Reizen

Lofoten: verstilling in de actie

  • 4 april 2016

“Vreemde titel”, zul je misschien denken. Tegenstrijdig? Prikkelend? Naar de Lofoten, een groep eilanden in het noorden van Noorwegen, worden op dit moment veel fotoreizen georganiseerd. Ik vind die reizen heel verleidelijk en soms ook moeilijk te weerstaan. Je wordt, zeg 8 dagen, op de mooiste plekjes neergezet. Als je een goede fotograaf als organisator hebt krijg je uitgebreide instructies en tips. Eigenlijk hoef je bijna alleen maar af te drukken en is de genotsfactor hoog. Wel moet je je plekje delen met andere fotografen, van je eigen reis of  als het tegenzit ook nog een hele batterij fotografen die je niet kent. Want iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in landschapsfotografie kent dezelfde mooie plekjes. Inmiddels weet ik ook dat fotografiereizen tamelijk inactief zijn qua lichaamsbeweging: meer dan 5 kilometer sjouwen met een fototas en statief is voor veel fotografen nauwelijks haalbaar, inclusief mijzelf. En deze fotografiereizen zijn waanzinnig duur: je bent zó een paar duizend euro lichter…. Gelukkig kennen de Lofoten nog meer redenen om er naar toe te gaan, zoals bijvoorbeeld natuurbeleving, rust, wandelen en cultuur. Samen met mijn reisvriend Jan koos ik voor een sneeuwwandelreis naar de Lofoten, met groep, georganiseerd door SNP: lekker actief, gezellig, niet té zwaar (zodat ik tijdens het wandelen toch wat tijd zou hebben om te fotograferen) en fijn alles geregeld. En tijdens het wandelen kom je vaak op plekken waar de gemiddelde fotograaf aan voorbij rijdt. Begin maart was het zover en vertrokken we voor 8 dagen naar Svolvaer. Alles wat ik over de Lofoten gezien en gehoord heb en mij mooi leek is waar! Het landschap met zee, bergen en sneeuw is sprookjesachtig en verstild en het licht is ongekend mooi. Maar hoe ga ik nu die verstilling proberen vast te leggen tijdens de actie van het sneeuwwandelen? Want ik wil mezelf fysiek niet over mijn toeren helpen. En ik wil mijn groepsgenoten niet iedere keer op me laten wachten. Het is allemaal meegevallen. Er zijn meer mensen die van fotograferen houden en naast het wandelen ook graag willen genieten van de omgeving. Er is één dag besteed aan culture aspecten. En de reisbegeleiding heeft geholpen een fotogenieke locatie nogmaals te bezoeken. Hieronder mijn verstilde momenten tijdens een actieve week op de Lofoten.

Als het leuk vindt om meer foto’s van mij van deze reis naar de Lofoten te zien, kijk dan ook eens hier.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
8 jaren geleden

Hee Jody, prachtige foto’s. Ik krijg het er koud van. De 2e foto van het groene licht is super mooi. Lijkt me leuk om dit in het echt te zien, maar als je sommige kleuren iet met het blote oog waar kan nemen is het bij je hebben van een goed fototoestel een must.

Ella van de Klundert
Ella van de Klundert
8 jaren geleden

Hai Jody, prachtige serie foto’s. Ik ben blij dat ik deze beelden ook in het echt heb mogen zien, maar met deze foto’s zijn de herinneringen wel heel bijzonder vastgelegd. Ik ben helemaal weg van de foto van de bootjes tegen de achtergrond van die machtige besneeuwde bergen. En de foto op het strand van Henningsvaer vind ik ook subliem. Je hebt een goed oog voor mooie foto’s. Leerzaam ook voor mezelf om vanuit een andere dan de gebruikelijke hoek te fotograferen. Groeten van Ella.

Helga
8 jaren geleden

Wat een mooie beleving om mee te maken. Goede keuze om te gaan sneeuwwandelen. En de foto’s zijn zeer inspirerend. Indrukwekkende herinneringen!

Loes Belovics
8 jaren geleden

Ongelooflijk dat je tijdens een wandelvakantie de rust vond om deze foto’s te maken. Ze zijn allemaal schitterend, goed belicht, weloverwogen composities, vakwerk! Alleen de eerste en derde foto van het Noorderlicht vind ik minder geslaagd, vanwege het vele licht bij de bebouwing, dat vind ik toch wel storend.
Foto 14 valt me op door de mooie bewerking.

Complimenten en groetjes
Loes

Yvonne - Incanto Images Fotografie

Wat een prachtige mooie afwisselende serie, ik ga nog een keer kijken, het is prachtig. Zal een bijzondere reis geweest zijn..

Groetjes Von

Hennie
Hennie
8 jaren geleden

Prachtig Jody, een mooie sfeer die je weergeeft, de titel is mooi gekozen!

Wilbert Boeren
8 jaren geleden

Dankbaar werk van dankbare herinneringen Jody! Er zit veel moois tussen, overigens niet alleen in deze serie van de Lofoten! Keep the good work up!

Nannike Buvelot
Nannike Buvelot
8 jaren geleden

Fantastisch Jody! Wat een mooi donker-licht en sfeer, zo voelde het echt daar. Noorderlicht was prachtig.
Die brug verdwijnt in het niets…

Menno
Menno
8 jaren geleden

Wat een mooie serie! Lijkt mij geweldig om ook keer naar de eilanden af te reizen. 🙂

kiran
8 jaren geleden

Een mooi verslag van een indrukkende reis als ik het zo zie. Fijn dat je ook het Noorderlicht hebt kunnen vastleggen. Mijn voorkeur voor de foto’s is de eerste 5.

Sylvia van Leeuwen
Sylvia van Leeuwen
8 jaren geleden

Mooie foto’s Jody!

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Prachtige serie! Mooi dat je het wandelen zo toch nog hebt kunnen combineren met fotograferen.
Het licht in je foto’s is bijzonder, je hebt de sfeer zo erg fraai kunnen vastleggen.
En je hebt ook een mooie diepte in de foto’s weten te krijgen met de voor- en achtergronden.
Vooral 3, 4, 5 en 10 springen er voor mij echt uit. En uiteraard je tweede Noorderlicht foto 🙂

Groetjes, Wouter