Landschappen

Fotograferen op Ameland, Waddendiamant! Het Groene Strand

  • 29 april 2015

Ik heb even getwijfeld of ik een 3de blog zou schrijven over mijn fotograferen op Ameland. Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om dit wel te doen. Ik heb op 3 verschillende locaties gefotografeerd, dus 3 blogjes. Dan is de cirkel voor mij ook rond. Mijn derde fotolocatie was het Groene Strand in de buurt van Ballum. Het Groene Strand is ontstaan doordat het Bornrif is gaan wandelen. De zandplaat die jaren voor de kust van Hollum heeft gelegen is gaan wandelen richting het oosten van Ameland. Het Groene Strand is zó hoog opgestoven en opgeslibt, dat het ook bij hoog water droog blijft. Wind vormt duintjes en planten krijgen kans zich te wortelen. Op het Groene Strand kun je zowel met zonsopkomst als zonsondergang fotograferen. Het is mij niet meer gelukt om nóg een ochtend vroeg op te staan. De foto’s in deze blog zijn dinsdagavond 14 april gemaakt. Er was veel bewolking, dus een heldere zonsondergang zou het niet worden. Het Groene Strand ligt zo’n beetje tussen strandpaal 4 en 6. Bij strandpaal 4 ligt een heel stuk met z.g. embryonale duintjes; duintjes die recent gevormd zijn. Op en rond de duintjes zijn prachtige structuren te vinden die achtergelaten zijn door de zee en de wind. Door het diffuse licht ontstond er die avond toch wel een mooie sfeer.

Ik wandel van strandpaal 4 richting strandpaal 5. Wat mij vooral grijpt zijn de prachtige lijnen en structuren in het zand en de duintjes. Het is ook duidelijk uit welke richting de wind het vaakst vandaan komt. Tijdens het fotograferen heb ik vooral gebruik gemaakt van een grijsverloopfilter om het licht in de lucht een beetje tegen te houden. In eerste instantie had ik mijn groothoeklens op mijn camera zitten. Deze heb ik vrij snel verwisseld voor mijn 28-300 mm. De meeste foto’s zijn vanaf statief genomen.

Eerlijk gezegd had ik geen “hoger doel” op het gebied van fotograferen toen ik naar het Groene Strand ging. Tijdens wandelingen met Len Fischer ben ik in de loop der jaren al meerdere keren op het Groene Strand geweest. En telkens wordt ik gepakt door het “feeërieke” voorkomen van dit gedeelte van Ameland. Ik heb altijd het idee dat ik in een exotische onbekende omgeving verkeer. Bij elke andere lichtval ziet het strand er weer anders uit. Het feeërieke wilde ik heel graag proberen vast te leggen. Ik hoop dat dat enigszins gelukt is. Tot slot, voor Marcel en Flinn: Bornrif, de vuurtoren van Ameland.

Kijk voor meer foto’s ook eens op de pagina “recente foto’s”.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
Monique Baart
9 jaren geleden

Je derde blog was niets te veel. Het feeërieke is voor mijn gevoel gelukt. Leuk dat je ook denkt aan je collega-fotografen. Groetjes Monique