Tulpen van de Noordoostpolder

In 2013 ontdekte ik hoe leuk ik het vond om in de maand april naar de tulpenvelden te gaan en deze te fotograferen. Na een aantal jaren overgeslagen te hebben, pakte ik dit fotograferen in 2017 weer op en ben daarna bijna jaarlijks bij de tulpenvelden te vinden. Gelukkig heb ik een logeeradres in de Noordoostpolder zodat ik me vooral op de vroege ochtenden en avonden kan richten. Want overdag fotograferen vind ik niet zo interessant, behalve als er mooie wolkenluchten zijn. Ieder jaar maak ik weer een plan hoe ik de tulpen ga benaderen en fotograferen. Dichtbij, veraf, mist, rijp, licht, donker, dubbele belichting, ik heb het allemaal gebruikt. Een tulpenveld in de sneeuw, dat zou nog eens wat zijn!

In het begin maakte gebruik van de Tulpenfestival autoroute om het gebied te verkennen, maar inmiddels weet ik wel welke percelen gunstig liggen voor zonsopkomst en -ondergang. In de Noordoostpolder worden elk jaar andere percelen gebruikt voor de tulpen, dus het is nog wel zoeken naar de juiste kleur. Kon je een paar jaar terug nog gewoon het tulpenperceel oplopen en fotograferen, de laatste jaren zie ik steeds vaker borden met verboden toegang staan en afscheidingslinten hangen. Blijkbaar gedragen sommige bezoekers zich niet respectvol naar boer en tulp en lopen ze dwars door de velden, plukken ze tulpen en laten ze hun kinderen en honden erin los. Gelukkig ontloop ik de bezoekers door de vroege en late tijdstippen dat ik ga fotograferen.

Als je het leuk vindt meer te lezen over hoe ik de tulpenvelden fotografeer, bekijk dan ook eens deze blogs: