Mist

Wat valt er nou te fotograferen in augustus?

  • 2 september 2020

Juli en augustus fotodip

Als ik terugkijk in mijn foto-archieven over een jaar of 7 dan zie ik in de maanden juli en augustus altijd een dip in mijn fotografie. Het voorjaar en de vroege zomer zijn dan net voorbij met de natuur die weer op gang komt. Dan zijn de nachten kort, de zonsopkomsten vroeg en er is nauwelijks genoeg tijd om alle fotografievoornemens van mijn lijstje af te werken. Tijdens hoogzomer is het vaak warm, de natuur is verzadigd en loom en mijn fotografie energie heb ik in het voorjaar verschoten. Meestal maak ik in juli nog een gang naar de boomkikkers en in augustus naar de heide. Maar dat is het wel zo’n beetje. Want, wat valt er nou te fotograferen in augustus?

De Vlietmolen in Lexmond is onderdeel van gebied De Zouweboezem. Ik kende de molen al omdat ik deze kan zien vanaf snelweg A2 als ik naar het zuiden rij. Dankzij het programma Photographer’s Emphemeris, waarin ik per dag de richting van de zonsopkomsten en -ondergangen kan zien, zag ik dat de zon eind augustus recht in de vaart zou ondergaan. De Vlietmolen fotograferen in augustus zou wel eens zeer de moeite waard kunnen zijn. De uitkijk op deze molen over het mistige veld ontdekte ik tijdens een vroege rondwandeling in de Zouweboezem.

Nu eens anders

Hoe anders was het dit jaar. Voor het boek ‘De mooiste fotolocaties van West-Nederland’ had ik een paar voor mij redelijk bekende gebieden beschreven, waarna ik me bedacht hoe uitdagend het zou zijn me voor het boek eens op een gebied te storten dat ik nog niet goed kende. Daarom ben ik vanaf begin augustus regelmatig op pad geweest om nog een tweetal andere gebieden te verkennen: Polders Bolgerijen en Autena en De Zouweboezem. En wat blijkt: fotograferen in augustus loont!

Een waanzinnig mooie ochtend in augustus. De hittegolf was net begonnen en met temperaturen rond de 20 graden in de vroege ochtend verwachtte ik alles behalve mist. De mist was er toch en ik had een onverwacht schitterende fotosessie.

Deskresearch

De eerste verkenning van een gebied doe ik met Google. Er is altijd wel een organisatie die verantwoordelijk is voor het gebied en er een webpagina over heeft volgeschreven. Zo  leer ik wat specifiek is aan het gebied en welke dieren, vogels en flora er voorkomen. Google maps helpt mij altijd enorm om het gebied qua structuur te leren kennen. Hoe liggen de wegen en lopen er wandelingen doorheen? Belangrijk ook om te weten is hoe de noord, oost, zuid en west liggingen zijn waarna ik in Photographer’s Emphemeris check waar op dat moment precies de zon opkomt en ondergaat.

Halverwege de hittegolf van augustus werden er volop stortbuien en onweer voorspeld. Die waren welkom al was het maar om wat af te koelen en de natuur op te frissen. Alleen waren ze door de geringe wind heel lokaal. Met de hoop op wat kleur in de lucht door de regen vertrok ik vroeg op de ochtend richting Lek tussen Lexmond en Ameide. Ik had een paar dagen van tevoren al over de Lekdijk gereden op zoek naar mooie punten. Dankzij Photographer’s Emphemeris wist ik waar de zon op kwam. Echter, door de bochten in de rivier was het ter plekke toch goed kijken hoe deze nu precies uitkwam in de compositie. De kleuren kreeg ik, de mooie plaatjes ook.

 Voorverkenning

Een gebied verken ik het makkelijkst wandelend, liefst zonder zware apparatuur en mét Iphone. Zo ontdek ik de plekjes en doorkijkjes die ik interessant vind en leg ik ze vervolgens vast. Of ik rij met mijn auto op verschillende tijdstippen rondjes door het gebied.

Deze ochtend ben ik speciaal met foto-apparatuur aan de wandel. Als ik mijn fotospullen bij me heb, hou ik de te wandelen afstand heel beperkt. Tot maximaal 5 km, want ik sjouw me rot. Een statief laat ik tegenwoordig thuis bij een wandeling zonder specifiek doel. Té veel gedoe en té vaak meegemaakt dat ik deze helemaal niet gebruikte. Zoals je ziet, heb ik weer geluk met de ochtendmist.

Op pad

Als voorbereiding op een fotografie-ochtend hou ik altijd al dagen van tevoren de weersvoorspellingen in de gaten. Omdat ik nogal gek ben op vroege ochtenden, mist en dauw, is het dauwpunt voor mij een belangrijke indicatie. Wanneer de temperatuur (nagenoeg) gelijk is aan het dauwpunt, dan is de kans op mist en/of dauw groot. En het mag ook niet te hard waaien. Verder hou ik ook heel erg van wolken, dus ook de wolkenradar is een website die ik goed in de gaten hou. Mijn daadwerkelijk gaan hangt af hoe mijn nacht verloopt. Ben ik ‘s-nachts veel wakker geweest en staat mijn wekker heel vroeg dan zet ik deze nog wel eens af en slaap ik uiteindelijk door. Om nu een hele dag brak over de bank te hangen omdat ik er per se vroeg uit wilde om te gaan fotograferen vind ik helemaal niks.

Nu ben ik in het veld helemaal geen geweldige vogelfotograaf. Ze zijn vaak ver weg, ik zie ze te laat en ik heb mijn sluitertijd vaak te langzaam ingesteld staan. Toch, als in een gebied specifieke vogels voorkomen, is het handig er 1, 2 of 3 vast te leggen. Okay, de creativiteit ontbreekt een beetje. Maar ik heb mijn best gedaan.

Meer vrijheid

Ik heb het al eens in een ander blog verteld, maar dankzij mijn verplichte thuiswerken heb ik door de week meer ruimte om ‘s-ochtends even ergens te gaan fotograferen. Als ik het doe, zijn het vaak bezoekjes van 1,5 à 2 uur. Maar om de periode rond zonsopkomst te fotograferen is dit lang genoeg. En het is heerlijk er even uit te zijn en een frisse neus te kunnen halen.

Polder Bolgerijen. Voor deze ochtend wist ik zeker dat er mist zou zijn: temperatuur was dauwpunt en er was nauwelijks windkracht 2 voorspeld.

Het fotografisch verkennen van de natuurgebieden Bolgerijen en Zouweboezem heeft mij een hele leuke invulling gegeven in de maand augustus. En zo ben ik er ook achter gekomen dat fotograferen in augustus zeer de moeite loont!

Wil je meer lezen over mijn bijdragen aan het boek ‘De mooiste fotolocaties van West-Nederland, lees dan ook eens mijn blog over het Maximapark en Haarrijnseplas. Het uitkomen van het boek is uitgesteld van 4de kwartaal 2020 naar eerste kwartaal 2021. Inmiddels zijn de boeken Mooiste fotolocaties van Zuid-, Oost,- en Noord-Nederland verschenen en te koop bij Pixfactory en in de boekhandel.

 

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Van De Haar
3 jaren geleden

Mooie beelden (en tekst) van de vroege uurtjes. ?

Wouter van de Weerd
3 jaren geleden

Hoi Jody,
Ook bij mij ligt het fotograferen in de zomermaanden vrijwel helemaal stil. Dit jaar heb ik in juli alleen op onze vakantie in Frankrijk gefotografeerd, en in augustus helemaal niet…

Goed om in jouw blog nu te zien dat dit eigenlijk nergens voor nodig is, en er kansen genoeg zijn.
Het verbaast mij overigens ook heel erg dat er zo vaak mist is geweest ’s morgens. Vooral tijdens de hittegolf had ik dat zeker niet verwacht.
Heerlijke sfeer-foto’s heb je zo weten te maken, met de laatste voor mij wel als fraaiste.

Groetjes, Wouter