Landschappen

Posbank zijn ziel en zaligheid

  • 11 september 2016

Wist je dat De Posbank  een monument is in de vorm van een halfronde stenen bank dat aanwezig is op een markant uitzichtpunt op het Herikhuizerveld? Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. In de volksmond wordt het heidegebied Herikhuizerveld echter ook Posbank genoemd. Het heidegebied dat wij dus kennen onder de naam Posbank, maar dat dus eigenlijk Herikhuizerveld heet, is heuvelachtig en beslaat een groot deel van het Nationaal Park Veluwezoom. Het gebied heeft een hoogte van 90 mtr boven NAP, met uitzicht over het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Mocht je hier op zoek zijn naar een filiaal van de Postbank, dan kan ik je vertellen dat deze al enige jaren geleden is opgeheven. Tot zover de feiten….

Vorig jaar september maakte ik voor het eerst kennis met het fotograferen op de Posbank. Het was in de vroege ochtend, de heide was al een beetje over z’n top, maar toch nog mooi en het was zwaar bewolkt. Geen mist, wel regen… Bij nader inzien waren de omstandigheden toch zo gek nog niet en heb ik beslist een paar hele mooie foto’s overgehouden aan deze shoot. Maar had nu de Posbank zijn ziel en zaligheid aan mij gegeven? Nee, dat vond ik niet. En daarom wilde ik dit jaar in de herkansing. Stuiterend zat ik de weerberichten in de gaten te houden op zoek naar een beetje bewolking en vooral ochtendmist! Uiteindelijk ben ik in drie weken tijd drie keer een ochtend op de Posbank geweest met drie keer verschillende weersomstandigheden. Waarom nu specifiek op zoek naar een beetje bewolking en ochtendmist? Dit heeft alles te maken met diepgang van kleuren en de sfeer die je dan kunt vastleggen.

Beide bovenstaande foto’s zijn genomen iets voordat de zon op kwam en met tegenlicht. In de eerste situatie was er wel een beetje bewolking, maar geen mist. In de tweede situatie was er zowel bewolking, mist als dauw. Zie wat voor verschil er in kleurstelling ontstaat! Bij beide foto’s heb ik een grijsverloopfilter 9 gebruikt. Wolken houden het felle licht van de opkomende zon enigszins tegen. Bij de laatste 2 foto’s hieronder geeft mist het landschap een extra dimensie:

Hieronder het vergelijk van de opgekomen zon bij een wolkeloze hemel zonder mist en een wolkeloze hemel met mist:

In de situatie van de eerste foto kwam de zon op en binnen de kortste tijd was het niet meer mogelijk om tegen de zon in te fotograferen doordat het contrast te groot werd. Het invallende licht geeft hier al een grote lichtvlek. Hierdoor vind ik de foto zelf minder mooi. In de situatie van de tweede foto wordt het licht gebroken door de mist en ontstaan er lichtbundels. Er ontstaat juist een hele mooie situatie door deze lichtbundels en het schaduwspel van de bomen op de mist. Het leuke is dat beide foto’s op verschillende dagen omstreeks hetzelfde tijdstip genomen zijn. Hieronder nóg een aantal foto’s mét tegenlicht én mist:

Hieronder twee beelden gemaakt op exact dezelfde locatie, nagenoeg hetzelfde tijdstip, op twee verschillende dagen:

En dan is de zon op. Wat ga ik dan doen? Ten eerste probeer ik de zon vanaf nu buiten beeld te houden. Bij een oninteressante lucht, zoals op deze dagen, probeer ik ook deze zo min mogelijk of niet in de compositie op te nemen. De Posbank is heuvelachtig. Ik ben boven begonnen met fotograferen en nu is het tijd om al fotograferend via de wandelpaden naar beneden het dal in te lopen. In het dal kan ik de composities zo besloten maken als ik wil en werken met verschillende scherptediepten. Het is mogelijk om door het hoogteverschil prachtige paarse achtergronden mee te nemen. Nog een paar mooie sfeerplaatjes:

Heeft de Posbank nu alsnog zijn ziel en zaligheid aan mij getoond? Nee, ik vind van niet. De omstandigheden kunnen nóg fraaier zijn, iets meer bewolking, iets meer diepere kleuren en verzadiging. Waar was het wild? Waar waren de paarden, de schapen en wilde koeien toen ik ze nodig had? Waar was de sneeuw?…… (grapje!!) Dúúúús…., voldoende ideeën om er volgend jaar weer tegenaan te gaan.

Vind je het leuk om meer te lezen over het fotograferen op de Posbank tijdens de heidebloei, klik dan HIER. Of over het fotograferen op de Posbank tijdens de winterperiode, klik dan HIER.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ineke
Ineke
7 jaren geleden

Wat een mooie foto’s en leuk verhaal over de POSbank. Ik heb genoten van de foto’s en ga er vast ook een keer heen op een vroege ochtend met heide in bloei.
Dank je wel voor het delen van je verhaal en foto’s.
Groeten, Ineke

Loes Belovics
7 jaren geleden

Wat een interessant blog heb je er van gemaakt Jody, heel boeiend om te zien wat een verschillende beelden je krijgt bij verschillende lichtomstandigheden.
Prachtige foto’s ook!

Groetjes Loes

Matthijs
7 jaren geleden

Hoi Jody,

Ik kwam hier via NP.
Vind het een fraaie serie met veel diversiteit, zowel groothoekfoto’s als de telefoto’s spreken me wel aan.
Mooi licht had je.
Ik ben er nog nooit geweest, vanuit Zeeland is het ook nog wel een eindje rijden. Misschien dat ik ooit mijn ouders kan overhalen. 😉

Met vriendelijke groet,

Matthijs

Monique Baart
Monique Baart
7 jaren geleden

Hoi Jody,

En weer een prachtige sfeer neergezet en een leuke blog erbij. Top

Adria
7 jaren geleden

Hele mooie foto’s laat je in deze blog zien en het is zeker interessant hoeveel verschil het licht, mist of bewolking kan maken, je laat dit heel mooi zien. En dan je opmerking “waar zijn de schapen of het wild” is heel herkenbaar voor mij; maak je een mooie foto en dan nog is het niet goed genoeg……..Ik heb genoten van blog, groeten Adria

Corrie Schalij
7 jaren geleden

Hoi Jody,
ja, de Posbank is een prachtig gebied dat eigenlijk onder alle omstandigheden wel iets te bieden heeft. Maar toont zich het allermooist als de heide bloeit en er voor zonsopkomst nevelflarden tussen de heuvels hangen.
Leuk, zoals jij met de eerste twee foto’s direct al het verschil laat zien. Ik heb weer van je blog genoten.
Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
7 jaren geleden

Ha Jody,
Je hebt er weer een mooi en informatief blog van gemaakt!
Mooi om zo de -grote- verschillen te zien met alle lichtomstandigheden (ik zou alleen de mooie mist-foto’s geplaatst hebben, haha).
Je hebt op 2 september prachtige omstandigheden gehad zo te zien, wat een heerlijke sfeervolle foto’s.

Ook je foto van die 2 grote eiken (foto 6278) vind ik zeer geslaagd. Er zit een mooie diepte in, en de kleuren en sfeer zijn ook fraai.

Groetjes, Wouter
(ik heb dit jaar besloten de Posbank eens over te slaan, maar als ik dit zo zie dan ga volgend jaar toch ook maar weer één of meer keer)

Joost
7 jaren geleden

Schitterende plaatjes van het mij zeer bekende gebied. Je hebt er werkelijk een mooie blog van gemaakt met het verhaal erbij. Elke foto heeft zijn eigen charme. Mooi om naar te kijken…..
Groetjes
Joost

fran
fran
7 jaren geleden

Dag Jody,
Je blog heb ik met veel interesse gelezen.
Het licht dat gebroken wordt door de mist, en de zonnestralen of lichtstralen die door de wolken mooi uitkomen, geven een extra dimensie aan je werk
Heel knap Jody!
Dank je wel
Françoise

Linda Bosmuis
Linda Bosmuis
7 jaren geleden

Week een heerlijk stukje tekst vergezeld met mooie foto’s.