Landschappen

Posbank: lichtspel in de vrieskou.

  • 1 februari 2016

Iedereen is in de loop van januari wel in de ban geweest het weer: de ene had wel sneeuw, de andere niet, in het ene gebied kon je wel gewoon autorijden, in het andere gebied riskeerde je een hoop gedoe met gladheid. Mij heeft het behoorlijk bezig gehouden: ik wilde dolgraag mijn fotografisch graantje meepikken van de koudegolf, maar moest secuur uitzoeken op welke momenten ik in de auto stapte. Uiteindelijk heb ik een zaterdag namiddag en een zondagochtend op het Leersumse Veld gefotografeerd (zie foto’s van deze sessies: hier) en heb ik voor dinsdagochtend 18 januari in overleg mijn werkagenda leeggegooid en ben ik naar de Posbank gereden. Hopende op nog een beetje sneeuw en in ieder geval rijp. Ruim vóór zonsopgang kwam ik aan in Rheden. Sneeuw lag er helaas bijna niet in het gebied van de Posbank, maar het was koud en er lag wel een dun laagje ijs over alles heen. Ik ben maar wat gaan lopen en aan het zoeken gegaan wat een mooi punt zou kunnen zijn bij zonsopkomst. Ik had vooraf wel het een en ander uitgezocht, maar in de praktijk moet het toch maar blijken. Onderstaande  foto’s zijn genomen nog vóór zonsopkomst. Het grappige was dat er zowel vóór mij, richting zon, als achter mij qua kleuren en licht enorm veel gebeurde. Aldus besloot ik een paar keer op en neer te rennen en in verschillende richtingen te fotograferen.

Vlakbij waar ik stond te fotograferen lag een enorme boomstronk. Ik hou wel van dit soort grillige objecten, dus ik ben hier flink aan de gang geweest. De fotografische resultaten waren echter enigszins teleurstellend. Ik heb de stronk niet zó op de plaat gekregen, zodat ik optimaal tevreden was. Wel ben ik erg weg van het lichtspel dat zich op en rond de stronk afspeelde.

Uitgespeeld met de stronk ben ik weer een stukje verder gelopen. Grappig: 2 x dezelfde boom. 1 x mét een schaduwzijde en 1 x in het volle licht. Wat een verschil van lichtspel. De foto’s zijn vlak ná elkaar genomen.

Toen het licht steeds feller werd ben ik bezig geweest met de meer creatieve kant van het vastleggen: meervoudige belichting. Hoewel ik deze wel geslaagd vind, kon detailfotografie mij op dat moment niet bekoren en ben ik doorgelopen. Niet in de laatste plaats omdat ik binnen afzienbare tijd richting mij werk moest. Wel wilde ik nog per se naar een bosje die ik van verre al totaal wit uitgeslagen had zien staan. Toch nog sneeuw op de Posbank!

Op de terugweg liep ik nog langs verschillende mooie plekjes. De zon stond inmiddels redelijk hoog en het duurde niet lang meer voordat alles flets zou worden. Ik heb nog 2 x mijn kans gegrepen voordat ik in de auto stapte en de Posbank weer achter mij liet.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
8 jaren geleden

Weer een mooie serie. 🙂

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Het blijft een mooi gebied, met of zonder sneeuw. Maar ik kan me voorstellen dat je het liever wat witter gezien had.
Mooi om bij de vergelijkbare foto’s het verschil in licht te zien. Kan je nagaan hoeveel het uitmaakt of je op een iets andere locatie gaat staan of een andere kant op fotografeert.
Bij de grote stronk vind ik het jammer dat de tak rechts voor het mooie boompje in de achtergrond langs loopt. Als je iets naar links was gaan staan (en misschien nog iets hoger, of meer langs de stronk), dan had je dat boompje precies kunnen ‘vangen’ tussen de takken. Maar dan had je misschien weer erg tegen de zon in gefotografeerd?!
Bijzonder ook die hele witte struiken en bomen. Dat is toch echt een lekker winters plaatje geworden!
Al met al een mooie serie waarbij je goed met de bomen en het licht in het landschap bezig bent geweest 🙂

Groetjes, Wouter

Cees
8 jaren geleden

Prachtige serie gemaakt, hier houd ik wel van. Ik vind die van de boomstronk toch ook wel geslaagd.