Leren van kunst

Onze inspiratie: waar komt die vandaan?

  • 4 december 2020

Laat ik beginnen door te stellen dat voor iedereen inspiratie een eigen betekenis heeft. Voor mij houd dit in dat ik zin heb enorm veel energie in iets te steken en dat dit geen moeite kost, ik word er gelukkig van, heb er veel passie voor, het geeft me kracht en het leidt tot mijn verdere persoonlijke ontwikkeling.

Bizon in Yellowstone, 2019Door verhalen en foto’s van mijn moeder die in tijdje in Amerika heeft gewoond ontwikkelde ik al op hele jonge leeftijd grote interesse voor dit land en wilde ik zien wat zij had gezien: de natuur van Yosemite en Yellowstone.

Een beetje donker, duister en geheimzinnig

Dit geschreven hebbende vraag ik mij vervolgens af waar mijn inspiratie vandaan komt. Als ik naar mezelf kijk heb ik doorgaans voorkeur voor een wat donkere, duistere en geheimzinnige sfeer. Ik zie dit graag terug in films (Science Fiction en spannende films), kunst en literatuur (grote voorkeur voor magisch en surrealisme), en mijn eigen fotografie (graag een beetje geheimzinnig en soms obscuur). En dit brengt mij terug naar 10-jarige leeftijd.

Speulderbos 2016Ik word aangetrokken tot donkere, geheimzinnige situaties die ik vervolgens heel graag fotografeer.

Zaadje

Toen ik 10 was woonde ik Eindhoven, had net een hele moeilijke periode in mijn gezinssituatie achter de rug en moest vervolgens de 4de klas van de lagere school overdoen. Precies in dat jaar kregen de kinderen van de 3 hoogste klassen van de lagere school allemaal een museumkaart waarmee we gratis in de Eindhovense musea mochten. De aftrap van het gebruik van de museumkaart werd gedaan met een bezoek met mijn klas aan het Van Abbemuseum in Eindhoven (moderne en hedendaagse kunst). We mochten met z’n allen vóór een schilderij gaan zitten waarover één van de medewerkers iets vertelde. Al snel begon hij vragen aan ons te stellen: wat we zagen, voelden, begrepen, etc. En dáár ligt het zaadje van één van mijn belangrijkste inspiratiebronnen van vandaag de dag: we zaten namelijk voor het schilderij ‘Stadgezicht’ van Carel Willink. Ik vond de wolkenpartij en de kleuren in het schilderij geweldig indrukwekkend. Ook de realistische schilderstijl sprak mij enorm aan. Ik kon mijn ogen niet van het schilderij afhouden en werd als het ware erin gezogen. Alsof ik door de straat liep, me schuilhield bij de hoeken van de huizen en zocht naar… ja, waar zocht ik naar?

'Stadsgezicht' van Carel WillinkOp het juiste moment ontvankelijk voor? Of gewoon een schot in de roos met educatie? ‘Stadsgezicht’ van Carel Willink beschouw ik als mijn belangrijkste inspiratiebron voor mijn zin om te creëren, en basis van mijn smaak en gevoel.

Op eigen houtje

Ik was inmiddels op een leeftijd dat ik alleen de stad in mocht fietsen en heb mijn museumkaart dan ook intensief gebruikt. Naast het Van Abbemuseum had Eindhoven nog wel meer musea waar leuke dingen te zien en te doen waren. Geweldig dat ik op zo’n jonge leeftijd de mogelijkheid kreeg wat andere dingen te doen dan alleen met poppen en cowboytje en indiaantje spelen.

Sachsische Schweiz, 2018Lavastromen rechtstreeks uit de hel? Of gewoon mensen die opstaan en naar hun werk gaan?

En jij?

heb jij ook een beeld bij jezelf welke inspiratiebron(nen) heel sturend is bij hetgeen jij in het dagelijkse leven doet? En kun je deze bron(nen) makkelijk aanspreken? Je kunt dit voor jezelf houden, maar als je het leuk vindt mag je mij hierover ook een mail sturen. Ik zal de reacties in een toekomstig blog anoniem verwerken.

Camperduin, 2014Scheepsramp voor de kust van Camperduin? Of een wrak dat er al jaren ligt en waarvan het weghalen te duur is?

Wordt vervolgd

De komende tijd wil ik je graag via mijn webpagina ‘Leren van kunst, Art Based Learning’ meenemen in mijn zoektocht naar mogelijkheden voor het ontwikkelen van creativiteit. Want hoewel veel mensen denken dat creativiteit iets is wat je wel of niet hebt, ben ik ervan overtuigd dat dit een vaardigheid is en prima is aan te leren. Je moet er alleen moeite voor doen. En dat ga ik aantonen.

Zeeland, 2016

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne - Incanto Images Fotografie

Wat een geweldige onderneming, diep graven in wat je kan ontwikkelen op fotogebied, dat je nog precies weet welk schilderij daar hing, wat zal dit indrukwekkend zijn geweest voor je als klein kind. Ga het kleine vuurtje maar aansteken en maak er een gezellig kampvuur van…ben heel benieuwd wat er gaat ontstaan uit deze mooie gedachten.

Groetjes Von

Wouter van de Weerd
3 jaren geleden

Wat een geweldig initiatief Jody, ik ga zeker volgen waar dit jou en ons gaat brengen!
Ook ik denk dat creativiteit meer een vaardigheid dan een aangeboren eigenschap is, maar je moet er wel voor openstaan en tijd in willen steken.
Zelf bezoek ik graag musea en kijk tv-programma’s zoals “Nu te zien” en “Project Rembrandt” om op die manier inspiratie op te doen, en te leren hoe ik licht, kleurgebruik en compositie kan toepassen in mijn fotografie.

Ik ben benieuwd hoe je hier mee verder gaat 🙂
Groetjes, Wouter