Bloemen en planten

Op zoek naar lijnen, kleur en licht tussen de tulpen

  • 28 mei 2018

Op het moment dat de tulpen dit jaar in volle bloei stonden, waren zo ook direct uitgebloeid. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef heeft de warme periode midden april voor een enorme groei- en bloei versnelling gezorgd. Gelukkig komen niet alle velden tegelijk in bloei. Maar de kans was heel groot dat je na de 3de week van april al gekopte banen tulpen in de bloeiende velden zag. Afijn, we moet het er maar mee doen. De landbouw wordt niet stilgelegd voor het korps (amateur)fotografen en selfiemakers.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 23-4-2018Een mooie avond in de 3de week van april.

Ik ben dol op de abstracte inrichting en het lijnenspel van de Noordoostpolder. Landbouwgrond leent zich heel goed voor wat meer abstracte landschapsfotografie. Ik kan hier heerlijk spelen met lijnen.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 23-4-2018De windmolens van de Noordoostpolder. Je vindt ze mooi of niet. Ik vind dat ze veel toevoegen aan het landschap.

Een andere avond. Zonder gunstige omstandigheden. Maar wel met een prachtig dier tussen de tulpen.

Haas tussen de tulpen, Noordoostpolder, 27-4-2018Ook kleine vogels als kwikstaarten en graspiepers staan erom bekend dat ze zich tussen en op de tulpen begeven.

Het was nog een heel spel tussen de haas en mij. Ik wilde graag iets dichterbij komen. Maar op het moment dat ik me bewoog legde de haas zijn oren in z’n nek. Toch iets minder fotogeniek dan de oren recht omhoog. Tegen zonsondergang ontstonden er toch nog even mooie lichtomstandigheden.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 27-4-2018De zon laat zich nog even zien. Zoals je ziet zijn de banen links en rechts van het paarse veld al gekopt.

Een ochtend met een aardige zonsopkomst. Met behulp van het programma “The Photographer’s Ephemeris” zoek ik de percelen op waar de zonsopkomst en -ondergang op gericht is. In de praktijk moet dan maar blijken of daar dit jaar werkelijk tulpen verbouwd worden. Want het gebruik van de percelen in de Noordoostpolder is elk jaar anders.

e Noordoostpolder, 28-4-2018Een beeld bestaand uit 2 foto’s om zowel de voor als de achtergrond scherp te krijgen.

Elk jaar worden percelen voor andere gewassen gebruikt. Dit om de grond niet uit te putten. Soms blijft er wel eens een bolletje achter. En steekt er een jaar later een eenzame tulp zijn kopje boven de grond.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 28-4-2018“Hé, waar is de rest?”

Toen de zon ging schijnen bleek het ook nog een beetje heiig te zijn. Met een zoomlens heb ik deze omstandigheden extra aangedikt.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 28-4-2018Zo kan een relatief saaie en stralende ochtend toch nog wel een hele mooie lichtval en uitstraling krijgen.

Vlak voordat de tulpen gekopt worden gaan medewerkers het veld in om de anders gekleurde er alsnog tussenuit te halen. Fotografisch is het natuurlijk leuk om een exoot tussen een homogene massa te hebben.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 28-4-2018Een mooie combinatie: anders zijn en dan ook nog je kopje boven het “maaiveld” uit durven steken!

Naast het programma “The Photographer’s Ephemeris” is het voor mij vooral een kwestie van rondrijden door de Noordoostpolder. Meestal maak ik hierbij gebruik van de Tulpenroute. Eén avond had ik een prachtige locatie gezien met een kanaaltje en velden met allerlei kleuren tulpen. Ik dacht “Als hier mist is, wordt het een prachtige foto”. Een week later was al een deel van de velden gekopt. De mist kwam wel.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 29-4-2018Ochtendmist geeft altijd extra cachet aan een foto.

Vooraf leek mij een wit tulpenveld in de mist ook een prachtig uitgangspunt. Uiteindelijk heb ik een veld gevonden die ook nog eens in de juiste richting lag.

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, 29-4-2018Serener kun je het bijna niet hebben…..

Als je het leuk vindt meer te lezen over en te zien van tulpenvelden van de Noordoostpolder, kijk dan ook eens hier:

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan van Spanhen
Johan van Spanhen
5 jaren geleden

Leuke schrijfstijl , Jody! Niet alleen een goede natuurfotograaf!

Wouter van de Weerd
5 jaren geleden

Mooi zoals je dit weer als een wat langer lopend project hebt opgepakt, en meerdere malen op pad bent geweest naar de polder.
Het geeft een flinke variatie aan foto’s, met veel verschillende lichtomstandigheden.
Mooi gespeeld ook met alle lijnen in het landschap. En de haas tussen de tulpen is erg leuk en origineel!

Bij je enkele rode tulp tussen de gele denk ik dat die nog sterker zou zijn geworden als je iets meer naar links was gaan staan, en de tulp precies symmetrisch tussen de 4 bomen had geplaatst. Maar miscchien waren de rechter 2 bomen dan wel weer achter elkaar komen te staan…? 😐

De witte tulpen foto is zeker in het groot erg fraai, inderdaad mooi sereen.

Groetjes, Wouter

Corrie Schalij
5 jaren geleden

Mooie serie, Jody.
Goed gebruik maken van de lijnen in het landschap is jou wel toevertrouwd.
Heel mooi is de witte foto. De kop van de haas net boven de gele tulpen uit is heel leuk; zo ook de enkele tulp in een leeg veld.

Hartelijke groet, Corrie

Jacques De Craene
Jacques De Craene
5 jaren geleden

weeral een mooie reeks Jody

Marjon
Marjon
5 jaren geleden

Mooie foto’s van verschillende tulpenvelden. Die met de witte tulpen en mist is erg mooi. De haas tussen de tulpen heeft ook wel wat.