Bloemen en planten

Sneeuwklokjes: elegant, aandoenlijk en volhardend

  • 14 februari 2016

De sneeuwklokjes waren er al vroeg bij dit jaar. De eerste foto’s van sneeuwklokjes zag ik medio januari al via Nederpix en Facebook voorbij komen. Voor mij een reden om begin februari een verkenningstocht uit te voeren in Amelisweerd. Hoe staan de sneeuwklokjes er daar voor? Ook daar waren al hele bloembedden in bloei. De fotografie-afspraak “sneeuwklokjes in Amelisweerd” met mijn fotovrienden op 20 februari hebben we in overleg maar snel naar voren getrokken. Naast deze afspraak ben ik de afgelopen tijd zelf nog een aantal keer met foto-apparatuur Amelisweerd ingetrokken. Om sneeuwklokjes te fotograferen, maar ook om te proberen wat meer van het landschap daar vast te leggen. De landschapsfoto’s zal ik in een volgend blog tonen.

Bij de eerste 2 foto’s heb ik gefotografeerd met een tussenring van 12 mm. Zodoende kreeg ik vooral minder scherptediepte. Bij alle drie de foto’s was het licht een belangrijk element: ik had een lichte plek aan het water opgezocht bij een ondergaande zon. Sneeuwklokjes wekken meerdere gevoelens bij mij op. Ik vind het een elegant bloemetje, al hoe ze hun leven beginnen vanuit hun steeltje. Dan komt het langwerpige bolletje dat daarna vaak als een lampje boven de grond hangt. Zijn hun blaadjes open dan krijgen ze voor mij iets aandoenlijks en kolderiek: de blaadjes hangen als een soort lange oren of mutsflappen langs hun “hoofdje”. Soms zwaaien de flappen extreem uit, soms hangen ze recht naar beneden. Soms richten de sneeuwklokjes zich tot elkaar en zie je ze met elkaar “converseren”. Volhardend zijn sneeuwklokjes voor mij omdat ze in januari/februari allerlei weertypen moeten trotseren als ze eenmaal hun hoofdje boven de grond hebben uitgestoken.

Koelte is het thema van de bovenstaande 3 foto’s. Hoewel ik de foto’s al enigszins overbelicht heb bij het maken, heb ik in nabewerking warmte weggenomen door “levendigheid” en “verzadiging” negatief te zetten. De tweede foto is iets typisch voor mij: op een of andere manier krijgen mij foto’s vaak een “grafisch” uiterlijk, terwijl ik denk dat ik op zoek ben naar mystiek, lieflijkheid en aandoenlijkheid. Hoe dit proces nu precies bij mij werkt ben ik nog niet achter. Met de derde foto ben ik lang bezig geweest: ik was geraakt door de uitstekende en flapperende bloemblaadjes en wilde het kolderieke sneeuwklokje in haar context met haar maten vastleggen. Dat werd natuurlijk een hele drukke foto. Deze foto was voor mij het einde van een langdurige zoektocht naar kolder in combinatie met rust.

Drie totaal verschillende foto’s op 3 verschillende dagen gemaakt.

Waar ben ik tijdens het fotograferen van de sneeuwklokjes nu precies naar op zoek geweest? Ik vond mijn sneeuwklokjesfoto’s van vorig jaar nogal aan de donkere kant en tamelijk expliciet en meestal niets aan de verbeelding overlatend. Dat wilde ik nu anders doen: meer mysterie en prikkels voor de fantasie van de kijker. Verder wilde ik proberen zachtheid en lieflijkheid in de foto’s te brengen, én een portie humor. Ik hoor graag van jou in welke mate ik hierin geslaagd ben.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
frany36@yahoo.com
frany36@yahoo.com
7 jaren geleden

Dag Jody,
Ik vind het altijd leuk je bijhorende commentaar te lezen.
Het bos is dan ook een zeer vruchtbare grond, voor die tere en toch sterke bloemen.
Het beetje overbelichten van de witte tinten, vind ik een pluspunt.
Rustgevend, fragiel en toch heel sterk
Françoise

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Hoi Jody,
Mooi om te zien en lezen hoe je zo bewust bezig bent geweest met de sneeuwklokjes.
Bijzonder ook dat je zo’n grote variatie aan beelden laat zien (ik zit meestal per jaar “vast” aan één soort thema/gevoel/manier van fotograferen 🙂 ). Dat is je dus zeker goed gelukt.

Foto 6 vind ik net wat te druk en de scherpte ligt voor mij net niet helemaal lekker. En bij 9 is het jammer dat het klokje links er niet helemaal vrij bovenuit steekt. Volgende keer de camera nog lager zien te krijgen?! 🙂

De toppers zijn voor mij foto’s 1, 2 en 5. Daar zit een mooie rust, herhaling en ritme in de foto’s en de warme en koele blauwe tinten spreken mij erg aan.

Ik ben wel benieuwd welke foto(‘s) jou nu zelf het meest aanspreekt/aanspreken!

Groetjes, Wouter

Monique Baart
Monique Baart
8 jaren geleden

Hee Jody, zoals je vandaag (16-02) bij de lunch al zei dat je klokjes op deze manier op de foto gezet had ben ik toch even gaan kijken. Ik vind ze lieflijk en inderdaad sommige kolderiek. Grappig dat de blaadjes als een soort mutsje uitwaaieren. Knap dat je dit inzicht hebt en er ook iets mee doet. Dank je wel voor je enthousiasme en leuke foto’s.

Yvonne - Incanto Images Fotografie

Kan je zeggen dat je daar echt wel in bent geslaagd. Romantisch zijn ze zeker geworden, zacht als fluweel, ik kan er van genieten. Hoop ook nog even een periode te vinden om ze op de kiek te zetten. Waarom was het gisteren zo slecht weer, nu weer werken. Hopelijk komt het er nog van..;-)

Groetjes Von