Bence Mate fotohutten

Een dag uit het leven van een stelletje holbewoners

  • 12 januari 2022

Voordat ik het deurtje van de fotohut heb dichtgetrokken komt al de meest moedige holbewoner checken wat ik  heb achter gelaten. Het is eetbaar! Het duurt niet lang voordat andere holbewoners nieuwsgierig hun kop uit hun hol steken. In een mum van tijd krioelt het van ze en buitelen ze over elkaar heen in een poging ook iets van het lekkers te pakken te krijgen, waarbij ze als piranha’s tekeer gaan. En wat altijd gebeurt: het is nooit de moedigste die er uiteindelijk met (het restant van) de buit er vandoor gaat.

Vaak is het een kwestie van zoveel mogelijk foto’s maken en later maar kijken wat ervan geworden is. Want deze holbewoners zitten geen moment stil.

Welkom in de wereld van de siesels

Siesels, Pusztaszer, Hongarije, 9-6-2021

Siesels zijn enorm komisch en er gebeurt voortdurend iets in de troep. Maar door hun snelheid zijn spontane momenten moeilijk vast te leggen. Meestal is het een kwestie van zo goed mogelijk volgen en vooral veel foto’s maken.

Wat is een siesel?

Siesels, Pusztaszer, Hongarije, 9-6-2021

Siesels zijn heel waakzaam. Er is er altijd wel een die even kijkt of de kust veilig is.

De siesel is een grondeekhoorn die leeft in een troep en een hol in de grond heeft. De holen van de siesels liggen meestal dicht bij elkaar. Je ziet siesels vaak rechtop staan en als ze gevaar zien maken ze als waarschuwing voor de anderen een fluitend geluid. Voedsel dragen ze mee in hun wangzakken en ze leggen ondergronds voedselvoorraden aan. Ze eten zaden, groene delen van planten, bloemen, insecten en wortels. In de winter gaan ze in winterslaap van oktober/november tot maart.

Siesels fotograferen bij Bence Mate

Bence Mate heeft ooit een troep van een 100-tal siesels uitgezet op zijn terrein die hij had opgehaald bij het vliegveld van Boedapest. Daar veroorzaakten ze overlast door het graven van gangen. Tot Bence eigen verrassing hebben de siesels het op de grond van zijn boerderij meer dan naar hun zin en doet de kolonie het erg goed. Inmiddels heeft Bence 2 fotohutten bij ze geplaatst van waaruit ze gefotografeerd kunnen worden. Eén met een grasachtergrond en één met een vijver en zand. Bovendien zitten ze ook bij één van de fotohutten op een locatie verderop van waaruit normaal gesproken steenuilen gefotografeerd kunnen worden.

Hilarische taferelen bij de siesels

Siesels, Pusztaszer, Hongarije, 11-6-2021

What’s up doc?

Als je een tijdje naar het doen het laten van de siesels hebt gekeken, krijg je op één of andere manier snel de neiging in hun handelen menselijke trekjes te gaan zien. Ze zijn supernieuwsgierig, sociaal, houden van lekker eten, hebben een duidelijke hiërarchie en deinen niet terug voor een robbertje vechten. De jonge siesels zijn nog superonhandig, vallen om als ze op hun achterpootjes willen staan of laten het eten voor hun neus wegkapen. Het is aandoenlijk te zien dat jonge siesels sterk met elkaar optrekken.

De siesel als fijnproever

Maatjes

Nieuwsgierig

Rivaliteit

Zelf siesels fotograferen bij Bence Mate?

Lijkt het je leuk ook eens te fotograferen vanuit de fotohutten van Bence Mate en ben je een redelijk zelfstandig fotograaf? Neem dan contact met mij op via mijn e-mailadres op de contactpagina van deze website voor de mogelijkheden, data en prijzen. Bence heeft circa 40 fotohutten op en in de buurt van zijn terrein,  waarvan altijd een groot aantal operationeel zijn. Kijk voor meer informatie over het fotograferen bij Bence Mate ook op mijn webpagina Bence Mate Fotohutten.

Vind je het leuk meer blogs te lezen over het fotograferen bij Bence Mate in Hongarije? Bekijk dan ook deze eens:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden

Wat zijn het schatjes om op de foto te zetten, volgens mij zit je de hele tijd met een grote glimlach op je gezicht. Hier wordt je vrolijk van…

Groetjes Von

Corrie Schalij
2 jaren geleden

Wat een heerlijke serie, Jody.
Fantastisch om al dat verschillende gedrag te kunnen zien. Je hebt dat prima in beeld gebracht.

Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
2 jaren geleden

Geweldige serie foto’s, Jody! 🙂
Inderdaad erg komisch soms, en met herkenbare menselijke trekjes.
Knap dat je ze zo scherp en op de juiste momenten hebt kunnen fotograferen. Ik gok dat je lichtsterke 400mm hier heel goed van pas is gekomen.

Jacques De Craene
Jacques De Craene
2 jaren geleden

Al die mooie beelden en scherp.
Proficiat met je werk Jody.

Annelore
Annelore
2 jaren geleden

Mooi artikel met heel mooie beelden Jody