Natuurfotografie

Slovenië door de (macro)lens……..

  • 20 juli 2014

Hoewel ik al meer dan een week terug ben van mijn fotoreis naar Slovenië, heeft het sorteren, selecteren, schonen en bewerken van mijn fotoresultaten mij sindsdien behoorlijk in beslag genomen. En dan te weten dat ik met “slechts” 2000 foto’s thuis gekomen ben en één van mijn reisgenoten zelfs met 6000!

Ik ben meer dan ingenomen met de resultaten. Edo van Uchelen van Wildernistrek organiseerde voor 7 amateurfotografen van 2 t/m 9 juli een fotoreis naar Slovenië. De nadruk lag met name op macrofotografie en dan vooral op nieuwe technieken hieromtrent. We logeerden in pension “Logar” in het dorpje Zerovnica, waar we bijzonder gastvrij ontvangen zijn en heerlijk hebben gegeten, om maar een belangrijk punt te noemen. Het leuke van het fotograferen in Slovenië  is dat het nog veel ongerepte natuur heeft in de vorm van bloemenweides, het land heeft heuvels, bergen en ook grotten, veel platteland en is nog redelijk authentiek.

Fotografisch hebben we niet altijd even gunstige omstandigheden gehad: het was namelijk grotendeels fantastisch zonnig weer. Helaas is het harde zonlicht niet zo mooi en het geeft ook vaak harde slagschaduw. Wel zijn er trucjes om hier mee om te gaan: door b.v. met het eigen lichaam schaduw te veroorzaken of gebruik te maken van  een diffuusscherm. Ook organiseerde Edo een aantal ochtendfotosessies, waarbij we extra vroeg naar een mooi bloemenveldje gingen om insecten en bloemen met dauw en de eerste zon te kunnen fotograferen. Niet iedereen was bereid om hiervoor om ½ 5 op te staan. Ik wel, 2 van de 3 keer, en gezien de resultaten vond ik dit vroege opstaan zeer de moeite waard.

Slovenië telt ruim 8500 ontdekte grotten. Wij hebben de grotten van Krizna Jama bezocht. Speciaal voor ons fotografen heeft Edo een excursie georganiseerd. We kregen allemaal een sterke lamp mee. Als er flink met lampen geschenen werd konden we nog heel aardig fotograferen met lange sluitertijden. Een paar foto-impresssies:

Al met al heeft Edo ons bijna 8 dagen van ‘s-ochtends vroeg tot laat in de middag van hot naar haar gereden. Hij heeft 2 bespreekavonden met ons gedaan. Respect voor de energie die Edo in deze week gestoken heeft. Ikzelf vond het ontzettend leuk om zó intensief met fotograferen bezig te zijn. Het heeft mij nauwelijks één moment verveeld en ik heb veel geleerd. Het was voor mij de eerste keer dat ik een fotoreis gemaakt heb.

Tot slot heb ik thuis in nabewerking nog geëxperimenteerd met kleur en zwart/wit, wat ik de laatste tijd wel vaker doe.

Kijk voor meer macro- en landschapsfoto’s ook op de pagina “recente foto’s” en voor een landenimpressie op de landenpagina “Slovenië”.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cees
Cees
9 jaren geleden

Prachtig om dit allemaal te zien en te lezen.

Gr Cees

Ronald
9 jaren geleden

Het vroege opstaan heeft zijn vruchten afgeworden, Jody! De parelmoervlinder is echt schitterend!
Groetjes, Ronald.

Monique Baart
9 jaren geleden

Mooie en leuke foto’s.