Bloemen en planten

Tulpenvelden van de Noordoostpolder

  • 13 mei 2017

Dankzij Jan, mijn goede vriend die in Emmeloord woont, weet ik dat in de maand april de Noordoostpolder opgefleurd wordt door vrolijk gekleurde tulpenvelden. Zijn werkgever Countus Accountants en Adviseurs is één van de sponsoren van het Tulpenfestival. Al meerdere jaren achter elkaar probeer ik de tulpenvelden hier te gaan fotograferen. Met Jan heb ik de afgelopen jaren al diverse malen de Tulpenroute gereden om me te oriënteren op de tulpenvelden. Maar elk jaar had ik precies op het hoogtepunt van de bloei iets anders te doen. In april 2016 heb ik samen met Jan wel een voorschot genomen op het uitgebreid fotograferen van de tulpen: we hebben samen een helikoptervlucht gemaakt boven het agrarisch deel van de Noordoostpolder én de tulpenvelden.

Gelukkig was het voor mij niet de eerste keer dat ik de mogelijkheid kreeg vanuit een helikopter te fotograferen. En qua techniek kan ik je hierover wel het een en ander vertellen. Een helikopter trilt, dus je moet so wie so met een hogere sluitertijd werken om geen bewegingsonscherpte te krijgen. Maar de helikopter heeft ook rotorbladen die de hele tijd voorbij zwiepen. Dus je sluitertijd mag ook weer niet té hoog zijn, anders zie je de rotorbladen prominent op je foto’s. Ik fotografeer vanuit een helikopter met een sluitertijd van 1/250 s of 1/300 s. Mijn ISO zet ik op automatisch en mijn diafragma rond de f8, dit naar gelang er licht is. Hou er rekening mee dat licht zowel door de getinte ruiten van de helikopter wordt tegengehouden als door het eventuele polarisatiefilter dat je gebruikt.

Van Jan mag ik aan de deurzijde zitten en heb ik vrij uitzicht rechts van me, vóór me en een beetje onder me. Vanuit de lucht is duidelijk te zien dat het in de Noordoostpolder niet een volledige aaneenschakeling is van tulpenvelden.

Het is handig om een polarisatiefilter op je lens te schroeven als je deze hebt. Hiermee kun je een beetje de lichtreflecties in het glas van de helikopter tegengaan.

Het is een fantastische dag en er zijn prachtige wolkenvelden. Het is lastig om bij tegenlicht de lichtreflecties volledig tegen te gaan. Een deel heeft te maken hoé schoon de piloot zijn ruiten houdt. Maar soms wendt de helikopter ook zó snel dat het voor de fotograaf het bijstellen van het polafilter bijna niet bij te benen is.

Het vluchtje van 5 minuten is al weer bijna voorbij. Jan heeft zijn nét verworven nieuwe Jeep in zicht en zit dubbel te glunderen naast mij.

Ook dit jaar had ik allerlei ambities en ideeën om tulpenvelden te gaan fotograferen. Ik heb zelfs de week van Koningsdag hiervoor vrij genomen. Maar wederom dient zich voor deze periode een “spelbreker” aan: familiebezoek uit de VS en aansluitend samen een citytrip naar Barcelona.

16 april 2017: het is een koude, winderige en enigszins onstuimige zondagochtend. Ik zit te twijfelen of ik het erop zal wagen om die middag naar de Noordoostpolder te rijden. Uiteindelijk is het een uur en een kwartier rijden. Dan is het niet leuk als het de hele middag zou regenen. Maar de weersberichten lijken enigszins optimistisch. Ik waag het erop.

Waarschijnlijk in tegenstelling tot een heleboel mensen ben ik helemaal weg van moderne windmolens omdat ze zo’n mooie lijnen geven in het landschap. Als ik over de A6 tussen Lelystad en Urk rij, zit ik helemaal te kicken van het mooie ritme van de molens en de meestal prachtige wolkenluchten. Ook in de Noordoostpolder, langs de oever van het IJsselmeer, staan er genoeg. Bij deze foto was het een uitdaging om de 3 rijen dik gepositioneerde molens los van elkaar te houden.

Landbouwgrond leent zich door het lijnenspel uitstekend voor landschapsfotografie. Aan lijnen kun je in de Noordoostpolder je hart ophalen. Het landschap is behoorlijk recht toe recht aan ingedeeld.

Grappig is om te ontdekken dat er nog wel eens bollen van andere jaren in de velden achtergebleven zijn of zijn terechtgekomen tussen de bollen van dit jaar. Dit geeft dan weer een onderbreking in de vaak efffen van kleur zijnde velden. Leuk voor de fotograaf om mee te spelen.

Het leuke aan de windmolens is dat de locatie Noordoostpolder hieraan direct te herkennen is.

Dit jaar heb ik ook tamelijk veel oranje tulpen gezien. Blijkbaar een populaire kleur. Deze foto heb ik met mijn zoomlens op 400 mm gemaakt, waarbij ik gespeeld heb met scherptediepte en perspectief.

Eigenlijk is het tijdens de tulpentijd héél makkelijk om de tulpenvelden van de Noordoostpolder te verkennen. Elk jaar wordt door StEP (Stichting Evenementen en Promotie) het Tulpenfestival gehouden, een periode van een week of 3, waarin allerlei evenementen rond de tulpenbloei worden georganiseerd. En tijdens deze periode wordt ook de Tulpenroute uitgezet. Dit is een bewegwijzerde autoroute van circa 100 km langs de tulpenvelden van het betreffende jaar. Als je vanaf de A6 naar Emmeloord of Espel rijdt, kom je ongetwijfeld een aanwijzingsbord tegen. Of anders download je de route vanaf de website van StEP/Tulpenfestival.

Op het hoogtepunt van de bloei van de tulp wordt deze gekopt. De kweker snijdt de kop van de tulp, zodat de bol geen energie meer verspilt aan de bloem. Alle energie gaat nu naar de groei van de bol. Het is dan ook de bol die gebruikt wordt voor de verkoop en export. Als je tulpenvelden wilt fotograferen, hou er dan rekening mee dat je beperkt de tijd hebt om dit te doen. Naast het relatief korte hoogtepunt van de bloei tref je velden aan die in bloei aan het komen zijn en nog niet volledig op kleur, óf de velden zijn al gekopt en de tulpen zijn weg.

Ook de Noordoostpolder is inmiddels ontdekt door dagjesmensen en toeristen. Het wordt steeds drukker. Het gebeurt steeds vaker dat er bordjes bij de tulpenvelden staan dat je de percelen niet mag betreden. Dat is niet voor niets, mensen plukken bloemen, of beschadigen ze, zodat ze niet volledig uit kunnen bloeien. Dan heeft de kweker niets meer aan zijn tulpenbol. Het is begrijpelijk, maar voor de fotograaf ook jammer dat je veel tulpenvelden niet meer mag betreden. Wel kun je meewandelen met diverse georganiseerde tulpenwandeltochten. Een deel van de routes loopt direct langs de velden. Mocht je in 2018 ook eens de kant van de tulpenvelden in de Noordoostpolder op gaan: veel plezier en genot. En doe voorzichtig met de tulpen!

Wil je meer lezen over en zien van mijn fotograferen van tulpen, kijk dan ook eens hier:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronne Vinkx
6 jaren geleden

Hallo Jody,

Erg leuk om te lezen allemaal. Ik zou maar wat graag ook zo’n vlucht maken. Fijne serie foto’s.

Groet,

Ronne

Monique Baart
Monique Baart
6 jaren geleden

WoW dat maak je maar weer mooi mee en prachtige foto’s geworden ?

Wouter van de Weerd
7 jaren geleden

Nog maar eens een poging om mijn reactie te plaatsen…

Grappig, tulpenvelden in de Noordoostpolder… Carin (mijn vrouw) komt oorspronkelijk uit Noord-Holland, waar haar vader een boerderij had tussen de tulpenvelden. Dus bij tulpen denk ik altijd aan Noord-Holland (en de Keukenhof natuurlijk). Maar dus eigenlijk nooit aan de NO-polder!

Gaaf om zo een helikopter-vluchtje te kunnen maken! Wel erg kort lijkt mij, maar het geeft wel weer een extra dimensie aan je foto-serie.
Leuk ook weer om jouw kijk op de windmolens te lezen, ik begin ze nu zowaar ook iets meer te waarderen als ik dit zo zie op jouw foto’s 🙂

Groetjes, Wouter

Loes Belovics
7 jaren geleden

Wat leuk zo’n helikoptervlucht boven de bollenvelden!
Ik mag er ook altijd graag heen gaan, maar het is er dit jaar niet van gekomen, ik geniet dus graag even bij jou 😉 De liefde voor de windmolens deel ik niet, maar wel knap hoe je ze gebruikt in je composities.
De ingezoomde foto’s op de tulpen zijn mijn favorieten, maar de rest mag er ook zijn.

Groetjes Loes

Corrie Schalij
7 jaren geleden

Kleurrijke ode aan de bollenvelden, Jody. Met ook nog eens prachtige luchten erboven.
Een feest voor het oog.

Hartelijke groet, Corrie