moest zijn. Op een parkeerplaatsje vlakbij de locatie waar de Boomkikkers zitten kwam ik nu een man tegen met een fototas. Ik vroeg of hij ook Boomkikkers wilde gaan fotograferen. Dat was het geval, maar hij wist niet waar ze zaten. Dus kon hij mooi met mij meelopen. Want waarom niet het genoegen delen? Zo ben ik vorig jaar ook door de twee dames op sleeptouw genomen….. De Boomkikker leeft op open zonbeschenen plekken in relatief dicht begroeide en vrij vochtige biotopen in de buurt van water. Het is een boom bewonende soort die zich ophoudt tussen het gebladerte. Ik heb ze tot nu toe vooral in bramenstruiken zien zitten. In Nederland is de Boomkikker een zeldzame soort en er komen versnipperde populaties voor in het zuiden en oosten van ons land. Op de locatie waar wij de kikkers zochten moest de zon nog boven de toppen van de bomen uitkomen. Maar toen dat eenmaal gebeurde verschenen ze één voor één in de bramenstruiken.

sized_DSC_1515_2028

Volwassen Boomkikkers zijn ongeveer 4 á 5 cm groot. Jonge Boomkikkertjes soms slechts een centimeter. Boomkikkers zijn groen en hebben een hele gladde huid. Ze vallen nauwelijks op in de bramenstruiken. Heel grappig is dat ze zelf weten dat ze niet opvallen. Daardoor zie je ze altijd in ruststand met hun pootjes onder hun lichaam gevouwen zitten. Je kunt een heleboel vóór hun neus uithalen alvorens ze je zat zijn en vliegensvlug een ander plekje zoeken.

sized_DSC_1485_2027

Er zijn hele grappige foto’s op internet te vinden van Boomkikkertjes hangend aan takken en bladeren. Hoe grappig ook, ik kan je vertellen dat dit Boomkikkers zijn die verstoord zijn in hun natuurlijke doen en laten.

Boomkikker, Limburg, 27-8-2014

Omdat Boomkikkers heel graag in de zon zitten, is het niet makkelijk om een mooie sfeervolle foto te maken. Guido (zo heet de fotograaf waarmee ik deze dag heb opgetrokken) en ik hebben elkaar ondersteund met het maken van schaduw. Later kwamen we nog een aantal andere fotografen tegen die in de buurt ook Boomkikkertjes hadden zien zitten. Aangezien we zo langzamerhand de door ons ontdekte Boomkikkers van links, rechts, boven en onder gefotografeerd hadden zijn we nog even verderop gaan kijken. Maar inmiddels had ik mijn kruit wel verschoten en hebben we niet heel bijzondere ontdekkingen meer gedaan. Voor de volgende keer weet ik in ieder geval een tweede locatie waar Boomkikkers kunnen zitten….

sized_DSC_1423_2032

En tot slot het toetje!

sized_DSC_1474_2026

Als je het leuk vindt om meer te lezen over mijn avonturen met boomkikkers lees dan ook eens: Boomkikkers: mooi groen is niet lelijk , Waarom boomkikkertjes zo bekoorlijk zijn. of de overzichtfotogallerij: Boomkikkers.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Vergoossen
3 jaren geleden

Mooi je verhaal over de boomkikker. Ik woon vlak bij het gebied waar je de boomkikkers hebt gefotografeerd en kom er vaak. Door goede beheersmaatregelen zit dit prachtige kikkertje inmiddels al op meerdere plekken hier in de buurt. Zelfs op zo’n 500 meter van mijn woning vandaan ben ik ze tegengekomen. Een aantal jaren geleden ben ik ’s avonds met een zaklamp gaan kijken op de plek waar ze hier eind april, begin mei zitten te kwaken bij het water om vrouwtjes te lokken. Je wil niet weten hoeveel kabaal deze kleine kikkertjes kunnen maken, tot op onze slaapkamer waren ze ’s nachts te horen, prachtig. Helaas staat op deze plek door de afgelopen droge zomers niet zo veel water meer. Ze zitten er nog wel maar of ze zich hier ook nog voortplanten weet ik niet en dat ga ik komend voorjaar nog eens goed onderzoeken. De beste tijd om ze te zien en te vinden is op warme en vooral vochtige broeierige dagen. Mocht je nog eens een keer deze kant op komen dan wil ik wel een keer met je meelopen naar de vindplaatsen. Ik heb genoten van je verhaal en de mooie foto’s.

Ad Sprang
Ad Sprang
7 jaren geleden

Fijn verhaal over je avonturen met de Boomkikkers Jody!
De beelden geven een prima indruk van de “grootte” van deze diertjes, vooral in combinatie met de bramen.
Kikkertje op het bramentrosje is geweldig!

Groeten,
@d