Landschappen

Fotograferen op Ameland, Waddendiamant! Het Oerd

  • 21 april 2015

Mijn twee grootste hobby’s: wandelen en fotograferen. Eind vorig jaar diende zich plotseling de mogelijkheid aan om een aantal dagen te wandelen met een vriendengroep op Ameland. Een plan om het reisje uit te breiden met fotograferen was door mij snel gesmeed. Logeren mijn wandelvrienden in hotel De Klok in Buren. Ikzelf heb voor een week een luxe caravan gehuurd op camping- en bungalowterrein van “Klein Vaarwater” in Buren. En qua invulling van deze vakantieweek heb ik het nóg bonter gemaakt: een extra overnachting en fotografeer sessie in Wierum. Én de laatste 3 dagen op Ameland ontvang ik familie, die ik dit prachtige eiland kan laten zien. Na zaterdag een hele dag met de vrienden gewandeld te hebben, toog ik zondag- én maandagochtend vóór zonsopkomst naar het Oerd. Je kunt hier alleen te voet of met de fiets komen. Vanaf Klein Vaarwater is het toch nog bijna 8 kilometer fietsen. Dit fietstochtje was mij in november vorig jaar enigszins tegen gevallen. Het waait hier altijd een beetje… Dúúúús…., ditmaal heb ik voor mezelf een fiets geregeld met trapondersteuning! Voor de foto-sessies heb ik me vooraf voorbereid door de waterstanden uit te zoeken en de richting van de zonsopkomst en -ondergang te kennen via “The Photographer’s Ephemeris”. De zonsopkomst van zondagochtend was ditmaal niet met met egale lucht, maar met prachtige wolkenpatronen. De zon komt hier maar moeilijk doorheen, waardoor ik een serieus “blauw uurtje” heb. Er zit weinig kleur in het landschap. Mijn foto-sessie begint op het uitzichtplatform. Ik heb mijn 16-35 mm op mijn camera en ik werk met een grijsverloopfilter om het licht door de wolken enigszins tegen te houden. Vlak nadat de zon is opgekomen ga ik van het platform af en loop ik in oostelijke richting langs de Waddenzee. Af en toe draai ik me om richting uitkijkplatform en van de zon af. Ook dit geeft prachtige beelden.

Het is afgaand water en hierdoor kan ik vrij makkelijk een stuk de Waddenzee in lopen. Hier laat het “blauwe uurtje” zich van zijn beste kant zien. Inmiddels heb ik naast een grijsverloopfilter ook een grijsfilter in mijn houder zitten. Door de langere sluitertijd die ik nu kan gebruiken gaat alle beweging uit het water. Het is aan één stuk genieten! De drie onderstaande foto’s hebben allen een iets andere afwerking: bij de eerste foto heb ik de witbalans iets “warmer” gezet, bij de 2de foto niet, en de belichting heb ik ook iets donkerder gelaten. De 3de foto is bewerkt in Efex Color, waarbij het contrast flink is aangezet.

Ik fotografeer tot een uur of 9. Dan wordt de zon te fel. Daarbij heb ik een afspraak met de wandelgroep voor de rest van de dag.

Maandagochtend doe ik het nog eens dunnetjes over. Nu begin ik te fotograferen op een plek vóór het uitkijkplatform die ik gisteren had gezien. Er is vandaag een totaal andere zonsopkomst dan gisteren: lichte bewolking en een zon die de hemel oranje-rood kleurt. Omdat ik gisteren de hele ochtend met mijn groothoek heb gefotografeerd, heb ik nu mijn 28-300 mm zoomlens op mijn camera. Wederom heb ik een grijsverloop- en grijsfilter in mijn houder. Vóór zonsopkomst ben ik al bij de Waddenzee en loop ik via de kustlijn de zonsopkomst tegemoet. Het water is vandaag hoger dan gisteren, maar is wel afgaand. Overigens is informatie over de waterstanden ook wel handig om te weten voor het geval je je tas even neer wilt zetten. Vorig jaar kon ik de nonchalant neergezette fototas van een mede-fotograaf net redden van de opkomende branding.

De zon is behoorlijk krachtig en de wolken verdwijnen langzamerhand.

Ook vandaag ga ik door tot een uur of 9. Twee ochtenden achter elkaar fotograferen, die beiden rustig weer vertoonden, maar totaal verschillend waren van uiterlijk. Het was heerlijk om hier weer te fotograferen.

Kijk voor meer foto’s van deze twee ochtenden ook eens bij “recente foto’s”.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeannette Mulder
8 jaren geleden

Hi Jody,
“The Photographer ephemeris” zoek ik al een tijd! Alleen nog uitzoeken hoe het werkt. Dankje! Jaaa.. het waait bijna altijd op waddeneilanden, hoop dat in juli niet zo hard voor ons. Weet je wat ik mis…..blote voeten op strand lopen…zalig!!!
Nr 5 en 6 vind ik topplaat! Schitterend.
Grt
Jeannette