Amfibieën

Boomkikkers: mooi groen is niet lelijk!

  • 16 augustus 2016

Boomkikkers hebben al langere tijd mijn hart gestolen. In 2013 en 2014 heb ik er meerdere fotografiesessies aan gewijd. Met wisselend succes, want boomkikkers zijn niet makkelijk te fotograferen. Dit jaar werd ik uitgenodigd om met mijn collega moderators van Nederpix boomkikkers te gaan fotograferen. Een gezellige dag waarbij de resultaten van de andere fotografen mij weer zin gaven om er voor mezelf nóg een boomkikker fotosessie aan vast te plakken. Zodoende zou ik ook genoeg foto’s kunnen maken om weer eens een blog over boomkikkers te publiceren. Voor mezelf vind ik bij het fotograferen van boomkikkers twee uitgangspunten belangrijk om in de gaten te houden: ik wil proberen de beelden zo rustig mogelijk te houden. En ik wil proberen de boomkikker zo rustiek en feeëriek mogelijk vast te leggen. Een andere uitdaging is om de boomkikker zo min mogelijk in de volle zon te fotograferen. Hun huid reflecteert namelijk het licht en dit levert lelijke wit uitgebeten vlekken op. Een lastige klus, want boomkikkers zijn zonaanbidders en komen juist bij zonlicht te voorschijn. Een parapluutje, diffuusschermpje en een extra paar handen kunnen hierbij enorm helpen. Ik vind het leuker als de kikker “in de ruimte” van z’n omgeving zit. Close ups en krap uitgesneden boomkikkerplaatjes zie je al genoeg. Vaker terugkeren naar een onderwerp helpt. Je leert je onderwerp steeds beter kennen, eenmaal gemaakte foto’s hoef je meestal niet nog een keer. Je gaat nadenken hoe het anders kan en wat je nog meer kunt doen. Zo ontwikkel je jezelf in je denk- en doeproces.

De rustieke boomkikker: een boomkikker in een chaotisch habitat van braamstruiken rustiek vastleggen is een serieuze uitdaging. Ik heb geprobeerd hierop in te spelen door te werken met geringe scherptediepte en door boomkikkers te zoeken die wat vrij van takken en bladeren zaten. Het is eigenlijk ook een beetje een kwestie van heel veel foto’s maken en veel uitproberen.

De boomkikker in zijn chaotische habitat: rustieke foto’s zijn mooi en lieflijk en hebben vaak een “Ahhhh” factor, maar het is ook altijd leuk om de boomkikker te laten zien in z’n volledige habitat. Lekker vol, chaotisch en zonder gelikte standjes en trucjes van de fotograaf. O ja, boomkikkers zijn zeker ook te vinden bovenop bramen. Het is een fabeltje dat je ze vast kunt pakken, op een braam kunt plaatsen en dat ze daar op hun gemakje gaan zitten suffen met hun pootjes onder hun lijf. Ze zijn daarvoor té schuw en ze zijn té kwetsbaar om ze op te pakken. Doe dat niet! Als je lang genoeg zoekt vind je er vanzelf één op een braam.

De verstoorde boomkikker: tja, een lastig onderwerp. Boomkikkers die je overdag ziet zitten zijn meestal in ruste. Ze hebben hun pootjes onder hun lijfje gevouwen en ze zitten met hun oogjes half dicht. De onderstaande serie werd door mij gemaakt. “Ow leuk, een boomkikker op een hoge tak”, “Ow, leuk, lager, lager, omhoog fotograferen, mooie lichtbubbels”, “Nog meer lager, ai, ik raak met mijn statiefpoot het takje”. Kikker wakker en staat op het punt om weg te springen. Wel een dynamische foto…….

De acrobatische boomkikker: een bewegende kikker hoeft niet altijd verstoord te zijn. Als je langer bij ze rond kijkt, zijn er altijd wel kikkers in beweging. Ze huppen door het gras, ze klimmen net omhoog, ze springen bij de ander op de kop….. De boomkikkers zijn klimmers. Het is de enige kikker in de Benelux die hechtschijfjes aan de aan de vingers draagt. Bij het fotograferen is timing en geluk essentieel. De beestjes zijn zó snel. Ik kan ze bijna niet volgen en heb geluk gehad bij de onderstaande platen.

De artistieke boomkikker: ik ben groot fan van zwart/wit fotografie. Henri van Vliet, één van de moderators van Nederpix, had een aantal boomkikkerfoto’s genomen in zwart/wit. Ik was erg onder de indruk van zijn resultaat en bedacht me dat ik dit ook wilde gaan proberen. Ik vind het leuk om te vertellen dat ik alle 3 de foto’s genomen heb met een Helios 58 mm lens met 12 mm tussenring. Voor de scherptefetisjisten onder jullie: deze vintage lens is niet zo hagelscherp als dat we van de hedendaagse lenzen gewend zijn. De lens wordt gebruikt om een beeld met een wat diffuse c.q. romantische sfeer te maken. Met de software Nik Silver Efex heb ik de foto’s omgezet in zwart/wit. Ik hou van dramatiek, dus ik heb de zwart/wit tinten flink aangezet….

Over of ik in al mijn bovengenoemde doelstellingen geslaagd ben mogen jullie ook oordelen. Als je het leuk vindt om meer te lezen over mijn avonturen met boomkikkers lees dan ook eens:  Boomkikkers fotograferen: zie ze eerst maar eens te vinden of: Waarom boomkikkertjes zo bekoorlijk zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maria
Maria
7 jaren geleden

Hoi Jody, ik kom net van de blog van Corrie van daag.
Wat hadden jullie een schitterende ochtend. Heel leuk om volwassen en jonge boomkikkers te zien. Je hebt een prachtige serie gemaakt en de absolute topper is voor mij foto 1 met die vlieg op zijn kop 😉
groetjes,
Maria

Loes Belovics
7 jaren geleden

Hoi Jody,
Wat leuk, al die verschillende typeringen.
Ik ga voor de rustieke en de acrobatische, de rustige foto’s vind ik echt de mooiste.

Groetjes Loes

Wouter van de Weerd
7 jaren geleden

Hoi Jody,
Je hebt er weer een mooi en boeiend verhaal van weten te maken, geïllustreerd met fraaie foto’s.
Leuk om de verscheidenheid aan aanpakken/uitgangspunten te zien, daar ben je zeker in geslaagd.

De zwart-wit versies spreken mij persoonlijk wat minder aan. Waarschijnlijk omdat door al die groene kleuren er toch wat weinig contrast is tussen kikker en omgeving. Al is dat bij de derde z-w foto al wel een stuk beter dan bij de andere twee.

Groetjes, Wouter

Ellen
Ellen
7 jaren geleden

Super! Wat bijzonder! Ik kende ze niet en heb nu het gevoel met je meegegluurd te hebben tijdens jouw fotograferen. …Dankjewel!

Henri van Vliet
7 jaren geleden

Leuke foto’s Jody ! Fijn dat ik je geïnspireerd heb . Als ik bovenstaande foto’s zo bekijk krijg ik ook meteen zin om weer terug te gaan.
mvg vanuit het altijd zonnige Hoenderloo

Cees
7 jaren geleden

Wat een prachtige serie heb je gemaakt van de boomkikkers, dat is werkelijk genieten.

Gr Cees

Corrie Schalij
7 jaren geleden

Ontzettend leuk blog, Jody. Je originele omschrijving heb ik met veel plezier gelezen. En je foto’s zijn prachtig; en sommige ook erg leuk. De bijna-springende kikker op 12 blijft wel de topper, maar die op foto 15 heb je ook super in beeld.
Het zachte van de laatste 3 foto’s vind ik heel mooi. Ik ben alleen nogal een kleurenfan, dus had ze liever in het groen gezien. Maar dat is een persoonlijke voorkeur.
Je hebt me inmiddels behoorlijk aangestoken met je enthousiasme voor deze kleine diertjes. Wat zijn ze ontzettend leuk!
Hartelijke groet, Corrie