Vogels

De lol van het fotograferen van meeuwen

  • 27 november 2021

Op lokvoedsel azend achtervolgt een zwerm meeuwen voortdurend onze boot. We hebben ze ook nodig. Want hun aanwezigheid, het rumoer dat ze veroorzaken en het voortdurend duiken naar voedsel trekt zeearenden aan. En hier is het ons eigenlijk om te doen. De zeearenden komen zeker, en ik zie ze fantastische duikvluchten maken voor hun voedsel. Maar het fotograferen van meeuwen vind ik veel leuker en veelzijdiger.

meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

Je weet nooit wat er boven je hoofd hangt.

Zeearenden als aanleiding

Tijdens de fotoreis naar Duitsland en Polen van Nature Talks zijn we in de Oderdelta in de buurt van het Poolse plaatsje Stepnica. Hier overwinteren veel zeearenden, wat voor ons mooie kansen geeft ze te fotograferen. Ons doel is deze zeearenden te fotograferen op het moment dat ze vanuit hun vlucht naar het water duiken om vissen op te pikken die wij vanuit onze boot voor ze klaar leggen. Natuurlijk is het heel spectaculair de aanvliegende en duikende zeearenden te fotograferen. Maar eigenlijk kun je fotografisch niet zo veel meer dan dat. Een ander verhaal is de zwerm meeuwen die ons voortdurend op de hielen zit voor eten. Ze vliegen, vallen aan, duiken en vechten met elkaar om voedsel te bemachtigen. En dit allemaal recht voor onze camera’s.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

Vanaf mijn boot wordt gevoerd.

zeearend, Stepnica, Polen, 6-10-2021

De zeearenden worden gelokt door het rumoer dat de meeuwen veroorzaken. De vissen die voor de zeearend worden klaargelegd zijn dusdanig groot dat de meeuw deze niet naar binnen kan werken.

Veel fotografische mogelijkheden

De meeuwen blijven voortdurend om onze boten heen zwermen. Hierdoor zijn ze makkelijker en vaker te fotograferen zodat je veel kunt experimenten met de wijze waarop je ze vast wilt leggen. Bovendien kun je door de vele kansen om foto’s te maken eindeloos veel variëren in sluitertijden. Bijvoorbeeld het fotograferen met lange sluitertijden geeft bijzondere beelden. En door hun lichte kleur lenen ze zich ook prima om ze in high key vast te leggen.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 6-10-2021

Door het fotograferen met een langere sluitertijd worden de vogels plotseling heel gracieus, mystiek en dynamisch. Wat ik echter wel belangrijk vind is dat ik elementen blijf herkennen en weet waar ik naar kijk.

Fotograferen van meeuwen in interactie

Om de meeuwen lekker actief te houden gooit onze schipper regelmatig een hapje overboord in de vorm van stukjes brood en kleine visjes. Om te proberen zo’n hapje te bemachtigen volgen de meeuwen ons continue. Zodra er een stukje overboord gegooid wordt duiken ze er en masse op. Er volgt een hoop gefladder, gespetter en gekrijs. Wel vind ik het heel moeilijk de vogels in actie vast te leggen omdat het lastig is ze in het focusgebied van de camera te houden. Uiteindelijk mislukken hierdoor ook weer heel veel foto’s.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

Ik vind het mooi de meeuwen in actie loeischerp in beeld te brengen. Het moment bevriest en je kunt duidelijk zien wat er allemaal gebeurt. Wel loop ik het risico door het ‘bevriezen’ dat het lijkt alsof de linker vogel vastzit aan het kader. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/2000.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

Door met een langere sluitertijd te fotograferen wordt het beeld welleswaar wat onscherper, maar er komt ook veel meer beweging in de foto. Ik vind dat deze beweging heel goed de chaos in de interactie die ik zag weergeeft. Als het beeld bevroren wordt zie je dit veel minder. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/80.

Fotograferen van meeuwen met langzame sluitertijd

Fotografeer je met een snelle sluitertijd dan ‘bevries’ je de actie. Alles is scherp, maar de actie komt op de foto direct tot stilstand. Fotografeer je met een langzamere sluitertijd (ik heb gewerkt met s 1/80) dan gaat de beweging in de foto nog even door. Als voorbeeld vervagen de vleugels een beetje en lijkt het alsof je deze op en neer ziet wapperen. Nadeel van het fotograferen met een langere sluitertijd is dat je veel foto’s moet maken omdat een groot deel uiteindelijk niet lukt.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

De achtervolging. De foto is met een iets langere sluitertijd gemaakt, waardoor de vleugels net wat onscherp zijn en er ogenschijnlijk beweging in zit. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/80.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 6-10-2021

Ontwijkende manoeuvres in het luchtruim. Door de beweging krijgt de foto veel dynamiek. Het maakt hierbij ook niet uit dat de linker vogel al voor een deel het kader uit vliegt. Door de beweging zie je ‘m bijna gaan. Als de foto ‘bevroren’ zou zijn in het moment is het kans dat het lijkt  alsof de vogel vastzit aan het kader. Gefotografeerd me een sluitertijd van 1/80.

Fotograferen van meeuwen met snelle sluitertijd

Snelle sluitertijd betekent zo min mogelijk bewegingsonscherpte. Zeker mooi. Maar iets minder dynamisch.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

Hoewel de rechtermeeuw gewoon scherp is en ‘bevroren’, heeft dit beeld toch heel veel dynamiek. Dit komt door het links en rechts uit het kader vliegen van de vogels en doordat de voorste meeuw scherp is en de achterste niet. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/2000.

Meeuw, Stepnica, Polen, 7-10-2021

De reden dat ik dit beeld met een snelle sluitertijd heb geschoten komt omdat ik eigenlijk bezig was met het fotograferen van een zeearend die aan kwam duiken voor een vis. Ik vind het een mooi beeld en vraag me ook af hoe deze zou zijn geweest met een langzamere sluitertijd. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/2000.

Fotograferen van meeuwen in high key

Meeuwen zijn licht van kleur en lenen zich hierdoor enorm goed voor het fotograferen in highkey. Het mooie van high key foto’s is dat je uiteindelijk de meest essentiële delen van de vogel nog ziet en de rest een beetje wegvalt tegen een lichte achtergrond. High key foto’s van meeuwen lukken het beste als je ze tegen een neutraal grijze lucht fotografeert of bij mist.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 5-10-2021

Nu zijn eigenlijk alle foto’s in deze blog vrij licht, omdat ik dit erg goed vind passen bij de onderwerpen meeuwen, water en lucht. Ik vind het prachtig om te zien hoe het licht door de veren van de vleugels en de staart valt en deze bijna transparant maakt. En door de lichte achtergrond lijkt het net of er niets anders bestaat dan de meeuw. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/2000.

Meeuwen, Stepnica, Polen, 6-10-2021

Een foto in high key met tevens een langere sluitertijd. Gefotografeerd met een sluitertijd van 1/80.

Het fotograferen van meeuwen tijdens onze zeearendenjacht heeft mij enorm veel extra plezier gegeven en mooie fotoresultaten. Vind je het leuk meer te lezen over het fotograferen van vogels en de fotografische mogelijkheden die je hierbij hebt, lees dan ook eens deze blogs:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gina
1 jaar geleden

Heel mooi. Ik ben ook geen soortenjager. Kom liever met een mooie foto van een Meeuw thuis dan met een vage foto van een zeldzaamheid.

Ellie
2 jaren geleden

Hey Jody………….wat een supergave platen…..mooi hoe je de beweging in de beelden hebt vastgelegd……….ik heb heerlijk een stukje mee gevaren op de boot waar jij op zat………….
groetjes, Ellie

Ellen
Ellen
2 jaren geleden

Prachtig, die landende meeuw op het water!! Als “bijproduct” van de arend.

Jacques De Craene
Jacques De Craene
2 jaren geleden

Terug een prachtige reeks Jody.

Hans Brongers
2 jaren geleden

Mooie beelden met veel dynamiek!

Wouter van de Weerd
2 jaren geleden

Typisch Jody: meegaan om zeearenden te gaan fotograferen, en vooral met een berg meeuwenfoto’s terugkomen 😉

Maar ik snap je zeker wel, want de “zeearend met vis” is al heel vaak gemaakt en bekend, maar dit soort meeuwenfoto’s heb alleen jij nu op deze manier gemaakt.
Goed geschreven en met een mooie, gevarieerde serie foto’s!

Bij de eerste foto had ik -denk ik- toch het pootje rechtsboven weggekloond, op de één of andere manier leidt het mij nogal af.
De scherpe (inter)actie foto en de achtervolging vind ik prachtig. En ook de serene foto van de bijna landende meeuw op de kleine golven -met weerspiegeling- is perfect getimed.

nb: komen de zeearend foto’s nog wel in een apart blogje?